Gör din egen bibimbap

17:10 20 Mar 2015

Idag kan bibimbap beställas nästan överallt, men att laga den kanske mest kända koreanska rätten är det få som gör, trots att det både är enkelt och väldigt gott att göra själv.

Bibimbap är en sorts koreansk version av pytt-i-panna, där det mesta kan förberedas. Receptet är inspirerat av Jennie Walldéns variant, där man hittat en bra balans mellan sötma, syra, styrka och sälta. Byt gärna ut eller lägg till ingredienser, men gör marinaderna så som de står, och gå gärna till en asiatisk mataffär för bästa kvalitet på såser och kryddor. Jag köpte färdig kimchi men man kan också göra den själv, dock får man börja nästan två veckor (!) tidigare då den behöver jäsa. Välj tofu för ett vegetariskt alternativ!

BIBIMBAP
Ris med marinerad biff, spenat, gurka, böngroddar, ägg och hetta

Fyra personer
4 dl basmati- eller jasminris, allra helst koreanskt ris
3 dl kimchi (hemgjord, enligt recept längre ner, eller färdigköpt)
4 ägg
gochujang (koreansk chilipaste)

MARINERAT KÖTT alt TOFU
200 gram entrecôte/ryggbiff
eller 200 gram tofu
1,5 msk ljus soja
1 msk socker
2 tsk sesamolja
1 msk vitt vin
2 rivna vitlöksklyftor
5 cm tunt skivad purjolök

CHILIPICKLAD GURKA
1 fast stor gurka
2 fint skivade salladslökar
1 tsk ättika
2 tsk socker
1 tsk salt
2 tsk koreanskt chilipulver 

SPENAT
200 gram färsk spenat
1 msk ljus soja
1 fint skivad salladslök
1 msk sesamolja
1 msk rostade sesamfrön

SESAMMARINERADE BÖNGRODDAR
150 gram färska böngroddar
1,5 tsk salt
2 tsk sesamolja
2 tsk rostade sesamfrön


Börja med att blanda marinaden till köttet alternativt tofun. Strimla köttet i lövtunna skivor eller tofun i längre stavar (1 cm tjocka och 4 cm långa). Lägg i köttet/tofun i marinaden och låt stå medan du gör de andra ingredienserna (kan också göras några timmar innan servering).

Gurkan:
Blanda ättika, socker, salt och koreanskt chilipulver. Skiva gurkan i tunna skivor, gärna i en mandolin. Blanda med salladslök och den sötsyrliga blandningen. Lägg i en bunke och placera något tungt ovanpå (inte ovanpå bunken utan själva gurkan). Låt stå trettio minuter i kylen, och häll av överflödig vätska innan servering. Ju längre den får stå, desto mer kommer den smaka.

Koka riset enligt förpackningens anvisningar.



Spenaten:
Koka upp minst två liter vatten. Lägg spenaten i ett durkslag och häll det kokande vattnet över. Skölj sedan med kallt vatten och krama ur ordentligt. Blanda med soja, salladslök, sesamolja och rostade sesamfrön.

Böngroddarna:
Lägg böngroddarna i en bunke. Koka upp två liter vatten och häll över böngroddarna. Häll genast av och skölj sedan groddarna med iskallt vatten. Låt rinna av väl i durkslag. Blanda groddarna med sesamolja, salt och sesamfrön.



Ta fram två stekpannor, en för köttet/tofun och en för äggen. Häll av marinaden och stek på hög värme, endast lite åt gången så att pannan håller tillräckligt hög temperatur (annars kokas det vilket inte alls blir lika gott). Stek äggen i den andra pannan på bara en sida. Gulan ska fortfarande vara helt lös när ägget är färdigstekt. 

Lägg riset i botten på fyra vida, djupa skålar och lägg de stekta äggen ovanpå. Lägg sedan alla namul (marinerade grönsaker), kimchin och köttet/tofun var för sig på riset. Servera med gochujang (den koreanska chilipastan) som varje person får tillsätta efter smak. Ät!

DRYCKESTIPS:
En ljus lager gör sig bäst till bibimbap, förslagsvis Red Stripe eller Kronenbourg 1664. Även Fentimans Ginger Beer passar väldigt bra. Undvik däremot vin, då det skär sig. Vill man ändå ha vin, kör på det lite söta rosévinet Lindeman's Early Harvest.

Om du väljer att göra egen kimchi (blir mer än vad du behöver till 4 pers):

KIMCHI
1 kg salladskål
1 dl grovt havssalt
125 gram färsk rättika
1 msk riven ingefära
1,5 msk pressad vitlök
1,5 dl hackad purjolök
2,5 msk kodjochang
0,5 msk strösocker
0,5 msk fisksås

Halvera salladskålen på längden och lägg i lite vatten i en stor bunke. Salta och lägg på ett mindre lock eller tallrik och placera en tyngd över så att kålen hamnar i press. Låt stå en dag.

Skölj av kålen så att överflödigt salt spolas bort. Skala och strimla rättikan fint. Blanda ingefära, vitlök, purjolök, rättika, chilipulver, socker och fisksås till en röd pasta och gnid in i kålen. Se till att pastan fördelas ordentligt runt kålen och mellan bladen. Rulla ihop de halva kålhuvudena och lägg dem tätt i en storleksanpassad burk med ett tättslutande lock. Låt stå i kylskåp i minst tio dagar. För att skynda på jäsningsprocessen kan man låta den stå i rumstemperatur en dag innan man ställer den i kylskåp, då tar det fem-sju dagar innan den är klar.

Läs även: om mattrenden sjuttio procent koreanskt.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!