Foto: Adam Smith.

Gamla Enskede – en specialist på låga halter

John Borgersen 11:43 4 Jan 2017

Vad gör man när man precis köpt sitt gamla föräldrahem? Jo, man bygger naturligtvis ett bryggeri i garaget och börjar tillverka en herrans massa öl.

Det var i alla fall vad Robin Johnander gjorde och ganska snart började försäljningen och ryktet om hans goda öl att ta fart. På en lokal gatufest sålde han helt slut på sina drycker och plötsligt ringde stjärnkocken Mathias Dahlgren upp och gjorde en beställning till Matbaren på Grand Hotel. Gamla Enskede Bryggeri producerar numera 3.000 liter i månaden och är idag en välkänd aktör inom mikrobranschen.

– Det började för ungefär fem år sedan. I området fanns Enskede Matbod och Enskede Bageri så jag tyckte det kunde vara passande med även ett bryggeri med ortens namn. Jag började framställa öl i garaget och de fick namn med lokal anknytning. Som hemmabryggare hade jag experimenterat med låg alkoholhalt och jag kände att det inte fanns någon bra lättöl på marknaden. 

Vilka två ölsorter vill du lyfta fram av de ni släppt?
– 
Vår första EPA, lättölen Enskede Pale Ale, är jag riktigt nöjd med och det var den som drog igång hela bryggeriet. En annan öl som varit lyckad är Stora Gungans Porter, starkvarianten på cask.

Hur många ölsorter från ert sortiment finns tillgängliga på Systembolaget?
 Två stycken, vår Dubbel EPA och Stora Gungans Porter.

Vilken är er signaturstil?
 Vi har balanserade smaker och lägre alkoholhalt. Vi har alltid kört ganska klassiska, lättdruckna öltyper och inte varit speciellt experimentella.

Hur har bryggeriet utvecklats och vad har hänt 2016?
– Själva produktionskapaciteten är fördubblad de senaste tre åren. Tycker ändå vi har utvecklats i lugn takt och jag är ju exempelvis kvar hemma i mitt garage. Vi lanserade vår första öl på Systembolaget under året och slutade därmed att enbart vara lättölsleverantör till dagligvaruhandeln. Vi började även ha samarbeten med andra bryggerier.

Vad ser du för trender och vilka är planerna för Gamla Enskede Bryggeri 2017?
 Vi kommer släppa fler öl på Systembolaget framåt vårkanten, bland annat en pilsner. Generellt så tycker jag trenden går åt lagerhållet och att folk tycks välja det istället för IPA.

Vad fick dig att vilja vara med på Nöjesguidens ölmässa?
 Att vi nu har starköl. Tidigare har vi bara gjort lättöl så det har inte känts som rätt forum. Vi delade monter med PKLK Bryggeriet under Stockholm Beer & Whiskey så nu kör vi samma upplägg på er mässa. Vi hade riktigt roligt då så förhoppningsvis har vi kul även denna gång.

Kommer du lyfta fram någon speciell öl?
 Vi kommer att ha med en ny pilsner samt en mild.

Vad har du för personlig favoritöl?
 Det beror naturligtvis på tillfälle, men jag uppskattar verkligen en bra balanserad IPA trots att jag inte tillverkar det själv. Två fantastiskt välsmakande exempel är Hökis-IPA från PangPang eller Popular Demand från PKLK.

Vilken är bryggeriets största framgång än så länge?
 Vi har varit nominerade till Årets ölutvecklare på Restauranggalan två år i rad, vilket självfallet är enormt kul och ett stort erkännande.

Läs mer om Nöjesguidens Ölmässa

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Påskrea på Ölmässa

Ni har väl hört talas om Nöjesguidens ölmässa? Nu har ni chansen att lägga två biljetter i påskägget, till priset av en. Till och med annandag påsk gäller kampanjen, som drar av 50% automatiskt när två biljetter ligger i varukorgen. Samma fenomen uppträder givetvis ifall ni skulle råka köpa 4 eller 6 biljetter. Trevligt!*

Köp biljetter här.

 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!