Långköraren Brasserie Lipp på Avenyn har hittat nyckeln till ett minskat klimatavtryck – låt barn äta mer ostron och mindre korv och köttbullar.
I en video där en David Attenborough-lookalike pratar dov brittiska marknadsför brasseriet sin idé The Greatest Oyster Challenge in the History of Mankind, som går ut på att barn under tolv år får äta obegränsat med ostron till det rimliga priset av noll kronor. I videon har de samlat ihop en salig blandning kids i olika åldrar där de får provsmaka havets guld, barnen kastar sig med citat som "det smakar värre än bajs" och dylikt. Men Brasserie Lipp har såklart en lösning – fritering. När barnen fått smaka på friterade ostron är biffen löst och alla älskar det.
Enligt Lipp är ostron "värdefulla ur ett ekologiskt perspektiv" då de bidrar till den biologiska mångfalden och är viktiga för andra levande arter i havet. De är inte heller beroende av att någon utomstående matar dem, utan lever av näring som redan existerar i havet. En win-win situation för alla, alltså. Barn får mer av det de älskar allra mest (ostron) och vi får mindre koavgaser som förpestar klimatet.
Läs även: Göteborgs bästa fyllekäk.