2016 års bästa utländska skivor

Redaktion 08:45 9 Dec 2016

Musikredaktionen listar de allra bästa skivsläppen från året som gått. Listorna är framröstade av Nöjesguidens musikredaktion, som består av Natasha Azarmi, Sara Berg, Christoffer Bertzell, Patrik Forshage och Adam Jansson.


1. David Bowie - Blackstar (Sony)

Med ett komplext och omtumlande modernt album lika tydligt påverkat av Kendrick Lamar, modern jazz och hans egen Berlinperiod var det här början på ett ny period av kreativ avantgardism från nittonhundratalets störste. Men två dagar efter skivans release avled David Bowie och uppmärksamheten och tolkningarna tippade över i det nostalgiska och rentav morbida. Oberoende av vilken infallsvinkel man väljer är Blackstar årets största musikaliska upplevelse.
Skivan fick betyget 6 i januari.


2. Angel Olsen - My Woman (Jagjaguwar/Playground)
Hennes kännetecknande stämma berättar historier långt bortom hennes unga år. Den här gången rör sig Olsen bortom folk och country, mot garagerock och kosmiska ballader. Allt med stor touch av girl power-anda, så som bara Angel kan.
Skivan fick betyget 5 i september. 


3. Beyoncé - Lemonade (Sony)
Oavsett om det handlar om en faktisk uppgörelse med en svinig make, en universell uppgörelse med falskhetens fanbärare eller bara skoningslöst duperande tolkningar av kraftfulla texter, har det i år inte släppts ett mer tematiskt fulländat och samtidspenetrerande album. 
Skivan fick betyget 6 i april.


4. Nicolas Jaar - Sirens (Other People)
Ständigt i musikalisk trotsålder har Jaar även den här gången skapat en skiva som knappast kan kallas lättlyssnad. Men vad gör det när hans mångbottnade ljudkollage är så här intressanta och innovativa?
Skivan har inte recenserats i Nöjesguiden. 


5. Temperance Movement - White Bear (Earache/Sound Pollution)
Likt ett Creedence på steroider med en hungrig Paul Rodgers på sång slungas vi utan nostalgi tillbaka till en rockens storhetstid, som vinner på att vara musikaliskt inkluderande utan att förlora varken melodi, driv eller attityd.
Skivan fick betyget 5 i januari.


6. Keaton Henson - Kindly Now (PIAS)
Soundtracket till en ouppnåelig kärlekshistoria, framförd med den sköraste och mest förtvivlade röst. En ljuv men sorgsen låtsamling som bara växer för varje lyssning och ringar in hur det känns när man har fått hjärtat krossat.
Skivan fick betyget 5 i september.


7. Anderson .Paak - Malibu (Membran/Border)
Omöjligt att klassificera. Levande och färgsprakande musikaliskt. Konventionsomskakande och löjligt välgjort. Också kul att det inom rapgenren inte bara är den hashtaggande quick fix-falangen som får talangfulla tillskott.  
Skivan fick betyget 5 i januari.


8. Bon Iver - 22, A Million (Jagjaguwar/Playground)
Justin Vernon har rört sig från akustiskt svårmod till elektroniskt dito, och hans tredje album domineras av numerologi, speedat experimenterande och falsettsång. Lika svårt som det är att uttala låtarnas titlar, lika enkelt är det att älska deras sönderfallande melodier. 
Skivan fick betyget 5 i september.


9. ANOHNI - Hopelessness (Rough Trade/Playground)
Som Antony fann hon sin publik, men som Anohni fann hon både sig själv och sitt uttryck. Änglarösten är sig lik, men texterna är mer konfronterande än någonsin och musiken är elektronisk med stenhårda beats av Hudson Mohawke.
Skivan fick betyget 6 i maj.


10. Leonard Cohen - You Want It Darker (Columbia/Sony)
Sällan har ett välkomnande av döden varit så livfullt. Rösten är starkare än någonsin förr, likaså känslan och poesin. Cohen lämnade inte bara ett felfritt farväl efter sig, men även ett intyg på att en artist aldrig bör sluta eftersträva nya höjder.
Skivan fick betyget 5 i oktober.

11. Whitney - Light Upon the Lake (Secretly Canadian/Playground)
Efter Smith Westerns letade två av medlemmarna efter sin stora chans och fann den i Whitney. Med sin solkyssta folkrock berättar de kittlande noveller, i form av ett soundtrack varmt nog att klara de mörkaste av vinterdagar.
Skivan har inte recenserats i Nöjesguiden.

12. Paul Simon - Stranger to Stranger (Concord/Universal)
Med en musikalisk nyfikenhet och experimentlusta som en särskilt alert 20-åring samplar han gospel och kombinerar elektroniska hiphopbeats med sydamerikanska slagverksrytmer och afropopgitarrer. Bara kvalitetsnivån i underverken till sånger skvallrar om Paul Simons 74 år av erfarenhet. 
Skivan fick betyget 6 i juni. 

13. Crystal Castles - Amnesty (I) (Fiction)
Hela den här skivan är ett tillstånd av ilsken frustration, byggd av ljud som i vilket annat sammanhang som helst skulle kallas för oljud. Istället bidrar bruset och kaoset till att förstärka just den desperation som sången vill förmedla.
Skivan fick betyget 3 i augusti.

14. Wardruna - Runaljod – Ragnarok (By Norse/Border)
I ett meditativt ljudlandskap målas den fornnordiska kulturen upp med hjälp av transartade rytmer, bastanta körer och vördnadsfullt framförda melodier på traditionella instrument som utforskar en svunnen tid.
Skivan fick betyget 5 i oktober.

15. Solange - A Seat At The Table (Columbia/Sony)
Ett album lika personligt som komplext. Lager av socialt engagemang varvas med lager av musikhistoria och idoltribut. Ett album som växer för varje lyssning och som med sin träffsäkerhet ringar in såväl dåtid som samtid. 
Skivan fick betyget 5 i oktober.

16. Frank Ocean - Blonde (Boys Don't Cry)
17. Travis Scott - Birds In The Trap Sing McKnight (Columbia/Sony)
18. Dexys - Let The Record Show: Dexys Do Irish and Country Soul (Warner)
19. Deströyer 666 - Wildfire (Season of Mist)
20. Blood Orange - Freetown Sounds (Domino/Playground )
21. Iggy Pop - Post Pop Depression (Caroline)
22. Radiohead - A Moon Shaped Pool (XL/Playground)
23. Dvsn - Sept 5th (OVO/Border)
24. Fleshgod Apocalypse - King (Nuclear Blast)
25. Nick Cave & The Bad Seeds - Skeleton Tree (Bad Seeds/Playground)
26. Tinashe - Nightride (RCA/Sony)
27. Alex Izenberg - Harlequin (Domino/Playground)
28. Testament - Brotherhood of the Snake (Nuclear Blast)
29. Rival Sons - Hollow Bones (Earache/Sound Pollution)
30. Weval - Weval (Kompakt)

Dessutom har vi älskat Hamilton Leithauser & Rostam, Insomnium, Lambchop, Poliça, Anaal Nathrakh, Chance The Rapper, M.I.A., Borknagar, John Cale, Steve Mason, A Tribe Called Quest, Moderat, Sturgill Simpson, Deftones, James Blake, Kishi Bashi, Rotting Christ, Savages, Danny Brown och Car Seat Headrest. 

Läs även: Årets bästa svenska skivor 2016.

Stad: 
Kategori: