Stockholm: Utgåva 2014-07

Avgå alla

 

baur.jpg

Så vann vi inte det här valet heller! Med ”vi” menar jag kulturen i allmänhet och konsten i synnerhet.

 

De olika partiprogrammen ser ut som den generella inställningen i samhället. Alla tycker att det är ”otroligt viktigt” med ett levande kulturliv, men det ses som den dekorativa grädden på samhällstårtan. Men tänk om det är precis tvärtom?

 

Kvinnoroller med ambivalens

cb_karl_gerhard_foto_carl-bengtsson.jpg
Foto: Carl Bengtsson

Hon tuggade sönder plastglas, sprutade vatten och hällde mjölk ur munnen som rann ner över den svarta klänningen. Noomi Rapace spelade skitigt och passionerat på Orionteatern 2001 och jag blev lika betagen i hennes tolkning av Marguerite Gautier som andra i pjäsen är i hennes rollfigur.

Favoritställen för kött – del 4

 

chuleta-2.jpg
I år gick semesterresan delvis till Baskien, eller Nueva Estockholmo som det numera kallas. Tillsammans med cirka 90 procent av min sociala medier-feed tog jag del av områdets utbud av idel välrenommerade krogar. Baskien är som ni säkert redan vet en av de Michelintätaste trakterna i världen, vilket de sannerligen gör skäl för.

Svenska Brasserier intar Centralstationen med Luzette

luzette.jpg

Svenska Brasserier driver restauranger såsom Riche, Sturehof och Taverna Brillo och slår nu upp portarna för sin nya satsning på Stockholms Central.
 

Luzette är namnet på den armatur som Peter Behrens designade för byggnaden redan i början av 1900-talet och namnet får nu nytt liv i form av en stationskrog. Krogen, som öppnar i mitten av september, kommer att ha kapacitet för 120 sittande gäster samt två uteserveringar mot Vasagatan respektive Centralstationen. 

Förtjänar vi endast en helnykter klubb?

sunshine_marten.jpg

Bögstryk i tunnelbanan, en god anledning att festa. Det är flera månader sedan Stockholm Prides uppmaningar om goda anledningar att festa täckte elskåpen och fler än en minoritet påpekade det löjliga i att pr-personer får betalt för att komma på något så idiotiskt. Men vad är den goda, hederliga anledningen till att gå ut – egentligen?

tidens anda – Det vi pratar om mest just nu!

 

1. Cocktailavdraget

I alla barer med självrespekt hittas nu en initierad manlig bartender med djupa kunskaper i konsten att blanda flera olika sorters alkohol i ett och samma glas och sälja innehållet för 140 kronor. Det är detta ditt jobbskatteavdrag går till. 

 

2. Nittiotalets slut

Allt vi har, vi delar på hälften

 

Ett av de största problemen med oss människor är vårt uppmärksamhetsspann. Då syftar jag inte på den kroniska åkomman ”plocka upp telefonen så fort något inte händer en sekund” utan på att något alltid konkurrerar ut något annat.

 

Vårt fokus är som en strålkastare, dit den riktas syns alla detaljer. De saker man ser är egentligen bara de som är mest aktuella. I ljuset kan man dissekera, analysera, vrida och vända på begrepp. Det är nästan vår skyldighet att hänga med i samhällsdebatten och titta dit strålkastaren riktas. Medan det strax utanför den tänkta ljusringen är obönhörligt nattsvart.

 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!