Göteborg: Utgåva 2014-07

Kraków Restaurang

 

krakow_gbg_twal.jpg

För den okunnige är Kraków en polsk restaurang och fanbärare halvvägs mellan Schillerska och Landala Torg som legat på samma plats i evigheter. Det är 14 år sedan sist jag var där. Då var jag 17 och lyckades få en öl i baren. Jag har nog förändrats sedan dess men det har inte inredningen, maten eller klientelet. Det är underbart.

Mr.P

mrp_gbg_tw.jpg

Götaplatsen, Götets Brandenburger Tor, är i mitt tycke en av de vackraste platserna i vår rostiga stad. Majestätiskt tronar konstmuseet där uppe – långt bort från Avenyns afterwork och det bös som kommer med det.

 

Riksdagsvalet kan rita om restaurangkartan

kitchen.jpg

Den 14 september är det riksdagsval och beroende på utfallet kan det bli förändringar på landets restauranger, det menar i alla fall Björn Persson, krögaren bakom bland annat Koka och Spisa.

 

Det handlar om restaurangmomsen som av Alliansen sänktes från 25 till 12 procent den 1 januari 2012. Motivet var att få ner priserna på restaurangerna och att få krögarna att anställa fler.

 

Stanna hemma!

Krogredaktör Kalle Wannerskog, om hur dyrt det är att alltid äta på krogen.

Den politiska scenen

steget1ny.jpg

Steget.
 

Supervalåret letar sig också in på dansgolven, in i dj-båsen och in på scenerna. In i arrangörsrummet och bland besökarna. Inget kommer undan politiken. En del arrangörer verkar fortfarande tro att ordna fest står utanför allt annat. ”Här ska vi skapa en oas fri från vardag och tristess och vi bryr oss inte särskilt mycket om vem vi kör över på vägen.”

 

Tidens anda - Det vi pratar om mest just nu!


1. Containern – fattigmannens foodtruck

Det sägs att det är rea på containrar i hamnen. 15 000 spänn så har du en egen plåtlåda från Kina. Det förklarar den plötsliga boomen av håglöst nedklottrade containrar utspridda som fattiga alternativ till foodtrucks bland stadens uteserveringar. 

 

2. Dj-förnedringen i Absinthbaren

Stoppa tyckpressen



Kanske är valet över när du läser detta?
Skönt för dig i så fall. För ju närmare den 15 september jag kommit, desto mer utmattad har jag blivit av åsikter. År 2014 var året då alla kände sig manade att ta ställning.

Det har inte ens räckt att vara vänster eller höger, på senare tid har vi till och med fått ge oss in på att förklara för alla att vi tycker att jämställdhet är bra och rasism är dåligt. När jag loggar in på Facebook skryter ingen ens om sin solsemester längre. Det enda jag ser är länkar med åsikter som glor tillbaka på mig.

Allt vi har, vi delar på hälften

 

Ett av de största problemen med oss människor är vårt uppmärksamhetsspann. Då syftar jag inte på den kroniska åkomman ”plocka upp telefonen så fort något inte händer en sekund” utan på att något alltid konkurrerar ut något annat.

 

Vårt fokus är som en strålkastare, dit den riktas syns alla detaljer. De saker man ser är egentligen bara de som är mest aktuella. I ljuset kan man dissekera, analysera, vrida och vända på begrepp. Det är nästan vår skyldighet att hänga med i samhällsdebatten och titta dit strålkastaren riktas. Medan det strax utanför den tänkta ljusringen är obönhörligt nattsvart.

 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!