Foto: Oliver Lang.

14000 flytvästar från flyktingar täcker Berlins konserthus

11:38 15 Feb 2016

Berlins konserthus fick ett nytt utseende i helgen. Konstnären Ai Weiwei klädde pelarna vid ingången i 14000 flytvästar, som tidigare tillhört människor på flykt över Medelhavet.

Ai Weiwei har de senaste månaderna valt att fokusera sitt arbete på hur Europa hanterat flyktingkrisen. Han har öppnat en studio på Lesbos, den grekiska ö som många flyktingar kommer till när de först når land efter att ha åkt båt över Medelhavet. Där arbetar den kinesiska konstnären med en rad olika projekt som kritiserar hur de europeiska länderna tar emot och tar hand om nyanlända. Med hjälp av myndigheter på plats har han bland annat samlat ihop flytvästar som använts av immigranter. Flytvästar som numera finns i Berlin.

Ai Weiweis senaste installation hittar du på utsidan av Berlins Konserthus och består av 14 000 flytvästar som tidigare använts av människor på flykt över Medelhavet. Pelarna vid ingången till konsertlokalen är täckta med de orangea västarna och ovanför trapporna står en uppblåsbar båt av samma typ som vi vant oss vid att se i nyhetsinslag efter nyhetsinslag. 

Tidigare i år återskapade Ai Wei Wei bilden på Alan Kurdi, den treåriga syrianska pojke som dog på flykt över Medelhavet och flöt i land på en grekisk strand. Han fick också uppmärksamhet då han ställde in sin utställning i Köpenhamn dagar innan öppning, som protest mot att danska myndigheter numera kan beslagta flyktingars värdesaker. 

Läs också: Det är ingen slump att båtar sjunker och människor dör och Danska nattklubbar inför språkkontroller – för att hålla immigranter borta.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!