Punk Royale

Redaktion 10:55 28 Mar 2016

Historien om Punk Royale är ännu inte så lång, men desto mer brokig. Joakim Almqvist och Kalle Nilsson flyttade ner från Ölbaren i Åre till Kåken i Stockholm och väckte snabbt uppmärksamhet med sina spektakulära serveringar. 

Strax därefter fick de sparken, efter en hett omdebatterad skandal kring en rasistisk efterrätt. Deras visit på Regeringsgatan var så kort att Nöjesguiden hann ta sig dit, men inte ens skriva klart recensionen av curryräkor i tidningpapper och tartar serverad av en manboy iklädd hästhuvud innan skandalrätten var borta från menyn och killarna checkat ut.

Men sedan ett år sedan är restaurangen tillbaka, och denna gång i egen regi på Södermalm i Stockholm. I en oansenlig lokal långt ner i Sofia serverar de en avsmakningsmeny om 17 serveringar för 700 kronor, med ett alkoholstinnt dryckespaket för samma summa. Trots sitt förhållandevis anonyma läge har krogen icke desto mindre fortsatt att skapa rubriker, både på grund av sitt vattendelande manér men också till deras försvar ett klientel som stundtals har svårigheter att hantera spriten.

Vi beslöt oss för att det var dags för ett återbesök. 

Det visar sig ganska snart att duon har tonat ner spexigheterna en smula, till förmån för maten som är minst ett par snäpp bättre än under sessionen på Kåken. Vi möts av en kanonad amouse bouches bestående av bland annat svart kaviar med iskall vodka, rödbetsklubbor med champinjon och tryffel och vit sparris med mandelkräm. Rätterna avlöser varandra i en rasande takt, och sväljs ner med öl från Åre Bryggcompagni. 

I nästa servering glimtar buskishumorn till igen då vi matas (!) med en rågad sked grillad hummer, dressad med blomkål och tryffel. Tätt följt av en soppa kokt på resterna av skaldjuret. Här har vi på dryckessidan också gått över till en Riesling lagrad på stålfat. 

Innan vi går in på själva huvudrätterna hinner vi också med ljumna ostron med frysta vinbär, en liten tryffelomelett, blodvåffla med sidfläsk och torkade lingon samt Foie Gras på brioche och nyponsoppa. Allt serverat med glimten i ögat, nyponsoppan är exempelvis spritsad som smileys på gåslevern. 

Hästtartar i handske, en klassisk rätt på Punk Royale.

Här skulle vi kunna fortsätta räkna upp rätter som tartar på pilgrimsmussla med bränd grädde, lättrökt ål med friterad surdeg eller varför inte piggvar med majrova och kycklinggrädde? Men dels skulle det inte bara bli en väldigt lång text, utan också förstöra överraskningen för dig som överväger att gå dit. För om du inte redan har förstått det vid det här laget har vi kapitulerat inför den gastronomiska upplevelsen. 

Vi rynkar därför heller inte på näsan när vi serveras hästtartar som en klump direkt i handen, och den ena av kockarna askar sin Marlboro Light över densamma. Det är helt enkelt acceptabelt i sammanhanget. 

När vi avslutningsvis serveras en klassisk bullfika med punsch är det bara att konstatera fakta. Punk Royale är en matshow som bör upplevas åtminstone en gång i livet. 

Adress: 
Folkungagatan 128
Hemsida: 
Öppettider: 
Endast förhandsbokningar.
Stad: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Fler recensioner

Krogrecension: Copine

Adressen på Kommendörsgatan 23 förpliktigar då den har huserat en rad krogar tidigare. Nu har den hamnat i händerna på Jim och Jacob.

Krogrecension: Hybrid

Blott ett stenkast från Tele2 Arena ligger den korsning av gastropub och helt vanlig restaurang som vi får anta att namnet anspelar på.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!