Världens första In Car Film Festival - så funkar det!

19:23 10 Nov 2021

Kasia Syty gick med på att åka till en hemlig plats ute i mörkret för att se på skräckfim.Stockholms filmfestival hörde av sig och frågade om jag ville vara med om den nordiska premiären av den ockulta coming-of-age-skräckisen Hellbender på hemlig plats någonstans ute i mörkret, i en bil. Eftersom jag tycker tillvaron är en enda skräckfilm på loop kan några människoätande indiehäxor knappast rubba min obefintliga sinnesro, särskilt inte när det bjuds på en låda snacks och tillfälle att lämna Stockholm för en kväll i ”Volvos Teslautmanare”. Så jag sa ja tack.

Jag är mycket svag för trenden att filmfestivaler ingår betalda samarbeten för att krydda sitt festivalutbud, bli omnämnda av Resumé och taggade i en kändis instastories. De senaste åren har det specialbyggts små biosarkofager och gynbiostolar, och sjuksköterskan Lisa isolerades i tio dagar på fyren Pater Noster för att se på film och vlogga. Fram tills nu har dylika händelser huvudsakligen förunnats Göteborgs filmfestivalspublik, men nu hoppar även Stockholm på PR-jippoupplevelsetåget, och det var väl på tiden.Hur funkar In Car Film Festival? 
Stockholms filmfestival, i folkmun även kallad Git Scheynius-festivalen, har nu alltså fått spons av elbilföretaget Polestar som erbjuder ett begränsat antal In Car Film Festival-provkörningar. Ni som lyckas boka en biobiltur kommer under festivalens gång att få köra till en hemlig plats som valts ut för att "passa extra bra till en spännande thriller eller en känslosam kärlekshistoria”. Framme vid destinationerna som heter till exempel Skogen eller Slottet parkerar man den nästan självkörande framtidsbilen, fäller bak sätet och - i mitt fall - ringer Emil på Polestar för att få filmen att starta. Men sedan är det bara att omfamna mörkret, filmen och den sjukt behagliga temperaturen i lyxbilen.

Hellbender

Utomhussceneriet norr om Stockholm var minsann väl utvalt och tjockdimman och novembermörkret i sig en dyster och skräckinjagande kuliss. Själva filmen var egentligen kvällens minst läskiga inslag, om man inte lider av en särskild fobi mot lättsmälta lågbudget-häxfamiljedraman. I Hellbender lever tonåringen Izzy isolerad med sin mamma i en skog och frestas att söka sig vänner bland människosläktet och äta lite häxkonst-hallucinogen mask. Det mest betydelsefulla bland flera sympatiska drag är att häxorna i verkliga livet är såväl mor och dotter som filmens skapare, tillsammans med pappan i familjen. Adams - icke att förväxla med den blekare familjen Addams - står för manus, foto, musik (framförd av familjens egna band H6llb6nd6r) och regi. Hellbender är liksom deras andra fem produktioner en gränslös och lekfull kärleksförklaring till hembrygda B-filmer, usla specialeffekter, olyssningsbar punkrock och klassiker som The Witch, Dödlig skörd, eller Raw. Som Adams själva sa i en intervju: "Some families have Game Nights; we make movies”.

Och annars? 
Jag säger bara Emil, Johannes och Bosse. De gjorde det på alla sätt både värt och bekvämt att låta sig luras iväg några mil ut i mörkret en sen måndagskväll. De PR-snubbar som hittat på idén att sälja bilar genom ett creddigt samarbete med en filmfestival är knappast samma personer som sedan ska stå och vänta i minusgrader, pedagogiskt förklara vad ett Android-infotainment-system är för något, öppna grindar mitt ute i ingenstans – och till råga på allt utstå mina uttalanden att ”alla mördare säger att de är här för att hjälpa till”.Av dessa tre hjältar skulle den lågmälda Bosse passa perfekt som skräckfilmskaraktär; det var rysligt att se honom stå helt tyst utanför bilrutan i kvällstimmen, innan han bländade skiten ur mig med sina egna billysen. Jag vet, det vore inte så klipskt att mörda någon som ska locka fler att testa bilturen. Men för er som är näst på tur kan Polestars infotainmentsystemet mycket väl vara det sista ni ser i livet.

Sugen på att testa? Provkörningstiderna är fyra timmar långa och utgår från Polestar space på Norrlandsgatan i Stockholm. Ett begränsat antal bokningsbara tider släpps den 10 november 20.00.Mer info finns påpolestar.com/se/sthlmfilmfest

Stockholms internationella filmfestival 2021 pågår mellan den 10-21 november. Biljetter hittar du här
Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!