Stockholms filmfestival riktar ljuset mot mammorna

12:00 12 Oct 2021

Nöjesguidens filmredaktör ger er sina bästa tips inför årets upplaga av Stockholms filmfestival som pågår fysiskt mellan den 10-21 november 2021. 

Festivalprogram, särskilt för de största filmfestivaljättarna, är alltid en djungel. Men bara lugn, vi gör jobbet åt er. Här kommer tio väl utvalda guldkorn ur programmet för Stockholms internationella filmfestival 2021 som detta år sätter mödrar och moderskap i fokus.

Parallella mödrar av Pedro Almodovár 
I den spanska filmlegendarens nya film finns tre mammor i olika åldrar, med olika livsbanor och förutsättningar. Det gemensamma för Janis, Ana och Teresa - spelade av Penélope Cruz, Milena Smit och Aitana Sánchez Gijón - är att de konsekvent avviker från etablerade moderskapsideal. 

The Power of the Dog av Jane Campion
Efter 12 års paus är Jane Campion tillbaka med ett mäktigt västerndrama med Benedict Cumberbatch, Jesse Plemons och Kirsten Dunst på rollistan. En filmatisering av Thomas Savages roman med samma titel om två bröder, familjekonflikt och toxisk manlighet, som utspelar sig i en majestätisk natur. 

Petite maman av Céline Sciamma
Den kritikerrosade franska regissören till Porträtt av en kvinna i brand återvänder nu med en drömsk höstfilm om den åttaåriga Nelly som åker med sina föräldrar till sin mormors hus. När hon utforskar området möter hon en jämnårig - som heter samma sak som hennes mamma. 

Spencer av Pablo Larraín 
Alla The Crown-slukare och Prinsessan Diana-fans därute, förena er för nu kommer kanske den viktigaste filmen någonsin. Kristen Stewart spelar Lady Di som under den dramatiska julen 1991 till sist fattar beslutet att avsluta sitt misslyckade äktenskap med Prins Charles.

Land av Robin Wright
House of Cards-stjärnan långfilmsdebuterar som regissör med ett drama om en sörjande kvinna som bestämmer sig för att fly det stressiga stadslivet och söker tröst i de kanadensiska fjällen. Robin Wright har sagt att manuset återspeglar hennes känslor under pandemin, så pass att hon fann det oemotståndligt att spela huvudrollen i filmen.

I koltrastens land av Blerta Basholli
Ett starkt vardagsporträtt av ett litet samhälles dolda misogyni. Filmen, signerad en debutant vars namn ni ska lägga på minnet, utspelar sig i Kosovo och följer Fahrije (Yllka Gashi) som kämpar för att försörja sin familj alltsedan hennes make försvunnit i kriget.

Guds Hand av Paolo Sorrentino
Titeln anspelar förstås på fotbollslegendens historiska mål i VM 1986 då bollen boxades in av ”El Diego” som efteråt påstod att han fick hjälp av Guds hand. Händelsen spelar en avgörande roll i Sorrentinos coming of age-drama om den 17-åriga Fabietto Schisas kaosartade liv under 80-talet. Visuell frossa utlovas.

Clara Sola av Nathalie Álvarez Mesén
Den svensk-costaricanska regissören Nathalie Álvarez Meséns uppmärksammade debutlångfilm är en hyllning till magisk realism och naturmystik. En värmande berättelse om den 40-åriga Clara som lever med sin familj i en liten övergiven costaricansk bergsby och med dolda helbrägdakrafter hjälper lokalbefolkningen. 

Jane by Charlotte av Charlotte Gainsbourg
Stockholms filmfestivals dokumentärutbud toppas av den franska stjärnan Charlotte Gainsbourg som regidebuterar med en poetisk essäfilm om sin 74-åriga mamma Jane Birkin. De är inte direkt kamerarädda, och bjuder på intima samtal i ett närgånget porträtt av sin komplexa relation. 

Luzzu av Alex Camilleri 
En omistlig maltesisk filmpärla. Den prisbelönte Jesmark Scicluna spelar en hårt arbetande och fattig fiskare. Liksom i Bait som blev en succé på Stockholms filmfestival 2019, slits fiskaren mellan tradition och modernitet i en kamp för överlevnad där klimatförändringarnas konsekvenser blir högst verkliga. 

Stockholms internationella filmfestival 2021 pågår mellan den 10-21 november. Biljetter hittar du här

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2021.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!

Senaste filmrecensioner