Nöjesguidens årssammanfattning 2022

10:40 15 Dec 2022

Låt Nöjesguidens egen Agneta Sjödin Frasse Levinsson ta dig med på den enda vandringen längs minnenas allé du behöver.

Januari

Finansmarknadsministern Max Elger utses till landets minst kända minister. Kodjo Akolor annonserar sitt avsked från Morgonpasset. Dree Low lägger ner sin karriär. Estoniadokumentärfilmaren Henrik Evertsson får pris som Årets förvillare. Dani M och Timbuktu hamnar i en kort och obegriplig beef efter att den sistnämnda synts på bild med Magdalena Andersson. Björn Natthiko Lindeblad dör. Bereal blir en grej i Sverige.

Februari

Det började tisslas och tasslas om en skilsmässa mellan kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Ryktet färdas så långt att till och med Emanuel Karlsten får nys om saken. Hovet tvingades dementera uppgifterna i ett Instagraminlägg. En som däremot går i mål med sin skilsmässa är Casper Janebrink. Skridskoåkaren Nils van der Poel trollbinder Sverige under OS i Kina. Vi är inte bortskämda med idrottare som både kan knyta skorna och klarar av att skilja på rött och vitt vin i ett blindtest. Komikerna Karin Adelsköld och Mårten Andersson lanserar ståuppbranschens nya uppförandekod i Nyhetsmorgon. Hädanefter får komiker inte vara taskiga mot varandra. Ingvar Oldsberg lämnar jordelivet. Ryssland går in i Ukraina. På Instagram berättar en gråtande Alexander Pärleros att han drömt en mardröm om att han var en ukrainsk soldat. Bokstavsspelet Wordle och dess användare förpestar sociala medier.

Mars

Christer Björkman lanserar Melodifestivalen i USA. Skadeglatt följer vi de sjunkande tittarsiffrorna. Will Smith örfilar Chris Rock på Oscarsgalan. Sven Melander lämnar oss. Det gör även Dagny Carlsson, vilket gör att Pelle Tamleht tar över stafettpinnen som Sveriges äldste bloggare.

April

Jan Emanuel fastnar i en bilkö på grund av en klimataktion på Centralbron. Det tycker Jan Emanuel inte om. Han tar saken i egna händer och släpar bort ”Återställ våtmarker”-aktivisterna från bron. Finlands statsminister Sanna Marin besöker Sverige och kåtar upp så gott som hela befolkningen. En politiker i skinnjacka. Är det möjligt? Ja, det är det. När hon håller presskonferens med Magdalena Andersson flyttar Oisín Cantwell fokuset från ländernas gemensamma Nato-ansökan till sig själv genom att stå precis bakom dem. Han står i bild så länge att hans chef måste ringa och be honom avlägsna sig. Mejeriprodukten kefir blir tillfälligt cancelled på grund av förpackningens illustration av Röda torget. E-Type bekräftar sin relation med Lilla hjärtas styvmamma Melinda Jacobs för Svensk Damtidning. I Gift vid första ögonkastet följer vi den historiskt dåliga matchningen Axel och Märtha och redaktionens försök att upprepa succén med Taco-paret: På spåret-paret. Ebba Busch portas från Elle-galan och hennes +1 Anitha Clemence slår fast att det är ett demokratiproblem. Johan Pehrson gör entré på den politiska scenen när han ersätter Nyamko Sabuni som partiledare för Liberalerna. Filmstaden förbjuder medhavt godis på bio.

Maj

Thanos Fotas blåser SVT. Kanalens utsände tror sig göra en vanlig hederlig mannen på stan-intervju. Men det hen inte vet är att Thanos är ståuppkomiker. Han går in i karaktären Gokhan Yonanoglu som är rasande på de stigande zucchinipriserna och tar sig hela vägen in i Aktuellt och blir känd som ”Zucchiniturken” i folkmun. En annan komiker som utmärker sig är Mårten Andersson. Mårten, som tidigare under året hårdlanserat sig själv som kryptovalutainfluencer och startat podden Dom kallar oss krypto, förlorar över en miljon kronor på kryptomarknaden. Därefter twittrar han att han aldrig kunnat fantisera om att bubblan skulle spricka, ens i sina vildaste mardrömmar. En klimaktivist limmar fast sig i golvet under direktsändningen av Sverige möts och ropar ”Jag är limmad!”. Swedengate skämmer ut oss utomlands. Zlatan Ibrahimovic blir italiensk ligamästare.

Juni

Under en blöt efterfest för inspirationskonferensen Brilliant Minds får Katrin Zytomierska syn på Gerard Piqué. Hon ber om en videohälsning till sin son men får nobben. Istället för att acceptera nederlaget publicerar hon ett Instagraminlägg där hon tar heder och ära av fotbollsspelaren. Morgonen därpå är inlägget överallt. Men den som trodde att hon låg döende i bakisångest trodde fel. När Katrin vaknat skriver hon ett nytt inlägg där hon berättar att hon står bakom allt hon gjort. Dominika Peczynski och Anders Borg skiljer sig. Samma vecka meddelar de att de fortfarande är ett par. Musikförläggarna kungör att de inte längre ska dela ut pris till dömda eller brottsmisstänkta artister. Camilla Läckberg avfärdar Amber Heard som en lögnare på grunderna att hon blivit ”helt besatt” av rättegången och ”sett allt”. Laleh uppträder på Ullevi.

Juli

En handbollstränare med skämt-tourettes stänger Kastrup genom att påstå att hans väska innehåller en bomb. Polisen högtidlighåller traditionen att gripa internationella kändisar på Sverigebesök genom att frihetsberöva Drake. Ulf Kristersson lägger ut en bild på sin skärm och en bärs varje gång Sverige spelar match i EM, trots att mycket lite talar för att Ulf Kristersson gillar varken bärs eller fotboll.

Augusti

Magnus Uggla chockar nationen med en reducerad kalufs. Håkan Hellström gör bejublad comeback på Ullevi. Greta Thunberg gör honom sällskap på scen. Riksdagsledamoten Tobias Andersson twittrar om ”återvandringståget till Kabul”. Festvideon på Sanna Marin där någon i sällskapet eventuellt ropar ”Mjölgänget” läcker. Kim Kardashian och Pete Davidson gör slut.

September

Katrin Zytomierska firar sin födelsedag med en klassisk Pimps and hoes-fest. Hennes ex-man Bingo Rimér överraskar henne med att klä ut det forna parets gemensamma barn till prostituerade, vilket leder till ramaskri. Ebba Busch viftar med sin falukorv för första gången. Av okänd anledning äger premiären rum i en radiodebatt. Svenska folket går till valurnorna och röstar fram en ny regering. Under valnatten trollbinder Fouad Youcefi befolkningen, eller åtminstone en och annan twittrare, med sin pekskärm. Linus Bylund myntar uttrycket ”journalistrugby” och Sveriges samlade journalistkår tävlar i att förfasas. First things first, ingen ska ringakta journalister. Evolutionsförnekaren Julia Kronlid blir riksdagens andre vice talman. Det visar sig det inte bara är evolutionen som inte finns. Även Generation Greta är hittepå. Dagens ungdom äter kött och flygpendlar, om det kränker dig kan de hjälpa dig att packa. Rasmus Gozzi och Fröken Snusk släpper landsplågan Rid mig som en dalahäst. Nya Riche öppnar och vi tröttnar fort på informationen att de neonbelysta fönstren ska föreställa en hand som håller i en cigarett. Pontus Rasmusson stängs av från Youtube. Queen Elizabeth dör. Annie Lööf meddelar sin avgång.

Oktober

Oktober är ormarnas månad: Ulf Kristersson utses till ny statsminister och Sir Väs rymmer från Skansen. Kungskobran gäckar nationen i en knapp vecka innan han lämnar in sig själv. Efter återkomsten till terrariet blir ormen intervjuad i Nöjesguiden. Jan Emanuel fimpar efternamnet Johansson. Från och med nu heter han bara Jan Emanuel. Vasas systerskepp Äpplet upptäcks utanför Vaxholm. Bianca Ingrosso blir vår nya Skavlan. Annie Ernaux blir årets Nobelpristagare i litteratur. Ruben Östlunds film om åksjuka rikingar på en båt har Sverigepremiär. Några veckor senare visar det sig att vår nya kulturminister Parisa Liljestrand inte vet vem Ruben Östlund är. Som lax på löken avslöjar Clara Popenoe Thor att hon har en playlist som heter ”Milfmamman”. En TV4-reporter blir avstängd från politisk bevakning efter att ha skrivit ”Ebba Slebba” i sin anteckningsbok. Emanuel Karlsten twittrar att han fått 10 000 kommentarer från iranska konton på bara en dag och slår fast att det ”mestadels” verkar handla om botkonton. Really Emanuel? Det är inte 10 000 iranier som lagt sitt sista hopp i dina händer? Joel Ighe går på Halloweenfest i Trannssylvanien utklädd till medeltidskung och tvingas fly rumänska paparazzifotografer. Molly Rustas tar Taxi Stockholm till Paris.

November

Margaux Dietz använder en överförfriskad man som rekvisita och hamnar i blåsväder. Ett enfaldigt drev får människor att tro att de gör en god gärning genom att bojkotta kläder från Stronger och bubbel från Mionetto en hel helg. Jag tycker inte vi ska glömma bort att vi har Margaux att tacka för att Brillo serverar kebabpizza. Även Svensk handel trasslar in sig i godhetssignalerande när de utser det hemstickade plagget till årets julkapp. Tomten, lyssna inte på dem. Alla vet att Svenssons högsta önskan är en varmluftsfritös. När jag ändå har dig på tråden kan jag berätta att Babben Larsson är årets julvärd. Rykten om att Twitter ska kollapsa under nye ägaren Elon Musks ledning får en mängd glasögonormar att ta högtidliga farväl av mikrobloggen och starta konton på Mastodon. Fotbolls-VM inleds Qatar och våra svenska skutjärn hårdbevakar mästerskapet. TV4:s utsände Gusten Dahlin twittrar att man trots all skit som pågår i värdlandet måste erkänna att en av arenorna är fem plus. Robert Laul gör en stor affär av att han ska åka ner och endast skildra livet utanför fotbollen, men kapitulerar när Saudiarabien skräller mot Argentina. Två fotbollsfria dagar får räcka. Förbundskapten Janne Andersson sällar sig till den regimkritiska skaran när han går ut och fördömer att man inte kan köpa bira på arenorna. Moderaten Staffan Tjörnhammar blir en meme efter att han haft svårt att svara på varför han höjt sin egen lön. Sven-Bertil Taube och Börje Salming viker in hovarna.


 

December

Den artificiella intelligensen ChatGPT blir tillgänglig för allmänheten och det står klart att när vi presenteras för en maskin som kan skriva vad som helst så är det nya Seinfeld-dialoger vi kommer att använda den till. Anna Gullberg lustmördar Navid Modiris bok om Björn Natthiko Lindeblad i Expressen. I svallvågarna av recensionen framkommer det att Björns familj försökt stoppa boken. Lena Olin utses till årets uppläsare av Nyårsklockan. En kommunpamp från Sverigedemokraterna inleder årets juldebatt genom att stoppa ett luciatåg i Bollnäs. En finsk byggfirma på kryssning slänger halva möblemanget överbord.
– Vi drack under 12 timmar och då blir det sådana här dumheter. Vi tänkte allt eller inget och när vi kör, då kör vi hårt, säger vd:n själv till Hufvudstadsbladet.

Läs även sammanfattningarna av 2021, 2020, 2019, 2018 och 2017

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera