Festivalguiden 2019

12:40 30 Apr 2019

Förra året fick vi säga farväl till Into the Valley och Emmaboda, men gråt inga tårar för det. Festivalsommaren erbjuder något för alla smaker, oavsett om du vill stampa till techno eller headbanga till metal. 

ÅRE SESSIONS
Seinabo Sey, Fricky, Amason, Jireel, Sarah Klang
26-27 april: Åre
För tredje året tar fjällfestivalen plats i Åre. Som vanligt är liftkortet din entrébiljett och spelningarna kommer att äga rum runt om i byn, både i backen och på större arenor. Förutom musik erbjuder festivalen yoga, toppturer och freeride sessions. Festivalen fokuserar på den nordiska musikscenen och line-up:en innehåller ett 20-tal namn, klubbar och dj:s.

DRAGON GATË – GRISFESTEN
Kornél Kovacs, Daddy Boastin, Billie Jo, Molø
30 april: Dragon Gate, Älvkarleby

Katastrofë presenterar ett alternativt Valborgsfirande och gästabud på ett kinesiskt hotell i skogen när folket från Technobastun ordnar en pekingopera i tre akter. En dynamisk darkride med flera golv och scener på tio våningar utlovas.

BRÄNNBOLLSYRAN
Marshmello, Galantis, Oscar Linnros, Mwuana
30 maj – 1 juni: Umeå
VM i Brännboll på dagen, musikfestival på kvällen. Brännbollsyran håller till i hjärtat av campus på Umeå Universitet och förra året sålde festivalen 16 000 biljetter per dag. En försommarfestival för studenter, sportnördar och musikintresserade.

SCANDINAVIA ELECTRONIC FESTIVAL
Vini Vici, Frontliner, Aly & Fila
31 maj – 2 juni: Dragon Gate, Älvkarleby

Turerna ring Dragon Gate i Älvkarleby har varit många, men nu arrangerar Technostate en tredagarsfestival med elektronisk musik i det gamla hotellet. Ännu har det varit sparsamt med information, men klart är att festivalen har två scener och att campingplatser finnes. 

GÅRDEN
Sarah Klang, Tame Impala, Esther
5-6 juni: Göteborg

Ur Trädgård’ns endagsfestival förra året bildas nu tvådagarsfestivalen Gården. Festivalen satsar på bra häng med god mat. Stort är att bandet Bad Cash Quartet, som inte spelat tillsammans på 14 år,  återförenas på festivalen.

SWEDEN ROCK
Kiss, Ritchie Blackmore’s Rainbow, Def Leppard
5-8 juni: Sölvesborg

Den tre dagar långa rockfestivalen erbjuder ett brett spektrum av rockrelaterade genrer som klassisk rock, hårdrock, blues och metal. Runt 80-90 band intar fem olika scener på festivalen, som kommit att kallas ’’världens mest välorganiserade rockfestivaler’’.

CLANDESTINO
Ozzy, Kampire, BbyMutha
6-9 juni: Göteborg

Festivalen Clandestino innefattar musik, poesi, konst och samtal. Festivalen är skapat ur det senaste decenniets globala migration och är en kritik mot kulturell imperialism. Festivalen tar plats på olika platser i Göteborg, bland annat på Stora Teatern och i Hagakyrkan.

SUMMERBURST
Tiësto, Jubël, Will Sparks
7-8 juni: Göteborg

I två dagar fylls Ullevi av elektronisk musik, världskända dj:s och fistpumpande ungdomar. En sommarfest i två dagar för houseälskare och danssugna.

WEST COAST COUNTRY FESTIVAL
Flynnville Train, Top Cats, Erika Jonsson
29 juni: Mölndal

Sydsverige får ny countryfestival som kommer att ta plats på Åby Arena i Mölndal. Här kommer veteranbilar att samlas och amerikansk mat käkas till tonerna av country från hela världen. 

LOLLAPALOOZA
Travis Scott, Lana del Ray, Chance The Rapper, Lil Uzi Vert
29-30 juni: Stockholm

En av världens största festivaler, Lollapalooza, kommer nu till Sverige för första gången. På Gärdet intar världsstjärnor i olika genrer scenen. Festivalen huserar på sex andra platser i världen, bland annat i Berlin och Paris.

ROSKILDEFESTIVALEN
Travis Scott, Cardi B, Jorja Smith, Robyn
29 juni – 6/7 juli: Roskilde
På andra sidan sundet arrangeras Nordeuropas största musikfestival. I hela åtta dagar spelar några av världens främsta artister, bland annat The Cure, Cypress Hill och Robyn. Festivalen är 100 procent non-profit, alla intäkter går oavkortat till välgörenhet.

SMASH X STADION 
A$AP Rocky, Migos, Z.E.
2-3 juli: Stockholm 
Den första veckan i juli tar Smash över Stockholm Stadion under två dagar. På lineupen står världsnamn som A$AP Rocky, Migos och Kodak Black tillsammans med bland annat det svenska stjärnskottet Z.E. 

PUTTE I PARKEN
TBA
4-6 juli: Karlstad 12-13 juli: Leksand

Familjevänliga festivalen som är fri från inträde och erbjuder en bred mängd genrer. I år tar festivalen plats i Karlstad och Leksand.

PEACE & LOVE
Eagle-Eye Cherry, Junior Brielle, Bob Hund
4-6 juli: Borlänge

I år är det 20-årsjubileum för festivalen som beskriver sig som kärlek och rättvisa, miljö och fred. Borlängefestivalen bjuder på en tredagarsfestival med en bred blandning artister. 

SUMMER ON
Steve Aoki, Hov1, Molly Hammar, Norlie KKV
5-6 juli: Båstad

Båstadfestivalen som förra året slog publikrekord med 10 000 besökare är tillbaka för femte året. En vecka innan Swedish Open drar tvådagarsfesten av stapeln. Säkra dina biljetter i tid, priset ökar för varje månad. 

VI SOM ÄLSKAR 90-TALET
Aqua, Vengaboys, Da Buzz, Cascada, Drömhus
6 juli: Stockholm, 13 juli: Göteborg, 20 juli: Helsingborg

Räkna med en hitvalkad med det mesta och bästa från 90-och 00-talet. Extra starkt är det för 80- och 90-talister men festivalen får alla åldrar att dansa.

ÖLAND ROOTS
Cleo, Koffee, Aurelia Dey
10-13 juli: Sandbergen, Öland

På Öland Roots bor du på en tältcamping i en gles tallskog intill havet. Äter gör du i ’’Chilltältet’’ och maten lagas av egna, KRAV-odlade grönsaker. På scen står både svenska och internationella artister.

BAYSIDE FESTIVAL
Macklemore, Fricky, Otto Knows
12-13 juli: Helsingborg

Skaparna bakom Brännbollsyran presenterar den nya festivalen Bayside. Temat är sommar och vattensporter och festivalen håller till på Pixlapiren i Helsingborg. Här kan du både se världsartister på scen och testa wakeboard eller vattenskoter.

HUDIKKALASET
Laleh, Imenella, Timbuktu och Damn!, Tjuvjakt
25-27 juli: Hudiksvall

Sedan starten 2010 har festivalen gått av stapeln vecka 30 och avslutats med Engmans Kapell. Biljettpriserna stiger i takt med att festivalen närmar sig, så se till att säkra din biljett så tidigt som möjligt.

URKULT
Erik Lundin, Familjen Kaos, Derya Yildirim & Grup Simsek
1-3 augusti: Näsåker

Urkult är inte bara en festival för musikälskare, här erbjuds även kurser, verkstäder och poesi. Platsen Näsåker ligger vackert vid Nämforsen i Ångermanälven. Festivalen invigs med Eldnatten, en föreställning med trummor, dans och eld. Inte minst är Urkult vår nuvarande kulturministers favoritfestival, bara en sådan sak.

STORSJÖYRAN
The Hives, Little Jinder, Miriam Bryant, Pussy Riot
2-3 augusti: Östersund

Sveriges äldsta festival, med hela 36 år på nacken. Totalt har mer än en miljon besökt yran genom tiderna. Festivalen omfattar också den tio dagar långa ’’Yranveckan’’ för den som vill ha mer än två festdagar.

LIDELSEN
Tussilago, Gustav Norén, Lisa Lindh och HNNY
2-4 augusti: Nävekvarn

Kulturföreningen Lidelsen låter experimentella konstarrangemang möta musik och dans. Bland grönska och natur lär Nävekvarns folkpark förvandlas till en högst personlig och drömsk plats första helgen i augusti.

BIG SLAP
David Guetta, TBA
3 augusti: Malmö

Bland de höga trädkronorna i Tallriken gömmer sig Sydsveriges största housefestival. Big Slap är ett musikparty som gästats av världens främsta dj:s. I år gästar ingen mindre än David Guetta festivalen.

WAY OUT WEST
Cardi B, Stormzy, James Blake, The Blaze
8-10 augusti: Göteborg

Festivalen i Slottsskogen lockar över 30 000 besökare årligen, och årets festival lär inte bli ett undantag. Här blandas världsartister i alla genrer och smaker. Way Out West och Stay Out West låter ingen gå rastlös.

MALMÖFESTIVALEN
Seinabo Sey, Albin Lee Meldau, Jill Johnson, Fricky, Little Jinder
9-16 augusti: Malmö

En hel vecka i augusti fylls Malmö med konst och musik. Utöver konserterna arrangeras även aktiviteter med överraskande koncept, till exempel gatukonst, stora konstinstallationer, nöjesfält och akrobatiska inslag till festivalens gatuscen. Gratis dessutom!

SMASH FEST SWEDEN
Robyn
17 augusti: Stockholm

Konsertmarken som huserat giganter som Nirvana, Neil Young och Oasis återupplivades 2018 för en ny generation rockstjärnor med Post Malone i spetsen. Nu är det dags att välkomna vår alldeles egna världsstjärna Robyn, med den största konserten som Sjöhistoriska skådat. Kan man kalla det för en festival? Med Robyn på lineupen kan man nog det.

SUMMERBURST
Tiësto, Will Sparks, Dimitri Vegas & Like Mike
30-31 augusti: Stockholm

Här samlas houseälskande stockholmare i alla dess former. I år gästas festivalen av Tiësto, som senast spelade på festivalen 2012. Ännu har inte samtliga artister släppts men med denna start kan vi ana en sommarfest med tyngd. 

Föreningen Popaganda meddelade tidigare under våren att de tar en paus i år för att återkomma med full kraft 2020.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!