Foto: Annika von Sydow

Smash intar Stadion med två dagar av tung hiphop

14:44 23 Apr 2019

A$AP Rocky, Z.E, Migos, Kodak Black, Jessie Reyez, och Ama Lou är bara några av de artister som gästar Stadion under hiphopfestivalen Smash.

Förra året var Smash en dagsfest med knappt 20 000 besökare vid Sjöhistoriska. I sommar flyttar festivalen till ett Stadion som lär skaka i väggarna den 2-3 juli.
– Smash x Stadion är en slags urban musikfest med hiphop som grund. Några av världens just nu största hiphop artister kommer hit och många av dem gör sin första spelning i Sverige vilket känns jättekul. Jag skulle beskriva det lite som en musik kultur av vår generation. Artisterna känns väldigt idag och hänger mycket ihop med dagens livsstil. Vi har försökt hitta en ny röst i musiksverige, säger Magnus Olsson som är en av initiativtagarna till Smash.
– Exakt, och hiphopen är just nu den största musikgenren i världen så varför inte ha en hel festival som fokuserar på just det? Det har inte funnits i den utsträckningen i Sverige tidigare, så det är jättekul att jobba med något som det är en extremt stor efterfrågan på, säger Sulekha Daar som är pressansvarig.

Vad är det för stämning ni vill uppnå på festivalen?
S: Vi vill att folk ska känna glädje, vilja stanna, umgås med varandra, äta god mat och kunna upptäcka ny musik tillsammans. Vi har ju bokat både upcoming artister och större artister. Migos fans har kanske aldrig hört talas om Flohio, och när de hör henne blir de förhoppningsvis intresserade av hennes musik. Att skapa en sådan plattform känns jättebra. Vi vill ha lyckan och musikintresset som gemensam faktor. 
M: För oss är det superviktigt att helhetsupplevelsen ska vara grym. Vi jobbar mycket utifrån hela förpackningen av festivalen, alltifrån kommunikation till vibben man får. Hela festival scenariot i Sverige har ju utvecklats mycket från camping till stadsfestivaler och det är något jag personligen tilltalas mycket av. 

Något som är unikt med Smash är att man har möjlighet att se alla artister utan att konserterna krockar med varandra. 
M: Det är generöst att man får se alla artister på Smash. På andra festivaler är det kanske 30 artister på en dag och så hinner man bara se max sex ändå. Här får du se alla sex om du vill, vilket vi tycker är en fair deal för då riskerar du inte att missa något på grund av en krock.
S: Vi vill bygga upp en festival där man inte missar en artist. Man vill ju inte skapa en fomo bland publiken, utan snarare för de som inte har köpt biljett. 

Vart kommer namnet Smash ifrån?
– När vi skulle göra förra årets smash tänkte vi lite på konceptet, vi ville att de skulle kännas fett och som en smash med en wow-effekt på något sätt. Då hade vi tre feta artister och det kändes som en smash att man kunde se alla dem under en kväll. Det är lite vagt men kontentan är att man får ganska mycket som man annars kanske inte hade fått. Vi samlar så pass stora artister under så få timmar. Det känns “wow” för folk och det tycker jag man ser i responsen också. Genom namnet vill vi förmedla den känslan vi vill uppnå, avslutar Magnus. 

Gänget bakom Smash x Stadion arrangerar även bland annat musikfesten Gården i Göteborg och Smash Fest Sweden, som är Robyns enda sommarspelning på hemmaplan, vid Sjöhistoriska den 17 augusti.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!