Foto: Adam Holmström

Lidelsen växer i lagom takt

14:52 23 Apr 2019

I en oas av grönska och natur arrangerar kulturföreningen Lidelsen en musik- och konstfestival mitt bland Sörmlands gröna ängar. 

Med fokus på experimentella och oväntade möten mellan musik, konst och dans kommer Nävekvarns folkpark förvandlas till en högst personlig och drömsk plats. Adam Holmström är en av arrangörerna till festivalen och berättar om konceptet och tankarna bakom Lidelsen. Första helgen i augusti fylls Nävekvarns folkpark med dj:s, konstnärer, barer och festivalsugna besökare. Tidigare år har Lidelsen befunnit sig på en gård i Lid utanför Nyköping. 
– Lidelsen startade när vi hade en fest på en av de andra arrangörernas landställe för några år sedan. Tanken var att vi skulle låta våra vänner få utöva vilken typ av kreativ aktivitet som helst, det kunde vara allt från yoga till dj spelningar. Tre år in märkte vi att det här börjar ju bli en riktig festival. Man kan säga att det viktigaste för oss har varit de personliga mötena, att skapa något tillsammans. Därför har vi tidigare valt att ha den ganska småskalig.

Årets festival kommer bli betydligt större och är öppen för alla kultur- , konst- och musikintresserade. Men som ett alternativ till de större kommersiella festivalerna kommer Lidelsen fortfarande behålla sin intimitet genom att enbart släppa 500 biljetter. 
– Vi har arrangerat festivalen på samma gård i flera år och den platsen har varit väldigt viktig för oss. Men i och med att intresset för festivalen har växt började vi leta efter den perfekta platsen att förflytta oss till. Då hittade vi Nävekvarns folkpark som är en av de äldsta och bäst bevarade i landet. Det känns som att väcka en gammal plats till liv med dansgolv, livemusik och utställningar med barer och camping.

En av Lidelsens utgångspunkter har alltid varit att skapa en plats där det personliga mötet mellan kreatörer, arrangörer och besökare ligger i fokus. Ambitionen är att både nya och etablerade artister, dj:s och konstnärer tillsammans kan bidra till en kreativ oas fullproppad av experimentell konst, musik och kultur. I nuläget har Lidelsen överenskommelser med bland annat Tussilago, Gustav Norén, Lisa Lindh och HNNY. Lidelsens egna raveälva Gnučči kommer även uppträda under festivalen. 

Ny plats innebär också nya förutsättningar att nyttja festivalområdet för konstinstallationer och kulturaktiviteter. Eftersom att Nävekvarns folkpark är vackert belägen vid Bråvikens strand, planerar Lidelsen även montera en strandscen och fixa en beachvolleyturnering. På festivalområdet kommer man kunna köpa vegetarisk mat från några olika restauranger. 
– Den största utmaningen har egentligen varit att få till den här platsen. Vi började planera årets festival direkt efter att förra Lidelsen var över. Det har varit viktigt att få till bra samarbeten som är hållbart för oss och alla inblandade, få ihop ekonomin och göra research. Nu är vi i fasen där vi börjar landa i allting. Det känns som att det kommer att bli bästa året någonsin, vi har hittat väldigt bra bokningar och samarbeten. Den här nya platsen kommer ta oss till nästa nivå. 

Vad kan man som besökare förvänta sig?
– Man kan förvänta sig två dagar av väldigt bra musik, konst och kultur. Det kommer bli en fin upplevelse på en vacker plats där man kan möta nya vänner och bekantskaper 2019. 

Den 11 maj har Lidelsen sin förfest på Trädgårdens lägenhet. Fler artister och konstnärer tillkommer i samband med att biljetterna släpps i slutet av april.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!