Årets bästa svenska skivor 2015

Redaktion 00:10 25 Dec 2015

Seinabo Sey, Titiyo och Zhala – det är topptrion på den enda årsbästalistan du behöver för den bästa svenska musiken från 2015.

1. Seinabo Sey - Pretend 

Universal

Att förunnas höra den mest fantastiska röst, att få chansen att få uppleva en så komplett sångerska just när hon startar - i bästa fall får varannan generation en sådan ynnest. Det är därför dina barnbarn avundsjukt kommer att vilja höra berättelserna om när Seinabo Sey debuterade. Att mycket av hennes debutalbum redan hörts på tidigare EP:er förtar inget av kraften och intensiteten i hennes röst, och den integritet Seinabo Sey utstrålar gör att hon kan stå stadigt också i den internationella virvelvind som nödvändigt kommer att blåsa upp runt henne.

Skivan är recenserad här

2. Titiyo - 13 Gården 

Warner/Telegram 

I ett svenskt musikår präglat av imageförändringar och språkbyten var det Solnas egen souldrottning Titiyo som lyckades allra bäst med sin förvandling. Den intimitet skiftet till svenska innebar, tillsammans med den perfekt avvägda mixen av dåtid och nutid i det nya soundet, gjorde att hon inte bara befäste sin plats på tronen, utan också utökade avståndet till en potentiell arvinge. Innerligheten texterna och tätheten i produktionen skapar en vidunderlig känsla av förtrollning. En känsla som ger rysningar, varje gång

Skivan är recenserad här

3. Zhala Zhala 

Konichiwa

Zhalas debutskiva är aldrig lagom. Den är hetsig och rastlös, kaxig och energisk. Den mixar kurdisk folkmusik med nutidselectro, new age och klubbiga beats och landar i ett sound som känns nytt, levande och karismatiskt.

Skivan är recenserad här

4. Jonathan Johansson Lebensraum 

Sony

Lebensraum utspelar sig på en sylvass tunn lina mellan det mörka och det ljusa. Det vackra och det fula. Att se eller blunda. Jonathan Johansson fortsätter att måla upp impressionistiska bländande bilder av samtiden genom sitt träffsäkra språk vilket vi tacksamt blivit bortskämda med de senaste åren. Med ett album där alla delar kändes omsorgsfullt noggrant producerade fick vi en helhet som vi höll nära såväl hjärta som hjärna hela året. 

Skivan är recenserad här

5. Ghost Meliora

Reaktor/Universal

Meliora sammanfattar sig enkelt som bättre. Bättre än bandets två tidigare album och nu även bäst år 2015. På tre album har Linköpingsgastarna lyckats forma ett nutida sound, som trots sin 70-talistiska anda ändå står på egna ben. Ett mer kommersiellt sound än tidigare, men som tydligare skyltar med både metalriff och Abba-pop. En djävulsk genomslagskraft som kan ta Ghost till oanade höjder.

Skivan är recenserad här

6. Erik Lundin Suedi 

RMH
På ytan var Suedi en femspårs-EP. Men Erik Lundins debut på svenska var allt annat än bara yta. Det var en makalös språklig uppvisning av samtidspoesi, patos och musik med så mycket tyngd och djup att ingen orkade hålla den uppe med utsträckta ärmar. Vi blev alla tacksamt tvungna att bära den nära hjärtat. Suedi kan sägas vara den fristående uppföljningen till Fogelströms stadsserie. 

Skivan är recenserad här

7. Madi Banja Det var inte meningen 

LMTH/Sony 

Med en lika säregen röst som unikt sätt att använda det svenska språket skapade Madi Banja årets kanske mest intressanta musikprojekt. De utlämnande och bitterljuva texterna om uppväxt, familj och ambition präglas av vemod och förstärks av Banjas bräckliga autotune-stämma. Han demonstrerar en lysande innovationsförmåga och en uppenbar hunger, men kan trots denna fullträff fortfarande ses lite som en oslipad diamant.

Skivan är recenserad här

8. TribulationThe Children of the Night

Century Media

Tribulation förmår att dyka djupt ner i dödsmetallen för att sedan komma upp till ytan igen med nya insikter om skräcktematisk rock. Det visar prov på en egenskap att kunna vaska fram de vackra elementen i ett sammanhang som tidigare bestått av ett brutalt ljudlandskap. En imponerande resa som trots sitt svartvita utförande, porträtterar döden i stiliga kläder med en palett av många färger,

Skivan är recenserad här

9. The Persuader Skärgård 

Templar 
Efter flera års tystnad dök Jesper Dahlbäcks alias The Persuader upp ifrån det djupa technohavet. Väl på ytan bordade han ett skepp och gav sig ut på årets tveklöst bästa skärgårdsseglats över dansmusiken olika holmar och öar. Skärgård är en vacker resa från första vågskvalp till sista synth, där kaptenen fick alla i besättningen att dansa. 

Skivan är inte recenserad i Nöjesguiden. 

10. Molly Nilsson Zenith 

Night School/Dark Skies Association

Från sin lägenhet i Berlin skapar Molly Nilsson sval men storslagen DIY-electro med personliga texter. En låt handlar om att älska sin kropp, en annan om rädslan för att bli gravid, en tredje om att Lovers are Losers. Alltsammans framfört med en röst som låter både beslutsam och blasé.

Skivan är recenserad här

11. Dutch - With The World (One Duv/Sony)

12. Mattias Alkberg - Personer (Teg)

13. Dungen - Allas sak (Smalltown Supersound)

14. Parker Lewis - Sorti (Det Svenska Musikundret/Hybris)

15. Dolores Haze - The Haze is Forever (Woah Dad!)

16. Amason - Sky city (Ingrid)

17. Joel Alme- Flyktligan (Razzia) 

18. The Legends - It’s Love (Labrador/Border)

19. Woodsmen & Lady Log - W&LL Folk Vol. 1 (Woodsmen & Lady Log)

20. Europe - War of Kings (UDR)

Listorna är framröstade av Nöjesguidens musikredaktion, som består av Sara Berg, Christoffer Bertzell, Patrik Forshage, Adam Jansson och Christoffer Reichenberg Andersson.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!