Jr Ewing

5 ruttna rikingar på tv

09:04 14 Oct 2021

Tv älskar sina rika douchebags – från Dallas JR Ewing till Successions Logan Roy. Men få lyckas polera skithögen till en diamant som graciöst dansar mellan elegant härskarteknik och agressiva power moves. Här är våra topp fem värsta hatobjekt på senaste år.

Squid game

5. Hjärnan bakom Squid game

Säga vad man vill om arkitekten bakom Squid game-spelet, men nog finns det något slags försonande drag i att hen vill skapa ett unsafe space för att eliminera ojämlikheterna som samhället idogt skapar. Sedan är det kanske mindre kosher att hen gör det genom att tvinga fattiga att kämpa till döds i en serie barnlekar från helvetet. Men man kan inte få allt.

White Lotus Olivia

4. White Lotus-dottern Olivia Mossbacher

Megapriviligierade Olivia Mossbacher i “rika är dumma”-serien White Lotus är en mean girl/Karen-mutant framavlad i ett underjordiskt labb. Fullkomligt dränerad på all form av likeability och empati behandlar hon alla i sin närhet som skräp med en sådan hänsynslös grace att hon alltid trycker på rätt knappar.

Succession Logan

3. Succession-patriarken Logan Roy

Mediemogulen Logan Roy är härskarteknikernas okrönte kejsare som spelar ut sina barn i en rå maktkamp om vem som ska ta över familjeimperiet efter hans frånfälle. I hans rika repertoar av power moves finner vi klassiker som att utpressa sina ungar och – för att statuera ett exempel – pissa på sin sons matta. För att vara helt ärlig så hade vilken medlem som helst ur Roy-familjen platsat på listan. Men eftersom Logan är den förgiftade urkällan till dessa små helvetesbrats så får han stå sitt kast.

Duck tales

2. Duck Tales-sociopaten Joakim von Anka

Den här grinige kapitalistankan kanske framstår som oskyldig jämfört med de andra på listan. Men det är just det som gör honom så farlig. Tro inte annat än att von Anka är en manipulativ Ayn Rand-sociopat som utan minsta tillstymmelse till samvete som gaslightar Kalle Anka, sätter sina brorsöners liv på spel för att roffa åt sig en extra slant och tar alla tillfällen han kan för att försämra sina anställdas arbetsvillkor.

Joffrey

1. Game of Thrones kungaslyngel Joffrey Baratheon

Tonårskungen Joffrey i Game of Thrones är textboksexemplet på vad som kan hända om en besinningslöst bortskämd och inavlad snorunge får litet för mycket makt för sitt eget bästa. Utöver att han är allmänt rövig så passar han på att mörda sin trolovades farsa och spetsa hans avhuggna huvud på en påle. Ett så kallat dick move.

Läs även: "Squid Game är samhällskritik på nåder"

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!