2022 års bästa tv

09:04 14 Dec 2022

Tv-redaktören listar årets bästa nya serier, den dummaste tv-debatten och vilken nedlagd serie som han inte kommer att sakna.

Årets fem bästa nya tv-serier

1. Severance
Efter en smärre lobotomering har Mark Scout separerat sitt jobbjag från privatjag. När hissdörrarna glider upp på kontorsvåningen minns han inte vem han var innan dess han klev in i hissen. Severance är en fängslande satir om att kämpa med livspusslet och vara fast i techbolagens klor.
Apple tv+

2. The bear
Efter brodern tagit livet av sig måste gourmetkocken Carmy lämna finrestaurangerna för att rädda familjens nedgångna smörgåsbutik från ruinens brant. Som om inte det vore nog tycks vare sig anställda eller familjemedlemmar respektera honom. The bear är en lika närgången som återhållsam skildring om passion och personlig uppoffring.
Disney+

3. Somebody Somewhere
En hjärtlig dramedy om en medelålders kvinna som saknar mål i en mellanamerikansk småstad. Och hennes bäste vän, Joel, en djupt troende homosexuell man som driver en queer svartklubb i kyrkans källare. Somebody Somewhere är en serie om ingenting, men också om allt.
HBO Max

4. Players
En mockumentär om ett dysfunktionellt esportlag som består av datornördar som anser sig vara elitidrottare låter som en skrattfest. Och det är det också. Men Players är så mycket mer än så. Årets största tv-överraskning börjar som en skojfrisk mockumentär slutar som ett rörande porträtt.
Paramount+

5. The rehearsal
Komikern Nathan Fielders senaste projekt är ett överambitiöst och komplext konstexperiment där han låter deltagare (skådespelare? Vem vet?) öva på något de länge velat göra men av olika anledningar undvikit. The rehearsal är ett bygge av manipulationer och gränsöverskridningar som du måste se för att förstå.
HBO Max

Årets comeback

Riket Exodus
Varan-TV: Stories i all ära. Men årets comebackpris får gå till Lars von Triers retur till det danska rigshospitalet. 25 år efter Ernst-Hugo Järegård röt DANSKJÄVLAR från sjukhustaket får vi åter vandra i det sjuka sjukhusets korridorer och kulverter. Med den äran.
Viaplay

Årets fantasyfajt

Maktens ringar versus House of the Dragon
Det är inget snack om att House of the dragon var den överlägsna fantasybjässen i årets tungviktsmatch. Maktens ringar bjussade på snygga kulisser, men bakom dem ekade det tomt. House of the dragon var å andra sidan en dialogtung svartsoppa, men som ibland lyckades påminna oss om varför vi älskade Game of thrones när det begav sig.
Amazon Prime Videos/HBO Max

Årets dummaste tv-debatt

Realismen i Tunna blå linjen
Är verkligen Tunna blå linjen en 1:1-redogörelse av Malmös brottsstatistik? Men, men, men, skjutningar. Men, men, men, invandrare. Om detta diskuterade begåvningsreserven i årets mest dementa kulturdebatt.
SVT

Årets good riddance

The walking dead
Exakt hundra år tog det för den onaturligt seglivade zombiesåpan The walking dead att till slut tacka för sig. På tiden! Om den nu bara kunde ta med sig sina blodfattiga spinoffs i graven.
Disney+

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera