Laddar innehåll
Stäng

nöjesguiden adidas

Det må ha börjat med en låg basketsko redan 1969, men sneakerikonen Superstar fick snabbt en självklar plats utanför sportens värld. 2015 återlanseras den klassiska modellen – numera i femtio färger. Vi ställde oss frågan vad som definierar en Superstar idag och träffade fem stjärnskott för att reda ut begreppen. De är kreativa inom vitt skilda områden, nytänkande och originella, och de kommer att gå långt. Här är Nöjesguidens och adidas superstars.

Se filmen

sabina

Från Tensta Gospel Choir till Mohammad Ali, Jenny Wilson och Katy Perry. Sabina Ddumbas artistskap genomsyras av kontraster, både i samarbeten och texter.

Vilka egenskaper hos dig har varit viktigast för din karriär?
Envisheten och att jag är öppen för att testa olika saker. Att jag också har vågat göra fel, vågat skämma ut mig... Vågat vara mänsklig helt enkelt.

Hur hänger ditt skapande ihop med din stil?
Jag gillar att klä mig avslappnat och bekvämt, och jag gillar att skapa musik i en avslappnad och bekväm miljö.

Dina två singlar, Scarred For Life och Effortless, är som två sidor av samma kärleksmynt. Vilken säger mest om dig?
Just nu säger väl Effortless mest om mig, när jag är kär och allt.

Vad är en superstar för dig?
Man blir en superstar när folk gör en till det.

joanna

Till sommaren tar Joanna Nordin en Master från Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och driver samtidigt forskningsprojektet Center för Ineffektivitet.

Vad är konst?
Jag har ingen aning. Jag fattar mindre och mindre av den ju längre jag håller på med det.

När i din konstkarriär har det krävts mest mod av dig?
När jag bestämde mig för att det inte fanns några andra alternativ än att jobba med konst. Vilket betyder att lämna allt vad säkerhet är och att börja försöka skapa egna utrymmen att handla i.

Vad är viktigt för dig när du skapar någonting?
Konsten är en plats där det i bästa fall finns tid eller plats att försöka vända på perspektiv. Oavsett om det är mot en politisk eller poetisk fond. Jag vill lyckas ställa någonting på ända, förändra eller förskjuta ett sätt att se på saker och utforska glappen i det vi kanske tar för givet.

Vad är en superstar för dig?
Människor som Kim Kardashian West, Susan Sontag, Virginia Wolf, Ada Lovelace, Marlow Moss, Hannah Arendt, Ursula K Leguin och den senaste tiden Margot Wallström.

ida & stina

Ida Sjöberg och Stina Löfgren är skaparna av den diamantformade lampan Döden, som vid det här laget hänger i var och varannat fönster. den egyptiska hunden Kleopatra är deras följeslagare på kontoret i Malmö.

Vilka egenskaper har gjort att det gått så bra för er?
Stina: Vi känner att det har varit något possessivt i att vi är unga kvinnor, många har varit intresserade av oss. Kvinnor som själva sysslar med kreativa saker har peppat oss mycket!

Vad är mest utmanande när ni ska vara kreativa?
Ida: När kreativiteten blockeras för att produktion och distribuering tar upp all tid, vilket leder till att viljan till att skapa nytt sjunker för det skulle innebära mer att tillverka. Så det är viktigt att hålla balans i arbetsuppgifterna. Problemlösning sporrar också kreativiteten.

Vad är viktigt för er att tänka på när ni skapar?
Stina: Design är framtiden och då vill vi designa med ett hållbart tänk. Det kan vara enkla saker som att närproducera eller att använda sig av restmaterial. Att ingen kommer till skada i framställningen av vår produkt är det viktigaste för oss.

Varför har ni givit lampan ett så makabert namn?
Ida: Det började som ett mindre roligt skämt, men blev med tiden en del av designen. Vi fick många frågor om varför samtidigt som folk kom med egna fantastiska förklaringar. Det gav lampan mer liv än vi hade kunnat ana.

Vad är en superstar för er?
Stina: Superstar är en kvinna som gör det hon vill.
Ida: En person med talang för något. Någon som ger något unikt till världen och följer sina drömmar.

saori

Stjärnkocken Saori Ichihara flyttade från Kyoto i Japan till Stockholm, handplockades till upphypade restaurangen Shibumi och gick till final i Årets Kock 2015.

Vilka egenskaper har bidragit till att du har lyckats?
Att jag alltid försöker utmana mig själv, att jag älskar mat och människor.

Hur var det att som kock komma till Sverige från Japan?
Det var läskigt, men jag är otroligt glad att jag har fått lära mig det nordiska köket.

Var det enkelt att bli kock?
Nej, det var svårt. Hierarkin och den strikta atmosfären gjorde att jag gav upp en gång. Men jag tyckte så mycket om det att jag var tvungen att återvända.

Vad är det godaste du någonsin har ätit?
Mango i Australien. Den saftiga och koncentrerade smaken är helt fantastiskt! Samtidigt är jag konstant sugen på min mormors risbollar och hennes japanska styleomelett.

Vad är en superstar för dig?
En person som alltid försöker lära sig nya saker, och samtidigt är omtänksam och sprider positiv energi till andra.