Shibumi

Redaktion 12:49 26 Jun 2014

shi.jpg

Esperanto och Råkultur har regerat i stenhuset på Kungstensgatan under snart tio år. Den Michelinbelönade finkrogen Esperanto fick redan 2005 högsta betyg i en recension här i Nöjesguiden, medan uppstickaren Råkultur matchade bedriften fyra år senare. Förväntningarna kan därför inte vara annat än enorma när två har blivit tre och vi äntligen får besöka husets senaste skapelse Shibumi. Krogen som under våren växt fram under största hemlighetsmakeri är av typen Izakaya, alltså en japansk matbar där besökare kan äta mellanrätter och dricka sake. Menyn är således också uppbyggd på detta sätt, med rätter du kan beställa in i valfri ordning och priser som tillåter omtagning av favoriter. Vi inleder med ett hopplock av makrillssashimi (78 kronor), laxtartar (125 kronor) och picklade grönsaker (25 kronor styck) av olika slag. Smakerna är rena och fräscha, även om de inte bjuder på några överraskningar.

 

I nästa runda lyfter det desto högre. En Fish&Chips på marulk (125 kronor), minihamburgare (135 kronor) och grillad vaktel (143 kronor) försöker bräcka varandra i vem som levererar mest njutning. Alla tre bjuder upp till dans med bra motstånd, men banan sopas ändå rejält av den svenska shiitakesvamp (95 kronor) som serveras med lufttorkad kyckling och pocherat ägg. Här känner vi igen tongångarna från Esperanto och Råkultur, där lika delar finess och lekfullhet skapar en perfekt konstellation. Om samtliga rätter hade varit i närheten av den här kreationen skulle totalbetyget utan problem hamnat i absolut topp, även om det är nära nog redan nu. Under den avslutande sorbeten på ingefära och grönt te kollar vi kalendrarna för att planera in nästa besök. Shibumi kommer att bli en volymrestaurang av rang.  

 
Adress: 
Kungstensgatan 2
Telefon: 
696 23 10
Hemsida: 
Öppettider: 
tis–lör 18–01.
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2014.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Fler recensioner

Rawbata

Rörstrandsgatan har alltid varit ett restaurangstråk att räkna med, och det senaste halvåret har det nästan blivit fånigt.

Mr Voon

Med Mr Voon på plats finns inte ett spår kvar av de brister som Mother tidigare bar på.

Ichi

Saori Ichihara är en av Stockholms bästa kockar just nu. Kanske landets.

Frantzén

Efter att ha slussats ned för en trappa till matsalen välkomnas vi av Björn Frantzén, som överser ett femtontal kockars jobb i det stora öppna köket.

Tong

Vi kommer garanterat att återvända många gånger till Tong, men chilla med chilin eller byt namn till Tjong.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!