Musikvideo: Dolores Haze dansanta mardröm är en av årets bästa

Svante Allmungs 15:45 9 Oct 2015

Stockholms självbetitlade gulligaste och äckligaste band Dolores Haze tar i sen senaste musikvideo oss med ner i underjorden, och låten Touch Me genomgår en förvandling från euforiska Kraftwerk-influenser till gotiska och postpunk-aktiga mardrömmar.

Det är som någon har tagit det danslystna hjärtat i singeln som släpptes förra månaden och snärjt in den i taggtråd. Från att ha omgetts av pulserande synthar fylls nu atmosfären sångerskan Groovy Nickz släpiga stämma sätter av skriande och tungt medryckande ackord, som gör mig redo att släppa allt och spendera mina resterande dagar med att tapetsera Robert Smiths nylle längs lägenhetsväggarna.

Även ifall låten på egen hand kickar igång alla ens melankoliska dansluster, så skadar knappast den gastkramande men fantastiska musikvideon. I en tillsynes enda lång tagning får vi följa hur bandmedlemmarna faller som en morgonstjärna genom ett Lynchian-snetrippat sceneri av frisläppta hämningar och syndfullt beteende – nämnde jag att detta kanske inte är något disco lämpat för jobbdatorn? Hur som helst är det bland det bästa och mest djärva jag har avnjutit från något svenskt band i år.

Albumet The Haze Is Forever släpps den 13 november. Videon regisserades av Natan Gullström – som tidigare har samarbetat med Yemi – Rikard Jarl, för props lär ges.

0 Kommentera Läs mer

Postkodlotteriet är läskigt

Hej Sonja 14:28 9 Oct 2015

Fick ännu ett nyhetsbrev som jag inte har bett om (what up med det), och i mailet fanns en skrämmande bild 

laskig_magi.jpg

Vad gör Carolas ex "Kicken" på en 50-lapp och varför gör han magiska handgester åt mitt håll? 

Lika bra att jag säger det rakt ut... ingen idé att hålla tillbaka (inte för att jag försöker hålla tillbaka, det är inte första gången som jag säger detta): jag tror att Postkodlotteriet har något med ren ondska att göra. 

Jag kan inte förklara det men jag får känslan av att typ djävulen själv sitter i postkodlotteriets styrelse. Ja vart ska jag börja? Jag vet inte vart jag ska börja. Deras marknadsföring, dörrknackarna aka värvarna, deras instagram, hela tvprogrammet och hela idén bakom företaget. Jag vet inte. Det utstrålar ondska och obehag förpackat med en falsk önskan om att förbättra världen. 

En gång knackade inte en, inte två utan tre män på min dörr. Dom var från postkodlotteriet. Dom var välklädda och välkammade och dom omringade mig och försökte få mig att känna mig som en idiot för att jag inte ville "vinna 90 000 kr helt gratis" genom att gå med i detta dumma lotteri.

Alla tre tittade på mig medan den som jag uppfattade som ledaren sa "men varför vill du inte vinna 90 000 kronor?" 

Jag kan tänka mig att dom som vinner deras pengar känner sig jätteglada. Kan tänka mig att till och med dom som vinner cyklar (som är all over town) känner sig cheeky. Men jag höjer ett varningens finger, ett vaningens finger som ni är fria att ignorera om ni tycker att det låter vanvettigt: Postkodlotteriet är obehagliga. Dom ger mig the chillz. Det är någonting som inte stämmer. Det ligger en hund begraven. Det finns ugglor i mossen. UNDVIK POSTKODLOTTERIET.

Inte ens den här reklamfilmen kan få mig att känna annorlunda.

Läs andra inlägg som jag har skrivit om läskiga saker: Masker (skulle inte förvåna mig om postkodlotteriet delar ut masker på sina firmafester)

 

1 Visa kommentarer (1) Läs mer

"Skilsmässohotellet"

Frans 13:25 9 Oct 2015

TV4:s systerkanal Sjuan är inte direkt känd för att leverera underhållning i världsklass. Det kanske det blir skillnad på nu, när de snart ska börja sända programmet ”Skilsmässohotellet”, ett holländskt tv-format där par som har bestämt sig för att gå skilda vägar får hjälp med alla praktiska bestyr av ”experter” på området. Såhär kan man läsa om programmet:

 

I programmet får tittarna följa par som bestämt sig för att separera men som inte kommer till avslut av praktiska och känslomässiga skäl. Paren får hjälp av advokaten Mia Edwall Insulander och relationscoachen Lennart Matikainen, och har 48 timmar på sig att komma överens tillsammans med experterna”.

 

Om man är ett par som ba ”vi är inte överens!” och har kört fast, så är självklart lösningen att dra dit ett tv-team och dra in TV4-gruppen och resten av Sverige i konflikten också! Perfekt! Och alla vet ju att de bästa besluten tas under tidspress och med en kameraman flåsandes i nacken. Det vet ju alla som har varit med i en dokusåpa.

 

Jag känner mig verkligen som en gammal gubbe som passerat bäst före-datum när jag sitter här och raljerar över vad folk gör på teve, men alltså, jag tycker det är tråkigt om man ska behöva fläka ut sig själv och sin havererade relation i rikstäckande teve bara för att få tillgång till juridisk hjälp av advokat och en relationscoach som heter Lennart? Det borde man väl rimligtvis kunna få tag på via kommunen eller någon annan instans utan att blanda in ett produktionsbolag?

 

Det är ju en sak att vara med i en realityserie och fläka ut all eventuell misär som ens liv bjuder på, för då får man ju iallafall bra betalt och ett C-kändisskap man sedan kan förvalta genom att ge ut dåliga kokböcker och medverka i Vardagspuls på TV4. Att däremot bara ställa upp i ett deppigt skilsmässoprogram i utbyte mot råd från en relationscoach känns däremot inte så glammigt.

 

Jaja. Tur att Sjuan och övriga kommersiella aktörer finns att kontakta när samhället och olika myndigheter misslyckas med sitt arbete att hjälpa medborgarna. Oavsett om det gäller flyktingkriser eller skilsmässor så verkar det finnas ett behov av extra stöd från media för att något ska hända. Varför inte låta TV4-gruppen ta över fler viktiga samhällsfunktioner? Till exempel regeringen? Agneta Sjödin, Malou von Sivers och Peter Jihde skulle kunna styra landet.

 

Denna text har även publicerats på Arbetarbladet.se den 9/10.

0 Kommentera Läs mer

Tips till alla föräldrar

Upfrombelow 12:50 9 Oct 2015

 Jag vet verkligen ingenting om barnuppfostran men om någon av er därute sitter med en liten, liten mänsklig knulltrofé och tänker ”jag ska ge mitt barn en sträng uppfostran och vara noga med etikett”, kan ni bara stanna lite och fundera över hur era avkommor kommer att fungera i vardagen när de vuxit upp? Som en person som senast i förrgår fastnade vid en tungt trafikerad dörr i två minuter för att INGEN av de som gick igenom den hade lust att ta över upphållandet av den är jag här för att berätta för er att ja, visst kommer de att bli fyrtiotalist-viskare, MEN:


1. En dag kommer de att titta på Animal Planet och komma på sig själv med att tycka att en kamel är ohyfsad för att den tuggar med öppen mun.
2. De kommer dessutom inte att kunna lyssna på musik när de går ut med hunden, och när de funderar på varför det är så kommer de att inse att det är för att det är ”oartigt mot hunden”???
3. De kommer aldrig att kunna se en amerikansk kidnappningsfilm utan att skrika av provokation över att kidnapparen bara LÄGGER PÅ I ÖRAT PÅ FOLK UTAN ATT SÄGA HEJDÅ FY FAN VAD OUPPFOSTRAT

0 Kommentera Läs mer

Följ med på en diy-spadag från helvetet med tjejerna i Broad City

Svante Allmungs 10:28 9 Oct 2015

Väntan på en ny säsong från Broad City – den bästa och ja, egentligen enda serien om två 20-någonting tjejer i New York med en passion för gräs och utekvällar som lär plåga oss tittare med fomo – är fortfarande en vi lär genomlida ett bra tag till. Februari är månaden då den tredje installationen av Abbi Jacobson och Ilana Glazers alltid lika urspårade eskapader når oss, då förmodligen med ännu kändare gästskådespelare inkluderade, för den här serien blir bara större och större.

Tur nog härstammar komediserien från internet, och genierna bakom den verkar inte ha glömt sina rötter. Igår landade nämligen ett nytt ocensurerat – men fortfarande rätt censurerat – klipp på Youtube där vi bjuds in till tjejernas diy-spadag. Än en gång är det uppenbart att de två är allas våra själsfränder när de öser kärlek över den fantastiska skådespelaren Jessica Lange. Sen kommer twisten som involverar ett visst rumpbeläget hål – och abrupt förvandlas en dag av spirituellt upplyftande skitsnack till en hårlynchande mardröm.

Även ifall jag till viss del kan sympatisera* med Abbi och Ilanas smärta så är jag väl i slutändan en manschauvinistisk YAAAS-sägare som inte kan låta bli att skratta när de lider – eller är det kanske bara bra humor helt enkelt? Jag är rätt kräsen inom den genren så måste medge att jag är lite osäker.

*Bara för att förtydliga, jag har inte stoppat upp hårborttagningskräm i mina nedre regioner.

0 Kommentera Läs mer

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Bloggar

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!