Vulgära drycker Del 1: Kaffe

14:46 8 Jul 2009

Jag har alltid ansett kaffe vara ett totalt onödigt steg i näringskedjan. Jag är ointresserad av om kaffet kommer ifrån Etiopien, Colombia eller Malta. Jag har inga djupare känslor för kaffe, helt enkelt.
 Vissa hävdar att kaffe piggar upp, men varför serveras det då till 90 procent under dagtid då en normal människa efter en normal natts sömn borde kunna förlita sig på sin egen kropps kemi för att stå upprätt och vara alert?


Nu vet jag att många av er inte skulle kunna flytta ett gem eller trycka ner en tangent utan en kopp kaffe, men jag är inte en av er. Jag har en orörd burk snabbkaffe hemma i köket som jag fick i doppresent.
Kaffe är som en stor stark. Sedan spelar det inte någon roll om den intas på något skotertätt lägre medelklasskafé i Vasastan.
 Kaffe är det nya öl.
Jag blev upplyst om detta då jag förra helgen pratade med Jean Maclean från New York-kollektivet DFA. Jean Maclean dricker bara kaffe. Aldrig öl.
På DFA-kontoret på Manhattan står en specialbryggare för 4 000 dollar. Han har till och med en specialbyggd portabel stålbryggare som han förvarar i en av skiv-väskorna.
Och det är naturligtvis lika självklart som logiskt: när du står vinglig och matt i baren – ännu en öl, efedrin-kokain eller en kaffe? Kaffe naturligtvis. Lika enkelt som tappöl.
Denna okomplicerade lilla svarta dryck är alltså inget att hålla högt före, under eller efter maten. Inget att lära era barn att dricka. Göm den när ni får finbesök och ge istället utrymmet för teet.
Jag blir aldrig trött på att dricka te. Det är psykologiskt. Det är vackert och får mig att slappna av. Jag är fruktansvärt beroende. Jag behöver minst fyra kannor om dagen.
I bryggandet av te är det viktigt och avgörande att hetta upp kannan innan man slänger i tepåsarna samt att descificera kannan. Se till att den är ren. För att sedan smörja in insidan med ett tunt lager vit tryffel. Om man nu använder kanna! Vissa kastar bara ner en tepåse i en kopp har jag hört. Men hemma hos mig måste man naturligtvis göra te i kanna, för att sedan lägga i påsarna, och sedan hälla hett vatten över de små tefröna. För att i nästa skede hälla rumstempererad mjölk i en kopp, hälla teet över mjölken, bara för att i nästa stund kasta teet över dig och springa iväg och göra underverk.

Om ni nu måste dricka kaffe ser jag ingen annan utväg än att rekommendera er följande: Bar Italia och Centro i Göteborg, Solde i Malmö och på Oaxen i Stockholm (gärna efter grön tomatmarmelad med branddegssnäckor).

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!