Foto: Johan Sirklev

Sommarens drinkar med Tom och Viktor

08:47 8 Jun 2017

Sommarmånaderna är som bekant en tid då god dryck får en mer betydande roll hos de allra flesta. Men om man inte pallar koka sockerlag och har tröttnat på att blanda GT. Vad finns det för alternativ?

Viktor Petersson och Tom Surma har blandat drinkar på Familjen i en herrans massa år. Tillsammans har de mer eller mindre fria händer och bestämmer helt själva vad som ska finnas på drinkmenyn.
– Jag kommer oftast på nya drinkar när jag håller på att somna. Liksom när man ligger och funderar över saker som är goda och hur de skulle smaka i kombination med sprit, berättar Viktor.

Vilken är den konstigaste smakkombinationen ni gjort?
– Vi arbetar mycket med samma råvaror som köket, och det som funkar i köket borde funka i en drink. Men pannkaka och smultron var en rätt speciell kombination. Sedan hade vi en drink som smakade fläsk och äpple. Den byggde på fläsksprit som vi gjorde på knaperstekt fläsk, serverad med typ äppelmust. Den blev riktigt god, berättar Tom.

Det låter sjukt märkligt!
– Ja men vi har alltid jobbat med att försöka utmana. Givetvis blandar vi även GT och liknande men det roliga är ju att erbjuda något nytt och spännande. Sen så kan man förstås behöva förklara lite när man har märkliga kombinationer. Som just nu så har vi en Bloody Mary på rökt OP Anderson, punch och gammeldansk, säger Tom.

Det låter faktiskt skitäckligt.
– Jo men tänk då att du penslar köttet med en god rökt bbq-sås, det är lite samma grej som den rökta OPn tillsammans med den söta punchen och den kryddiga gammeldansken, säger Viktor.

Märker ni av den alkoholfria trenden?
– Det gör vi verkligen och vi är stora förespråkare av det. Och många av våra drinkar går med lite vilja att göra alkoholfria. Tänker man till lite går det att hitta den kryddighet och djup som alkohol på annan väg genom att använda tillexempel tonic eller salt i drinken, berättar Tom.

Om ni skulle ge några generella drinktips då?
– Just under sommaren så tycker jag att man ska göra det enkelt och hålla sig till naturligta smaker. Vi arbetar alltid efter säsong och under sommaren är det ju superlätt eftersom vi har så mycket bär och andra goda grejer som fläder och syren, berättar Tom.

Men om man inte orkar med sockerlag och sånt, är man körd då?
– Nej, men det där med sockerlag är ju inte alls så svårt. Du tar bara lika delar strösocker och vatten, värm upp tills det har smällt. Klart!

 

flader.jpg

 

Fläder
 

  • Gunroom 12 Botanicals Gin
  • Grön Chartreuse
  • Citron
  • Flädersockerlag eller flädersaft


En syrlig drink som är lagom stark och lite lätt kryddigt ihop med Chartreusen. Har ni inte Chartreuse så kör bara på gin. Koka egen flädersaft är såklart mallen men en bra köpesaft funkar bra det med.

Skaka 3 cl gin, 1 cl Chartreuse, 2 cl flädersocker och 4 cl citronjuice med is. Sila sedan upp drinken på ny is. Garnera förslagsvis med citronskiva eller fläderblom.

 

jordgubb.jpg

 

Jordgubb
 

  • O.P. Anderson (obs klar)
  • Aperol
  • Citron
  • Jordgubbssockerlag eller jordgubbssaft


En syrlig och fruktigt drink som passar alla tillfällen. Kokar du en egen lag blir det såklart lite godare, men självklart funkar det fint att köra på en god köpesaft.

Skaka 3 cl OP, 1 cl aperol, 5 cl jordgubbssockerlag och 4 cl citron med is. Sila upp i ett cocktailglas. Drinken på bilden är gjord på en puréliknande med mycket frukt kvar, därför behöver man använda lite mer lag, det vill säga 5 cl. Garnera med en go gubbe.

 

polsk_skritt.jpg


Polsk Skritt
 

  • Polsk bisongräs vodka
  • Äpplemust
  • Bubbel


En skritt är en lite shott på bubbel och något som myntades av Tom, Viktor och kollegorna på Lokal någon gång mellan 2007 - 2009. Den bästa sommarshotten när man förslagsvis vill dricka lite fler.

Häll 1 cl polsk bisongräsvodka och 1 cl äpplemust i ett shotglas, toppa med bubbel. Drick och njut!

Du glömmer väl inte att följa Nöjesguiden på Facebook?

 

 

 

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.