Så håller maten längre

14:47 26 Mar 2015

kyl_ba-stfo-re_klar.jpg

Vi har alla varit där. Stått och tvekat vid kylen med ett paket yoghurt i näven. Å ena sidan har den passerat bäst-före-datum, å andra sidan är du hungrig, pank och för tentastressad för att gå och köpa ny. Oron för att mat ska ha blivit dålig eller smaka illa resulterar ofta i att den dumpas i soptunnan trots att den verkar felfri. Men hur ska vi veta? Julia Gummesson kommer till undsättning med åtta tips och trix på hur du förlänger hållbarheten på maten och vet om den är ätbar. 

Håll koll på märkningarna
Det finns två märkningar du bör känna till om du vill kunna navigera i hållbarhetsdjungeln. När sista förbrukningsdag är angivet menas den absolut sista dagen varan kan ätas om den förvarats enligt anvisningarna. Bäst-före-datum däremot är en märkning som anger till vilket datum varan är som bäst. Det betyder inte att det automatiskt blir dåligt dagen efter det angivna datumet.

Använd näsan
Där står du alltså med ett halvfullt paket yoghurt som var bäst före… igår. De flesta kastar en slö blick på datumet och hivar iväg mot soptunnan. Den som vet bättre tar sin näsa till hjälp. Att lukta, smaka och ta sig en ordentlig titt är det absolut bästa sättet att spara in på slantarna.

Rädda äggen
Förvara äggen med den spetsiga delen nedåt så håller de i kylen i en månad efter angivet bäst-före-datum. Känner du dig osäker på om ägget vandrat över till den onda sidan? Lägg det i en bunke med vatten. Om det flyter, dags för soptunnan.

Cook-and-chill
Nedkylningen ska gå snabbt, bakterier frodas och trivs i mat som svalnar långsamt. Ställ ut på balkongen eller ställ ner grytan i ett vattenbad när du lagat stora volymer. Om du gör matlådor, sätt inte på locket direkt utan låt maten svalna i kylen innan. Detta förlänger hållbarheten och garanterar en matförgiftningsfri måltid!

Återuppliva hängiga grönsaker
Grönsaker som ser hängiga ut kan hanteras på två olika sätt. Om de ska användas i tillagad mat, låtsas som det regnar och kasta ner i grytan ändå. Ska de ner i en sallad kan du göra ett räddningsförsök genom att låta dem ligga i en skål kallt vatten med isbitar en stund.

Återväx
Visste du att man kan återväxa en hel del grönsaker? Vårlök kan till exempel hackas tills du kommer ner till den vita delen och närmar dig roten. Spara fyra-fem centimeter och stoppa ner i ett glas vatten, två dagar senare växer det så det knakar och du har en oändlig vårlöks-circle of life.

Frysen är din vän
Frysen är en trotjänare när det gäller att vara smart med maten. Laga storkok och lägg i matlådor, riv ner och frys in ost som blir över, häll överblivna vinslattar i isformar och använd i grytor och såser. Om du anar att köttfärsen inte blir använd innan sista förbrukningsdag – in i frysen med den.

Rätt sak på rätt plats
Att förvara maten på rätt ställe i kylen kan lägga till många extradagar på hållbarheten. Kylskåp bör hålla en temperatur på runt fyra grader, men kan variera något mellan översta och nedersta hyllan. Kolla hur temperaturen är i ditt! Grönsaker hör hemma där det är varmast medan kött, fisk och mejeriprodukter trivs där det är som kallast.
 

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2015.

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!