Nya studier visar att kopparstenålderns it-boy var förtjust i lufttorkad skinka.
Ötzi, den förhistoriske mannen som låg infrusen i en italiensk glaciär i 5000 år innan två bergsklättrare hittade honom, fortsätter att fascinera. Nu har forskarna hittat spår som tyder på att den gode ismannen åt en slags lufttorkad skinka mycket lik den italienska prosciutto vi äter idag under sin sista vandring.
Fyndet gjordes av Albert Zink, mumie-expert vid European Academy of Bolzano. Zink – som har studerat innehållet i Ötzis magsäck under flera års tid nu – kom in på köttspåret redan 2011. Då fann han tecken på att Ötzi skulle ha ätit en vild slags alpget som kallas för Ibex. Sedan dess har han analyserat nanostrukturen i getköttets fibrer för att försöka komma fram till hur det var tillagat.
Saken var bara att getköttet inte var tillagat, det var lufttorkat. Upptäckten fascinerar Albert Zink och hans kollegor. I deras mening var det nämligen något av ett genidrag att lufttorka köttet istället för att äta det rått eller grilla det. Detta då hållbarheten ökar markant genom torkningsprocessen.
Nu vet vi alltså att Ötzi, vid sidan om sina många tatueringar, även var ett fan av sofistikerad köttslöjd. Det betyder att vi bara är en nyhet om att han gillade ett stort band "innan de blev populära" ifrån att kunna titulera honom tidernas första proto-hipster. Löser du det också, Albert Zink?
Läs även: "Hur många chicken nuggets kan man göra av den virala jättekycklingen?"