Foto: Alfred Johansson

Pompom – en värld av cider

Lisa Stevik 15:45 20 Jun 2016

“Hållbar stad öppen för världen” surrar politikerna om. Vi vet inte exakt vad de menar, men vi vet att krögarna i Göteborg har lyckats med det. Bara nu senast öppnade Pompom upp en värld av cider.

Att Andra Långgatan fått ytterligare ett krogtillskott i ciderbaren Pompom har knappast gått någon förbi. Visserligen ännu en krog på gatan, men hör och häpna en som inte satsar på i första hand att sälja öl och i andra hand att sälja riktigt många sådana. Istället väljer vi mellan 50 olika sorters cider och äter rätter inspirerade av det Baskiska köket.
– Det var inte så att vi ville öppna en ciderbar för att det var nästa grej, utan för att vi är dryckesintresserade allihopa och cider är ett kul projekt. Även om det börjar komma en del riktigt coola ställen i London och New York som satsar ordentligt på cider, lite i kölvattnet av microbryggerierna och hela craft-beer-trenden, säger Sebastian Kapocs, som driver Pompom tillsammans med gänget bakom Dubbel Dubbel och Folk.

Så vad är det i flaskan, till skillnad från i min x-cide?
– Jag vill inte låta fin i kanten, jag kan själv uppskatta en flaska iskall Kopparbergscider, som en läsk. Men det är lite vad det är, en läsk. För cider finns det ju inga regler som med vin, utan det är upp till varje land. I Frankrike får man inte kalla det cider om det inte är 100 procent äpple, i Sverige är det typ 15 procent. England ligger lite mitt emellan, de har alla de stora aktörerna som pumpar ut väldigt mycket cider, och där är det runt 30 procent tror jag. Nu är väl i och för sig Kopparbergs så stora att de lyckats ändra Englands ciderlagar …

Det är ju trist att prata om att vi skulle vara sist på bollen jämt i den här staden, men hur kommer det sig att ciderkulturen inte nått hit tidigare?
– Uppsvinget för cider hänger nog lite ihop med intresset för naturvin, det är ju väldigt lika produkter. Men vi har ju en stark ciderkultur i Sverige sedan innan, med Herrljunga och Rekorderlig. Nu får fler och fler upp ögonen för riktig cider. Eller ja, det är de som håller på med cider som gärna vill kalla fransk cider för “riktig”. Den första svensktillverkade kommer i alla fall till hösten.

Vad tror du att det är som har bäddat för att vi fått så många grymma ställen att äta och dricka på de senaste åren?
– Bredden är ju större nu, helt klart. Men priserna har sjunkit också, det finns förstås fortfarande fine dining men det öppnar inte så många nya sådana ställen. De flesta är ganska plånboksvänliga, och då kan man ju gå ut och käka måndag, tisdag, onsdag också. Matintresset hos folk växt och med det stiger nog ambitionsnivån hemma. Då blir kanske det enklare alternativet att gå ut och käka lite billigt? Jag vet inte, men uppenbarligen finns det belägg för alla nya ställen.

Vart käkar och dricker du själv i sommar, förutom på Pompom?
– Jag kommer äta schnitzel på Manfreds minst en gång i sommar, det är alltid värt ett besök.



CIDERTIPS FRÅN SEBASTIAN KAPOCS

För IPA-nörden
Brut Par Nature (finns på bolaget, nr. 11584)
“För ölnörden som uppskattar när det smakar lite 'brettigt', tänk stall, hö och vind. Cidern är lagrad på Calvadosfat vilket ger den en färg som påminner om IPA.”

För rödtjutsdrickaren
Eric Bordelet Tendre (Systembolaget nr. 11636)
“Eric Bordelet jobbade som sommelier på en av Paris 3-stjärniga restauranger, men saknade en cider som kunde säljas i de fina salongerna och mäta sig med de bästa vinerna. Han flyttade hem till Normandie på nittiotalet för att starta ett litet ciderimperium. Väldigt elegant och fyllig cider.”

För Somersbydrickaren
Angry Orchard
“Bostoncider i engelsk stil. Har en tydlig naturlig sötma utan att smaka socker. En lysande gate way mot tyngre grejer.”

Läs också: Navigera rätt i öldjungeln – en fullständig guide och Läsarbrev: Kan man blanda sitt eget rosévin?

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 01, 2016.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.