Manlig blick + kvinnlig vänskap = falskt

15:32 8 Jan 2016

Hur påverkas vi och våra relationer av att kvinnlig vänskap ständigt sexualiseras i populärkulturen?

Att ingenting är heligt är sen gammalt. Likaså att den manliga blicken vilar över det mesta. Sällan blir det så tydligt som när populärkulturen ger sig på att skildra kvinnlig vänskap. Oavsett om du förkovrar dig i collegefilmernas sorority sisters eller indiefotografers portfolios är budskapet tydligt: tjejers ickesexuella relationer till andra tjejer är hypersexuella.

Populärkulturen är, som världen i stort, till för män i första hand, och ska män kunna knyta an till kvinnor behöver de tydligen hjälpmedel – de behöver med minimal ansträngning kunna föreställa sig hur det är att knulla med oss. Men hur påverkas vår bild av våra vänskapsrelationer om vi matas med att “tjejkompis” bara är två glas vin från “tjejsex”?

I en artikel med rubriken "Is this what you and your best friend look like?" hyllar Dazed & Confuzed den franska fotografen Ophelie Rondeaus arbete med att spegla kvinnlig vänskap. De menar att hon illustrerar starka relationer, men allt jag ser är ytterligare ett exempel på hur den manliga blicken är normen, till och med när en kvinna står bakom kameran. Det rör sig om en samling bilder med American Apparel-komplex där kvinnor med lätt deprimerade uttryck och halvöppna munnar umgås i underkläder.

Så för att svara på er fråga, Dazed: nej, jag och min bästa vän spelar mycket sällan tennis i bh och trosor och åker mycket sällan rutschkana i minishorts.

Jag tror att serier som Orange Is The New Black och Broad City delvis fått sin framgång för att de speglar relationer kvinnor emellan som de råkar vara, och inte som män hoppas att de är. De ger andrum i den snubbiga populärkulturen, ett andrum vi är desperata efter. Vi är helt enkelt i behov av att se djupa samtal kvinnor emellan som inte hintar om att ett hångel är precis runt hörnet. Och när det faktiskt slutar i hångel bör det göra det för att karaktärerna har en lesbisk relation, inte för att den manlig regissören ville runka på arbetstid.

Samtidigt förstår jag dudesen. Tanken på att vi har kuddkrig i underkläder är onekligen bekvämare än den att vi planerar matriarkatets takeover.

Läs också: "Jo, det våras för unga tjejen i kulturen" och 18 livsviktiga lifehacks – så blir livet lättare som tjej.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 01, 2016.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!