"Jag blir provocerad av att Bert Karlsson ska prata" – Vi pratar med årets sommarvärdar

Stina Vickhoff 16:52 9 Jun 2016

Prick klockan 13.00 varje dag under den skrattretande korta sommaren tillåts vi vanliga dödliga ta del av historier signerade människor som är avsevärt mycket mer intressanta än vi själva. Årets upplaga av sommarvärdar är en blandad kompott av designers, artister, rasister, komiker och övriga.

Vi speeddejtade några av de som ska underhålla dig i P1 under sommaren. Hela listan över årets sommarpratare hittar du här

Foto. Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Silvana Imam – 21 augusti
Rapparen Silvana Imam är först ut att bli presenterad och när hon – en gyllene sekund – sitter ensam på scenen kan man nästan tro att det bara är hon som ska ska prata. Sen kommer Bert Karlsson. Och nästan allt är förstört. Tur är åtminstone att Silvana är den som avslutar årets Sommar-säsong, och hon planerar att ägna sitt program åt att tolka sig själv.

Är detta en dream come true för dig?
– Nja. Jag har velat sommarprata, absolut, men jag har inte drömt om det.

Vad ska du prata om?
– Om min resa hit, det ska bli väldigt skönt att äga sin scen. Folk har alltid haft tolkningsföreträde och tolkat mig, jag har egentligen inte fått tolka mig själv. Man kommer få alla nyanser av mig och allt sånt trevligt. Och otrevligt.

Tycker du att det är ett "roligt gäng" som ska sommarprata?
– Ja, jag ser jättemycket fram emot Carolina Klüft, jag har varit ett stort fan av henne. Eller är fortfarande.

Vem vill du inte höra?
Bert Karlsson.

Foto. Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Tiffany och Bianca Kronlöf – 5 juli
Syskonparet Bianca och Tiffany, kända från sin serie Full Patte, låten Så jävla PK och otaliga andra sammanhang sommarpratar tillsammans, men Bianca var inte på plats under presskonferensen. Under presentationen förkunnades det att de kommer använda ordet snippa och röv i samma mening i sitt avsnitt.

Vad kommer ni att prata om? Ja, förutom snippa och röv, då.
– Vi kommer såklart prata om mycket annat än snippa och röv. Ganska lite om det, egentligen. Mer om att våga säga nej, våga vara den man är och om systerskap. Vi vågar göra saker för att vi gör dem tillsammans, som tjej är det inte så lätt annars.

Vem ser du mest fram emot att lyssna på?
– Silvana Imam, helt klart.

Vem vill du inte höra?
– Gud, får man säga det? Jag vågar nog inte.

Var det svårt att göra programmet?
– Det var så svårt. Du får typ ett vitt papper och någon säger "gör något episkt". Jag satt på en flygplats bland massor av svenskar när jag började på programmet och tänkte typ "vad vill ni egentligen veta om mig?". Det kändes som att jag plötsligt satt helt naken. Det är ju en balansgång, det där – vad man vill dela med sig av och inte.

Foto. Mattias Ahlm/Sveriges Radio

José González – 13 augusti
Ingen närmare beskrivning nödvändig för Sveriges kanske näst kändaste göteborgare. Hans artisteri är vida känt, till skillnad från hans kunskaper inom biomedicin och det faktum att han doktorerat inom fältet. 

Vad kommer du att prata om?
– Mig själv, musik, olika stilar, ideologier och världsåskådning, med en vetenskaplig ingång.

Varför tycker du att det du ska prata om är viktigt?
– Det är nog mer intressant, i alla fall för mig. Men självklart är det viktigt också. Jag ska nog försöka reda ut vad som är viktigt och inte viktigt för lyssnarna.

Vem kommer du helst vilja lyssna på?
– Det är ju intressant att både Ingvar Carlsson och Bert Karlsson ska sommarprata, det kan bli spännande. Men Johan Renck ser jag fram emot också, han har nog många roliga stories att dela med sig av.

Var du på Håkan Hellström i helgen?
– Ja, jag var där första kvällen. Det var fantastiskt bra.

Är han en inspiration för dig?
– Nej. Eller jo, han har blivit det nu, faktiskt.

Foto. Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Matias Varela – 29 juni
Skådespelaren Matias Varela är inte helsåld på det faktum att Nöjesguiden vill ta ett prat med honom, efter en tidigare intervju är han lätt skeptiskt inställd. Men han släpper garden efter ett tag. Då berättar han om sitt programinnehåll och det faktum att alla innerst inne älskar en riktigt blödig powerballad.

Jag får känslan av att du inte gillar Nöjesguiden så mycket?
– Nej, det gör jag inte. Ni är så jävla bajsnödiga, så pretentiösa. Ni borde slappna av, ni är inte bättre än någon annan. Jag får en känsla av att ni på Nöjesguiden är väldigt dömande, det finns någon slags mobbarkultur som jag ogillar. Kom ner från era höga hästar.

Du har nog lyckats bättre än någon av oss på redaktionen, du är ju skådespelare?
– Det enda jag lyckats med i livet, det är att bli pappa. Det är min bedrift.

Det är ju i och för sig den största bedriften av alla.
– Jo, det är sant.

Hur var det att bli tillfrågad att sommarprata?
– Jag blev genuint smickrad när de ringde, jag blev verkligen förvånad. Jag kommer berätta om min lilla resa, hur obetydlig den än må vara.

Du beskrev ditt program som att det skulle bli svettigt och kladdigt – det låter nästan lite perverst?
– Musiken kommer vara det, powerballader enbart. Det blir mycket känslor. Det kommer inte ske i Nöjesguiden-anda där jag väljer den hippaste och coolaste musiken, utan alla ska kunna relatera till det och beröras av det. Coola människor låtsas att de inte berörs men alla gör det innerst inne, så är det bara.

Kommer folk vara som blöta fläckar när ditt sommarprat är färdigt?
– Jag hoppas det. Det är blir nog en skön kontrast till den som folk tror att jag är. Powerballads blir den perfekta inramningen av en svulstig skådespelare som mig.

Vem vill du inte höra prata?
– Bert Karlsson. Det känns väldigt märkligt att han är här, tycker jag.

Är det inte public services roll att bidra till olika perspektiv och sommarvärdar?
– Jo, och det är väldigt viktigt att de gör det. Men jag kan inte förhålla mig till detta sakligt, uppriktigt sagt blir jag verkligen provocerad, just för att jag minns så väl när han var med i Ny Demokrati och vad de stod för.

Läs också: "Bert Karlsson – Sveriges enda rasist".

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!