Kennedy Yanko.

Här hittar du guldkornen under Stockholm Art Week

Sara Bäckbro 15:42 26 Apr 2022

Vi ramar in din konstupplevelse på bästa sätt. 

Efter några regniga dagar i Venedig är de tillbaka – konstfolket. Biennalen må ha bjudit på konst i världsklass, men nu är det dags för Stockholm att svira om till konstmecka. Efter två års väntan har ett fullsatt program satts ihop och det är inte till min besvikelse. Samla ditt posse, hoppa upp på cykeln och glöm inte paraplyet. 

Nybrogatan Opening night
27 april, 16-20

Börja med att parkera nära Nybrogatan denna onsdag. Hela gatan förvandlas till Art Weeks officiella öppningsfest där ni ser Jens Fänge ställa ut på Teatergrillen och Nordiska Galleriet visar Johan Barretts All we have is now samt Andreas Emenius In My Head. Villa Dagmar hostar Ulla Wiggen som lanserar bok och grande finale är Black Iris på Alma. Black Iris är ett nytt konstnärsinitiativ där flera väletablerade konstnärer går ihop och ställer ut sin konst. Detta kommer vara deras första utställning och de visar verk av bland andra Anna Camner, Charlotte Gyllenhammar, Éva Mag och Ulrika Sparre. 

Loyal Gallery – Vernissage Michelle Blade ”A Blue Horse”
27 april, 18-20

Amy och Martin på Loyal visar Los Angeles konstnären Michelle Blade. Med drömlika och färgrika motiv visas tolv verk i lokalen på Odengatan 3. Detta är Blades första utställning i Europa och på kvällen den 27 april är hon även på plats. 

Misschiefs x Gallery Cecilia Hillström
28 april, 17-21

Ett samarbete mellan de två gallerierna resulterar i en grupputställning med fyra kvinnliga konstnärer. Anna-Karin Rasmussons fängslande videokonst går i dialog med Linnea Rygaards meditativa illusioner och design av Sara Szyber och Lotta Lampa. 

Issues Gallery – Jacob Broms Engblom
28 april, 17-20
Sväng förbi Oscar Carlsons Issues Gallery som kommer att visa en AI-genererad Katten Gustav av konstnären Jacob Broms Engblom. Genom att presentera konst i digitalform försöker han närma sig besattheten vi känner inför samtida internet. Detta gör sig bäst i lokalerna på Vattugatan 13 i sällskap av öl och salta pinnar.

CF Hill – Vernissage Kennedy Yanko ”Moving Weight”
29 april, 12-17

Palatset CF Hill öppnar upp med ytterligare internationell närvaro. Kennedy Yanko bygger sin konst på föreningen mellan måleri och metall. Resultatet är oväntad form och rörelse i sensuella skulpturer. Detta är hennes första soloutställning i Skandinavien där hon även kommer presentera fyra helt nya verk inspirerade av Hilma af Klint. Samtidigt visas grupputställningen Ten by Ten och legendaren Lena Svedbergs teckningar. 

Konstkompaniet – konstnärsamtal Jennifer Sameland
29 april, 16-17
Denna nya aktör på konstmarknaden lanseras i samband med Art Week. Jenny Danielsson och Simone Schmid planerar att lansera kollektioner fyra gånger per år med nästan 15 olika konstnärer som är verksamma i Sverige. De öppnar redan onsdagen med vernissage men på fredagen gästar konstnären Jennifer Sameland med sina teckningar. Ur en utmattningsdepression föddes en fäbless för städning som nu resulterat i en släktforskning. Oklart? Hon berättar om det själv 16-17 på Rehnsgatan 3. 

More is More – Opening Party Nitty Gritty
30 april, 16-18

Saskia Neuman curerar en spännande utställning i butiken på Krukmakargatan 24. Tillsammans med design och mode presenteras nio nya konstnärer till utställningsplattformen NittyGritty@ArtinStore. I allt annat än ett vita kuben-format träder 15 konstnärskap fram och förenas. Håll utkik efter performancekonstnären Fatima Moallim, fotografen Jenny Källman och min personliga favorit Constance Tenviks målningar. 

När ni ändå är uppe på cykeln, eller på den klassiska banan, hinner ni svänga förbi de senaste gallerierna Andys Gallery och Coulisse Gallery. Äta mat och spana konst på Brillo och Riche. Avsluta med ett besök på stART-show på Sergelstorg där ni kan spendera era slantar ni sparat in på gratis salta pinnar, öl och SL-resor. 

Läs mer om Stockholm Art Week 2022 och hela schemat hittar du här.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!

Senaste filmrecensioner