Frantzén – tio år och tre stjärnor

11:04 17 Dec 2018

"A fucking good monday", kommenterade Björn Frantzén nyheten att hans restaurang Frantzén belönades med sin tredje stjärna i februari. Sveriges första trestjärniga restaurang var ett faktum. 

2008 öppnade Björn Frantzén och Daniel Lindeberg föregångaren till nuvarande restaurang Frantzén. Namnet var Frantzén/Lindeberg och platsen var Mistrals gamla lokaler på Lilla Nygatan i Gamla Stan. Björn och Daniel hade lärt känna varandra under tiden de båda jobbade på Edsbacka krog, och duons första egna krog blev snart en succé. 

Med en kombination av molekylär gastronomi och en hel del humor (vad sägs om Tour de France i ostar, med Ulf Elfving som kommentator?) gjorde de snabbt både sig och krogen ett namn i såväl Sverige som internationellt, och knappt två år efter krogens öppning hade de lika många stjärnor i Guide Michelin. Frantzén/Lindebergs sinnrika experiment som lakritsluft till kalvbrässen, egentillverkade ostbågar, tobakshonung och höaska till pilgrimsmussla hade visat sig vara en framgångssaga. Men den som kan sin historia vet att duon inte blev mätt där och då, utan nu började jakten på den tredje stjärnan – en jakt som skildrats bland annat i dokumentärserien Hunger (SVT, 2012) och som resulterade i att duon gick skilda vägar 2013.

Björn Frantzén fortsatte emellertid oförtrutet jakten, och för att kunna ta nästa steg fullt ut bommade han igen lokalen på Lilla Nygatan för att göra ett omtag i Klarakvarteren. Resultatet blir ett townhouse i tre våningar, där besöket blir som en resa genom hela huset. Satsningen visar sig lyckad, och i februari 2018 meddelas att Björn Frantzén har nått sitt mål – Sveriges första trestjärniga krog har blivit ett faktum. 

Sedan dess har lovorden haglat över Frantzén, som kammat hem högsta betyg i princip i samtliga recensioner som publicerats och att få bord på krogen är ungefär lika lätt som att hugga Golden Circle-biljetter till en Swedish House Mafia-reunion. Även Nöjesguiden förärade krogen med toppbetyg då vi besökte restaurangen i slutet av 2017, och ett ombesök ett år senare bekräftar bara våra intryck. Att Sverige även under 2019 kommer att ha en restaurang med tre stjärnor känns självklart. Om så inte blir fallet lovar vi att äta Tour de France i ost.

TIO ÅR MED FRANTZÉN

2008 – Frantzén/Lindeberg öppnar på Lilla Nygatan i Gamla Stan.

2010 – Krogen får två stjärnor i Guide Michelin.

2013 – Daniel Lindeberg lämnar verksamheten. 

2014 – I tv-programmet Frantzén styr upp hjälper Björn Frantzén familjer vars vardagsmatlagning har havererat. Till Döskalle & Mästerligt svarar Björn på frågan vem som skulle kunna styra upp honom att "Jag är redan perfekt". 

2015 – Björn Frantzén öppnar Bobergs Matsal på NK i Stockholm. Krogen utses till Årets Affärskrog av Dagens Industri samma år. 

2016 – Restaurang Frantzén stänger i Gamla Stan, och tar en paus på drygt ett år. Samtidigt öppnar Björn Frantzén krog i Hong Kong. 

2017 – Nya Frantzén öppnar på Klara Norra Kyrkogatan.

2018 – Frantzén får sin tredje stjärna. Senare samma år öppnar Björn restaurang Zén i Singapore.

2019 – Stjärnorna för 2019 års guide presenteras i februari.

2020 - Stjärnkrögaren öppnar internationellt brasserie i Astoriahuset. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 12, 2018.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Copine

Adressen på Kommendörsgatan 23 förpliktigar då den har huserat en rad krogar tidigare. Nu har den hamnat i händerna på Jim och Jacob.

Krogrecension: Hybrid

Blott ett stenkast från Tele2 Arena ligger den korsning av gastropub och helt vanlig restaurang som vi får anta att namnet anspelar på.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!