Döskalle & Mästerligt möter Björn Frantzén

Redaktion 07:00 25 Mar 2014

Med två stjärnor i Michelinguiden och en rad utmärkelser tar krögaren Björn Frantzén steget in i rutan som programledare för TV3:s nya satsning Frantzén styr upp. I programmet hjälper han familjer vars vardagsmatlagning har havererat fullständigt. Vi skickade Döskalle och Mästerligt till Studio Frantzén.

betyg: 6 Vad fick dig att hoppa på det här? 
– Det är ett program som jag tycker hjälper till att föra svensk gastronomi framåt och jag fattar att folk har problem därute. Det fanns en intressant vinkel i det.

betyg: 1 Är folk generellt dåliga på att laga mat?
– Jag tror det. Det finns inget socialt nätverk som plockar upp dig om du inte lär dig laga mat i skolan eller hemma. 

betyg: 1 Vilket är det vanligaste felet hemmakocken gör?
– Att man översteker maten och att man inte kan smaksätta den.

betyg: 1 Vad var det äckligaste du blev bjuden på?
– Det var många grejer. Men en grej som stack ut var en överkokt spagetti med köttfärsås gjord på kokt köttfärs, grädde, ketchup och torkad dill.

betyg: 6 Alexander Nilsson och Gordon Ramsay är två av alla kockar som gjort en grej av att vara asförbannade i matrutan. Du verkar mycket snällare!
– Det hjälper sällan att gapa och skrika. Vill man hjälpa på riktigt tycker jag att det finns andra vägar att gå. Jag är likadan på jobbet. 

betyg: 1 Vill du bli folklig nu?
– Nej. Jag har inget som helst behov av det. 

betyg: 6 Hade du några betänkligheter innan du tackade ja till att vara programledare?
– Jättemånga, men jag fick se den norska versionen som Öjvind Hellström gör och tyckte att det var skitbra. Jag kände också att formatet tillät mig att vara mig själv. 

betyg: 6 Hur mycket kunde du själv vara med och påverka resultatet?
– Mycket. Jag gjorde jävligt klart för alla vad jag ställer upp på och inte, och att jag inte är någon skådespelare utan en kock. Det var grundförutsättningen så: “Cameraman, be ready. Det blir inga retakes här inte”. Så det var ju på fullaste allvar, om inte matlagningen funkar strular det till en jävla massa annat som i människors liv. 

betyg: 1 Vem skulle kunna styra upp dig, och vad skulle den isåfall behöva styra upp?
– Jag är perfekt redan.

betyg: 1 Men du fick ingen tredje stjärna i Michelinguiden!
– Jag säger som Erik Hamrén, efter en vinst eller förlust får man vara glad eller arg i 24 timmar. Sen kör man vidare. Jag kör samma taktik.

betyg: 6 Kändes det inte ensamt efter att Daniel lämnade Frantzén/Lindeberg?
– Vi är cirka 70 anställda, det är svårt att känna sig ensam då. 

betyg: 1 Vad hände egentligen där? 
– Det återstår att se i SVT:s dokumentär, haha. Nä, det var inte konstigare att två personer kan växa isär och vilja göra olika saker. 

betyg: 6 Viken skulle du själv säga är Sveriges bästa restaurang just nu? 
– Får man säga sin egen? Då säger jag Restaurang Frantzén. 

betyg: 6 Berätta om projektet Exceptionell Råvara!
– Vi har haft en skitbra utveckling framför allt de senaste fem åren med restauranger och gastronomi, men råvaruledet har inte alls hängt med. Det är få grupper av svenska råvaror som håller högsta internationella klass. Ska svenska krogar komma dit måste råvaruledet hänga med.

betyg: 1 Det låter ju jättefint. Hur kommer det sig att det bara är manliga kockar med i projektet? 
– När vi startade för drygt två år sen så baserades det inte på vilket kön man var, utan saker som kontaktnät och att man drev en egen krog och därmed hade en egen inköpskraft. Och inte bara satt med och tyckte. Sen vi startade projektet har den kvinnliga gastronomin gått framåt i Sverige och i år är fyra av fem tillfrågade kvinnor. Det finns ingen bransch som är så genusanpassad egentligen som restaurangbranschen, i alla fall i mitt huvud. Jag har aldrig varit med om att man till exempel har satt olika löner för tjejer och killar. Sen är det en övervikt av män i köket men tittar man på restaurangchefsjobbet är det samma övervikt åt andra hållet. Jag har själv två döttrar och tycker att diskussionen är bra, men att den kan bli lite tramsig ibland. Man får inte missa poängen i den.

betyg: 1 Vad är poängen?
– Att man inte ska väljas till saker utifrån sitt kön utan utifrån sin kunskap.

betyg: 6 Vad tror du är lösningen på sexismen inom krogbranschen?
– Jag har inte upplevt den.

betyg: 1 Men du är medveten om att den finns? 
– Jag har en fast tro på att den inte finns på mina krogar så jag kan fan inte uttala mig om det, men jag vet att det har pågått en debatt om det. Jag tror isåfall att det är mer generellt och egentligen inte handlar om branschen.

betyg: 6 Utan om?
– Hur man ser på kvinnor och hur man porträtterar kvinnor kontra män. 

betyg: 6 Vilken restaurangtrend är du trött på? 
– Det var en jävligt bra fråga. Jag är trött på restauranger som säger att dom inte har någon meny för dom ändrar den så ofta och har så få specifika råvaror - fucking bullshit. 

betyg: 6 Vilken blir den nya surdegen/hemmaölbryggningen/fermenteringen?
– Jag hoppas att jag visste det, för då skulle jag bli jävligt rik. Men jag hoppas att exceptionell råvara sprider sig på riktigt. 

betyg: 6 Vilken maträtt vill du ska gå från junkfood till hipsterkäk nästa gång?
– Kebaben. 

betyg: 6 Om man vill förföra dig med mat – vilken mat ska man bjuda på?
– En riktigt bra entrecôte med hemslagen bea. Riktigt bra pompa och tomat- och löksallad.

betyg: 1 Är det din guilty pleasure?
– Det stämmer. 

betyg: 6 Finns det något du aldrig skulle prova i matväg?
– Jag är sjukt picky med maten och ser inget behov av att äta råtta, hund eller grisögon. Jag äter inte ostron, eller rödprickade fiskar. The list goes on. 

betyg: 1 Hur mycket tid lägger du ner på att tracka matrecensenter? 
– Hahaha, mindre för varje år som går. Man blir äldre, tröttare och tråkigare. 

betyg: 6 Hur mycket tid lägger du ner på att tacka matrecensenter? 
– Jag har nog aldrig gjort det. Däremot så kan jag respektera folk som har koll på läget. 

betyg: 1 Får speciella människor speciell mat hos dig?
– Nej. 

betyg: 6 Vilka matgäster har gjort dig mest stolt?
– Min morsa, när hon besökte min restaurang för första gången. 

betyg: 1 Finns det någon person du skulle neka att laga mat till?
– Det finns nog en del matrecensenter där ute.

betyg: 1 Inga andra? Diktatorer eller politiker.
– Det finns nog hur många som helst. Men jag vill inte bli politisk. 

betyg: 6 Vem skulle du vilja servera i din matsal?
– Legendaren Paul Bocuse vore kul, innan han droppar av.

betyg: 1 Vill du aldrig laga mat för andra än höginkomsttagare och turister? 
– Nöjesguiden har uppenbarligen ingen aning om vad jag driver för restauranger.

betyg: 1 Vill du utveckla svaret?
– Nej, det räcker så. 

betyg: 1 Hatar du folk som fotar sin mat?
– Nej, de gör svinbra reklam för mina företag. Däremot kan det vara lite tråkigt att vissa lägger så sjukt mycket tid på att fota att hela rätten hinner kollapsa innan de börjar äta av den.

betyg: 1 Vad händer om man ber om ketchup?
– Varsågod, du är gäst. Du betalar. 

betyg: 6 Finns det pengar inom krogbranschen idag? 
– Det är extremt lukrativt för personer som gör bra grejer och jobbar hårt. Stockholmspubliken är helt magisk, shit vad de spenderar pengar på krogen. 

betyg: 1 Hur är det att vara en stjärna när man jobbar i tjänstesektorn?
– Jag ser verkligen inte mig själv som en stjärna. Jag har ett alldeles för oglamouröst liv för det, jobbar för mycket och ser mina barn för lite. 

betyg: 6 Är man så bra som maten man äter eller lagar?
– Självklart. 

"Frantzén styr upp" har premiär tisdag den 1 april i TV3.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2014.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!