FOTO: Sofia Blomgren.

De vann Stockholmspriset 2023

Redaktion 16:57 10 Dec 2023

Sverige, vi har ett resultat. 

Stockholmspriset har avgjorts för cirka 30:e gången i ordningen och här är de lyckliga vinnarna. 

Årets Krog – Solen
Slakthusområdets transformation från industripark till gastronomisk destination har rivstartat, och i bräschen för denna går kockduon som har en rad finkalibriga krogar på sin meritlista. Hit går du med familjen, kompisgänget eller kollegorna och känner dig oavsett lika välkommen. En krog som precis som sin namne utstrålar värme och vi kan bara konstatera att Adam och Albin har gjort det igen.



Årets Bar – Freyja + Söder
När Stureplansgruppen öppnade sin första etablering Freyja + Söder på Södermalm var det inget litet tådopp som väntade. Istället kopplades namn som kocken Emma Shields och inte minst veteranbartendern Jimmy Dymott in. Detta i kombination med en av stans bästa utsikter gjorde att såväl krogen som baren blev en av sommarens mest välbesökta. Och succésagan fortsätter även efter att kylan har satt sina tänder i Stockholm.

Årets Klubb – Kind People Club 
Med tre klubbveteraner vid rodret smög Kind People Club igång sitt sexiga klubbkoncept redan under 2022. Sedan dess har rattar vridits på, internationella bokningar presenterats och oförglömliga kvällar passerat. Johanna Beckman, Anders Berg och Thomas Antonsson har skapat något som förhoppningsvis är här för att stanna en lång lång tid framöver.

Årets Musik – Dina Ögon 
2023 var året då Dina Ögon cementerade nykomlingshypen och blev ett permanent inslag i den svenska musikfloran. Kvartettens andra album Oas släpptes i februari år och beskrevs av Nöjesguidens recensent som "ett vattenhål att släcka törsten med". Vi dricker fortfarande.

Årets Film/TV – Paradiset Brinner 
Mika Gustafsons starka drama kammade hem flera priser redan innan premiären i hemlandet, och uppmärksamheten är välförtjänt. Paradiset brinner behandlar tunga teman utifrån  ungdomens perspektiv och balanserar dyster diskbänksrealism med fantasirik lekfullhet. Fotografiet är vibrant och framställer den gråa vardagen färgglatt genom barnasinne som lins, vilket adderar ytterligare till dynamiken. Gustafsons fiktiondebut är en oerhört vacker film.

Årets Konst – Dimen Hama Abdulla
Konstnären tillika dramatikern Dimen Hama Abdulla rör sig fritt mellan praktiker som dramatik och performance till bildberättande. Den senaste tiden bland annat på Max Ronnersjös konstnärliga svartklubb AW men också på Gävle Teater, Söderhamns Teater och Slottescenen i Ljusdal. Hon har även en kommande utställning på Saskia Neuman Gallery. På tal om att röra sig fritt.

Årets Scen – Arv på Dramaten
Uppsättningen av mastodontpjäsen Arv kändes på förhand som ett test. Gillar du teater så mycket att du klarar av en över åtta timmar lång föreställning, frågade regissören Carl Johan Karlson. Det gjorde vi. Så pass mycket att publiken inte ville gå hem efter föreställningens slut. Arv blev en sådan succé att den faktiskt återvänder till Dramaten nästa år. Då ska vi se den igen.

Årets Media – Valerie Kyeyune Backström
Det går knappt att vända eller skrolla en kultursida värd namnet idag utan att det dyker upp några rader av Valerie Kyeyune Backström. Och varje gång stannar vi till, tar en paus, och njuter av några minuters stilistisk fröjd. Fullkomligt oförmögna att slita oss.

Årets Litteratur – Jävla Karlar av Andrev Walden 
Jävla Andrev. Snart har du lika många priser som du har pappor.

Årets Mode – Ellen Hodakova 
Återanvändning som du inte sett, eller för den delen burit, den förut. Med lekfulla blinkningar till dåtiden är Ellen Hodakova samtidigt en designer i framåtrörelse. Vi hänger mer än gärna med. 

Årets Nöjesförbättrare – Hosoi 
Den nischade lyssningsbaren som tidigare huserade i anslutning till At Six fick en ny hemvist i Hus 26 i samband med Slakthusområdets nysatsning. Ambitionen att skapa ett socialt rum för musiklyssning som kombineras av intag av naturliga viner och japansk fusion är uppfylld med råge. Med inte bara den fasta inkarnationen utan dessutom en numera återkommande festival i verktygslådan gör Hosoi utan omsvep vårt nöje så mycket bättre. 

Här kan du se samtliga nominerade i alla kategorier. 

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera