Emma Gray Munthe (foto: Magdalena Björnsdotter), Eva Dahlbeck (affisch: Elin Eplet Sandström)

Bergmanveckan blir digital

10:00 12 Jun 2020

Den 12 juni börjar årets upplaga av filmfestivalen Bergmanveckan, en tre veckors lång digital frossa i döden, ångest och dämoner.  

Har du velat bekanta dig med Bergmans filmografi men inte vågat dig ända till hans favoritö för att sitta i en svinstia omgjord till biograf? Den 12 juni - 5 juli kommer Bergmanveckan att äga rum hos SF Anytime istället för på Fårö där festivalen i vanliga fall brukar hållas och fyllas med film, samtal, teater, musik och både svenska och internationella gäster som Greta Gerwig, Noah Baumbach, Levan Akin, Yorgos Lanthimos, Mia Hansen-Løve, Harriet Andersson, Tim Roth med flera. Årets fysiska upplaga är inställd men lever vidare på annat sätt och i nya kanaler. Nöjesguiden har intervjuat festivalens konstnärliga ledare Emma Gray Munthe om det digitaliserade programmet.

Berätta om årets ovanliga upplaga av Bergmanveckan. 
Vi har som så många andra fått ställa om till digitala alternativ, med till exempel livestreamade samtal och filmvisningar på andra plattformar - och nu flyttar vi in på SF Anytime i tre veckor! Superroligt! Även om Bergmanveckan utan Fårö ju inte riktigt är samma sak, så kan vi så här sprida lite Fårö- och festivalkänsla till många fler än vad som får plats i Sudersandsbion. Kan vara fint också att ha en filmfestival i närheten när man måste sitta hemma lite mer än vanligt över midsommarhelgen, tänker jag.

Festivalen har i år hela fem fokusområden. Kan du presentera dem lite närmare? 
Ett: vi är först och främst väldigt glada över att kunna förhandsvisa filmen Papicha! Den går upp på bio först i slutet av augusti och kommer bara att ligga uppe under festivalens tre första dagar - 12-14 juni - så man får passa på. Papicha är Mounia Meddours långfilmsdebut, var Algeriets Oscarsbidrag, tävlade i Un certain regard-sektionen på filmfestivalen i Cannes och vann en fransk César för bästa debut. Du hör ju. 

Papicha

Två: Eva Dahlbeck hade fyllt 100 år i år, så då har vi valt ut sju filmer hon är med i - bland annat En lektion i kärlek och Sommarnattens leende som var de öppet roligaste Bergman gjorde, och så Mai Zetterlings punkiga Älskande par, och den roll hon själv satte främst: den i Bara en mor.  
Tre: Max von Sydow, som vi ville minnas med några av hans största roller: till exempel Det sjunde inseglet, Jungfrukällan, Exorcisten och Pelle Erövraren.
Fyra: Ingmar Bergman, förstås. Utöver filmerna med Eva och Max har vi valt ut sju till, och tre av dem kommer att kosta 9 kr i en vecka: Sommaren med Monika, Persona och Smultronstället.
Fem: nästan roligast av allt! Jag har plockat ut 10 favoritfilmer ur SF Anytimes bibliotek - och det är ju egentligen DRÖMMEN! Bara filmtipsa, utan att behöva hassla med kopior och rättigheter hit och dit.

Ge oss tre exklusiva tips på programpunkter INGEN får missa!
Dels ska man förstås försöka se Papicha innan den försvinner, sedan ska man lyssna/titta på vårt och Filmbasens livestreamade samtal med regissören Amanda Kernell och filmfotografen Sophia Olsson som gjort Sameblod och Charter tillsammans. 16 juni kl 15, via Filmbasens Facebook. Sedan ska man se feministiska kultklassikern Ms. 45. Totalförbjöds i Sverige när den kom, och kom för första gången ut alldeles nyligen på svensk dvd och vod. Om man sett serien Euphoria: när en av karaktärerna klär ut sig till nunna, då klär hon ut sig till Thana i Ms. 45! Som ett fjärde tips tänker jag att man ska anta utmaningen att se samtliga filmer som ingår i Bergmanveckan-paketet.

Ms. 45

Vad tror du Bergman skulle tyckt om hela grejen med corona och den digitala upplagan av festivalen?
Jag tror att han kanske skulle ha glatt sig åt att så många utnyttjat de här månaderna till att se klassiker och fylla igen filmkunskapsluckorna. Och kanske att han hade tyckt att ett och annat dystert Bergman-meme var lite roligt?

Din favorit-Bergmanfilm och ditt favorit-Bergmancitat är... 
Filmcitat är tyvärr min blinda fläck, så jag kan i princip bara "Say hello to my little friend" när det kommer till filmcitat. Men! Mina Bergman-favoriter är Skammen, Sommaren med Monika och Persona. Och hängningsscenen i En lektion i kärlek! Och inledningen i Gycklarnas afton!

Vem av alla svenska och/eller internationella filmstjärnor skulle du helst vilja bjuda som festivalgäst?
Jag har ju en liten lista över regissörer som jag mailat varje år, och som jag kommer att fortsätta maila tills jag lyckas få dem till Fårö - men den håller jag för mig själv. Hittills har jag lyckats ganska bra tycker jag, med gäster som Yorgos Lanthimos och Harriet Andersson. Att gå runt i Bergmans hus med Lanthimos och sitta i solen när Harriet Andersson sjunger visor för en är rätt svårtoppat...

I år anordnar Bergmanveckan en affischtävling. Vad går den ut på? 
Vi efterlyser nytt artwork till helt valfri Bergman-film. Gå bananas! Det vinnande bidraget blir en del av en utställning på Bergmancenter sommaren 2021, och vinnaren får ex av konstnären Elin Eplet Sandströms fina Bergmanveckan-affischer, och vouchers till SF Anytime. Deadline 30 juni. 

Du har tidigare jobbat som konstnärlig ledare för Bo Widerbergs Lilla Filmfestival i Båstad. Så nu kan du väl avgöra vem som är Sveriges mäktigaste av de två regissörer som har egna festivaler. Eller finns det någon annan därute som förtjänar en egen festival?
Bergman och Widerberg förtjänar verkligen varsin festival - men jag tycker också att det är dags för Mai Zetterling att få sin egen!

Den digitala upplagan av Bergmanveckan 2020 pågår mellan 12 juni – 5 juli. 
Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!