Bästa budgetkrogarna

Redaktion 14:01 26 Mar 2015

Att nudlar skulle fylla studentens kostcirkel är numera en förlegad föreställning. I alla fall om du pluggar i en storstad. Allt fler krogar satsar på kvalitetsmat till snålare priser samtidigt som en hel del hål i väggen förmodligen sitter på den billigaste och bästa bukfyllan. Vi har samlat några restauranger där du för en billigare peng ändå får hög kvalitet.

Malmö/Lund

Asien
Ystadsgatan 17 i Malmö, tel 040 92 94 37, restaurangasien.se
Möllans prisvärda favoritvietnames bjuder på smakrika buljonger och fräscha råvaror. Här äter du lunch för en femtiolapp, middag för en hundring och hamnar under tvåhundra när du ger dig på en trerätters. Bonus: Många av varmrätterna serveras med extra koriander, sötbasilika, mynta och böngroddar vid sidan. Hoppa över efterrätten och kör en extra förrätt istället, och missa för guds skull inte tamarindsoppan med tofu och de färska sommarrullarna.

Kao’s
Föreningsgatan 37 i Malmö
Populära Kao’s lagar vegetarisk husman på ekologiska råvaror. Varje dag serveras dagens fejk (rätter med kötthärmare som seitan och soyakött) för 75 kronor, dagens grönsak, även den samma pris, och dagens soppa (55 kronor). På vardagar vid lunchtid kan du dessutom lägga till 20 kronor på soppan och frossa i hembakt bröd och matiga sallader.

Hummus Bar
Bangatan 8 i Lund, tel 046 12 63 00
En riktig pärla som dessutom nominerats till Nöjesguidens Malmö/Lundapris i kategorin kafé/lunch. Ett hål i
väggen där du hittar matiga veganska soppor med
surdegsbröd för 50 kronor och självklart mild och nötig hummus uppslevad på fat, överringlad med olivolja och i sällskap av olika munvattnande tillbehör. Kikärtans framtid är ljus i Lund.

Göteborg

Ölstugan Tullen Andra Lång
Andra Långgatan 13, tel 0760 40 42 90, olstugan.se
Ett relativt nytt tillskott på Göteborgs kroggata nummer ett, Andra Långgatan. För blott en hundralapp kan du fylla buken med rekorderlig husmanskost beroende på tillgängliga råvaror och kockens humör.
 
Saigon City
Lilla Klädpressaregatan 15, tel 031 25 10 40
Som ny i Göteborg lär du dig snabbt hålla dig undan Nordstans köpcenter. Men väl där, pausa från folkmassorna på Saigon City som ligger en trappa ner nära Systembolaget. Här finns riktigt billiga dumplings, bubble tea och andra godsaker du kan frossa i efter du besökt deras grymma butiksavdelning.

Solrosen
Kaponjärgatan 4, tel 031 711 66 97, restaurangsolrosen.se
Klassiskt hippiehak i Haga. Solrosen har alltid funnits och kommer nog alltid finnas kvar i Haga oavsett hur flashigt det blir omkring. Det finns inte många olika rätter att välja på, men det är bra pris och du får påfyllning om du ber snällt. Dessutom har de en fin-fin salladsbuffé.

Afterwork
Många ställen i Göteborg
Många barer har afterwork på fredagar. Från den billigaste sylta till det lyxigaste hotell. Så kolla runt lite innan du bokar bord för ofta räcker det med att köpa en dryck så ingår buffé. Men se upp, att börja afterworka för tidigt och hårt kan bli den bästa studentens fall.

Stockholm

Surfers Stockholm
Regeringsgatan 88, tel 21 10 03, surfersstockholm.se
Sylvassa och starka sichuansmaker till studentvänliga snålpriser. Surfers stockholmsfilial serverar mellanrätter för 88 kronor styck och smakerna sitter som på den bästa av finkrogar.

K25
Kungsgatan 25, k25.nu
Mathallen K25 samlar det bästa av stans budgetrestauranger under ett och samma tak. Vigårda, Snack Bar, Zoccalo och Hattori Sushi Devil är bara några av de elva guldkorn som ryms i lokalerna mitt på Kungsgatan.

Yuc!
Norrtullsgatan 15, yuc.se
Nyöppnade Yuc! ligger i Restaurang Vasas tidigare lokaler vid Odenplan. Krogen fokuserar som namnet antyder på det mexikanska köket, och även prisnivåerna är satta som i hemlandet. Du äter dig mätt under hundringen, och får dig en margerita för samma pris.

Lily’s Burger
Hornsbergsstrand 47, tel 656 9006, lilysburger.com
Ingen lista är komplett utan åtminstone ett kvalitetshak för hamburgare. Lily’s på Hornsbergs Strand är ett säkert kort som serverar bra burgare till humana priser. Öppnar snart en filial även på Södermannagatan vid Nytorget.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2015.

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!