Yuc! - Damon Rasti öppnar restaurang

Yuc! - Damon Rasti öppnar restaurang

10:04 25 Feb 2015


Damon Rasti - i en restauranglokal som just nu byggs om

Skribenten och festfixaren Damon Rasti öppnar mexikansk restaurang i månadsskiftet. Restaurangen som kommer att ligga i Restaurang Vasas gamla lokaler på Norrtullsgatan vid Odenplan går under namnet Yuc! och fokus ligger på främst mexikansk men även peruansk fusion. 

Idén till att öppna en restaurang kom under en längre vistelse i Indien, men tankarna har funnits där ända sedan Damon var i 13-årsåldern. En dag dök plötsligt möjligheten upp att få ta över som konceptansvarig för Restaurang Vasas lokaler på Odenplan som stod inför en rejäl omgörning, och det var ett erbjudande för svårt att stå emot. 

Tvekade du något? 
– Jag sa blankt nej först, då jag inte trodde riktigt på att "fria händer" betydde precis det. Men ägarna övertalade mig om att så var fallet och hittills har det visat sig stämma helt och hållet. 

Det mångtydigt fnisskittlande namnet Yuc! (uttalas "jook", eller "juck") härstammar från delstaten Yucatán. Området är granne med turistorterna Cancun och Playa del Carmen, resmål som har blivit extremt populärt under de senaste åren, inte minst bland trendkänsliga storstadsbor.

Hur mycket är det på grund av trendkänslighet du väljer att satsa på mexikanskt? 

– Jag hade tankar på att öppna mexikanskt redan när vi jobbade med Vardagsrummet. Det är absolut trendigt nu med mexikansk mat men den har tidigare varit förfördelad i Sverige så det är på tiden. 

Yuc!, vars lokaler renoveras i detta nu, kommer att rymma upp till 200 sittande gäster. Som köksmästare har Ragnar Palacios – som har mexikansk påbrå – handplockats, barchefen Jorge Quintana kommer senast från Miss Voon, och hovmästaren Viviana Godoy kommer från Marie Laveau. 

Det är rätt mycket jobb att driva krog, hur mycket kommer du själv att vara på plats? 
– Till en början varje dag såklart, men i förlängningen kommer jag att försöka trappa ner till ett par dagar i veckan och jobba vidare med varumärket Yuc. Men det är klart, man blir ju en profil för stället. Jag får börja kalla mig Ramón!


Yuc:s grafiska manér görs av Andrea Norden.

På menyn ryms för område (Yucatan, inte Odenplan) typiska rätter såsom ceviché, tacos och friterade ostron. Allt i gott sällskap av rikliga mängder koriander. Öppningen av Yuc har föregåtts av en längre inspirationsresa bland Mexikos mer namnkunniga restauranger och barer, vilket även avspeglas i barmenyn på Yuc!. Fokus blir på Tequila, Mezcal, öl och ett par mexikanska romsorter. Man kommer även att kunna äta ända fram till stängning. 

Hur ser prisnivån ut? 
– Man ska utan problem kunna käka här en måndag, det är generellt för dyrt i Stockholm. Vi tar runt 90 kronor för en mellanrätt med tre tacos, och har en margarita för under hundringen. Allting kommer vara i betaversion, så vi justerar priser och menyer allt eftersom.

För musiken på restaurangen ansvarar Nadia Kardar, för det grafiska maneret står Andrea Norden och inredningen sköts av Cristian Lind. Yuc! öppnar, om allt går vägen, onsdagen den 4 mars och håller därefter öppet söndag-torsdag 17-00 och fredag–lördag till 01.

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Petri

Petter Nilsson har tidigare bland annat ansvarat för driften på Spritmuseums restaurang och drivit restauranger i södra Frankrike.

Krogrecension: Copine

Adressen på Kommendörsgatan 23 förpliktigar då den har huserat en rad krogar tidigare. Nu har den hamnat i händerna på Jim och Jacob.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!