2018 års bästa tv

09:15 17 Dec 2018

Nöjesguidens tv-redaktör listar de bästa nya serierna från 2018.

1. Sharp objects

Att titta på Sharp Objects är som att hiva in en näve smärtstillande i käften och låta sig svepas med. Dåtid och nutid flätas in och ut ur varandra. Folk släpar sig fram med tunga steg och svettiga skjortryggar i den sydstatliga småstaden Windgap där tiden har stått still. Hit återvänder den förlorade dottern Camille Preaker för att rapportera om ett makabert dödsfall. Sharp Objects är ett mordmysterium som spelar på våra fördomar. Här lurar faran varken i skuggorna eller i skogen, utan bakom vita leenden och förklädda artighetsfraser.

Recension – Sharp Objects

2. Maniac

Ta ett retrofuturistiskt 80-tal och sila det genom ett Terry Gilliamskt flumfilter och du har Maniac. När Owen Milgrim och Annie Landsberg blir antagna till ett medicinskt experiment för att knapra hallucinogena piller märker de snart att deras undermedvetna är sammanlänkade. Baserad på en norsk komediserie, skriven av Patrick “The Leftovers” Somerville och regisserad av Cary “True Detective” Fukunaga är Maniac årets stora överraskning. Med svart humor och spöklik atmosfär är Manic en miniserie vars tio avsnitt spelar som en ovanligt välskriven Black Mirror-episod.

Recension – Maniac

3. Killing Eve

Glöm Bodyguard. Årets tätaste agentspänning bjöd BBC America-satsningen Killing Eve på. Här får vi följa med när MI5-agenten Eve Polastri reser Europa runt för att få tag i Villanelle, lönnmöderskan som lämnar en svans av döda kroppar efter sig. Killing Eve blandar en cocktail av James Bond-exotiska utflykter och mustig brittisk deckaraction. Det typiskt svartvita späs ut ytterligare när vi inte vet vem vi ska ty oss till, den sura agenten eller den tokcharmiga mördaren.

4. The Terror

Skepp åker ut på polarexpedition – besättningen dör som flugor med skörbjugg. Smaka på den saltiga pitchen. I det 1840-tal som The Terror utspelar sig under är Storbritannien långt från det Brexithaveri med dålig munhygien det är i dag – det är ett imperium med världen i sina kexsmuliga klor. När skeppen The Terror och HMS Erebus lämnar Beechey Island är det till folkets jubel, men när fartygen passerar den norra polcirkeln fastnar de i ett oigenomträngligt ishav. The Terror är en klaustrofobisk polarskräckis som är lika bitande som den arktiska tundran.

5. Barry

Förmodligen gick det till så här: Bill Hader klampade in på tv-mötet och sa “Jag vill göra Breaking Bad – fast tvärtom”. I Barry är det inte en god man som sakta bryts ner i en moralisk descendens, det är en ond yrkesmördare som – av en händelse – råkar hamna på en teaterkurs och hittar ett nytt livskall. Denna Emmy-vinnande kritikerdarling bjussar på årets bästa biroller, i form av gosiga gangsters och excentriska teaterledare. Dessutom är Barry en av de sällsynt få dramakomedierna som uppfyller genrens båda kriterier.

Recension – Barry

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!