Breaking Social

Andreas Heilborn 09:00 10 Aug 2023

Det är dags för dokumentärfilmaren Fredrik Gertten att gå bananas igen. Han reser nu världen över och ser hur rika och mäktiga roffar åt sig på andras bekostnad.
Det är blodtryckshöjande att se hur den ekonomiska och politiska makteliten upprätthåller orättvisa strukturer. Varken människa eller natur går säkra. På Malta mördades journalisten Daphne Caruana Galizia då hon lyfte fram omfattande korruption hos maltesiska politiker. Landet hade blivit en kleptokrati. Allt det offentliga såldes ut och politikerna stoppade pengarna i egen ficka.

I den amerikanska delstaten West Virginia slaktas landskapet i jakten på naturtillgångar. Man suger ut det som är av värde utan att ge något tillbaka till samhället. Ett gruvbolag i Chile tillåter bönder att vattna en gång i veckan med omfattande torka som följd. I en annan del av landet demonstrerar unga människor, många av dessa kvinnor, mot förtryck och orättvisor och slås brutalt ner av makten.
Det vimlar av människor och berättelser. Filmen hoppar kors och tvärs mellan dessa. Ett tag undrar jag vad Fredrik Gertten vill med sin dokumentär. Det blir som korta klipp från SVT:s program Korrespondenterna. Som den duktiga journalist han är önskar jag att han verkligen lyft upp dyngan. Det verkar finnas ett myller av ljusskygga kontakter mellan rika direkt hämtat från Lisbeth Salanders dator. Där hade han gärna fått gräva mer.

Efter att ha sett dokumentären undrar jag om det ens är möjligt att skapa en rättvis värld. Där lärare i USA tvingas jobba extra som matbud, mångmiljardärer slösar bort enorma summor på nöjen och fackförbund motarbetas finns det ingen framtid för oss alla. Den girigaste vinner i längden och den som tänker på allas bästa förlorar. Eller?

Nja, det är inte helt igenom nattsvart. I filmen sägs det att en sådan grundläggande och självklar idé som demokrati en gång sågs som märklig. Genom tankar bildas rörelser som till slut får andra och samhällen att röra sig framåt. I Chile gick till slut den äldre och yngre generationen ut på gatorna i en gemensam aktion. Så det går att påverka. Som en början till fortsatt diskussionsunderlag är Breaking Social en av årets viktigaste dokumentärer.

Läs även Nöjesguidens intervju med Fredrik Gertten: De rika vill att vi ska vara cyniska

Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 
0 Kommentera

Fler filmrecensioner