Foto: Petra Hallberg för Albert Bonniers förlag.

Per Hagmans konkursbrev säljs som konstverk

10:47 1 Nov 2019

Pengarna från försäljningen av dessa och andra verk ska gå till att nolla skulden hos Kronofogden.

Det var under sommaren 2014 som författaren Per Hagman försattes i personlig konkurs. Nu har han tillsammans med vännen Anders Pihlgren gjort konst av den kungörelse av konkursbeslut som fattades av Skaraborgs Tingsrätt 2014. Pengarna från försäljningen av dessa och andra verk ska gå till att nolla skulden hos Kronofogden. Verken som är tryckta i fyra olika färger hänger på restaurang Babette åtminstone fram till nästa vecka.

Babette.

Idén till utställningen kom sig av att många läsare hört av sig till Per Hagman genom åren och velat köpa originaltexter och liknande. Betalningen har oftast varit en middag på krogen eller en stor stark. 
– Ambitionen med detta var både humor men också att faktiskt göra nytta för Per, berättar Anders Pihlgren.

Tre av fyra verk är redan sålda, och prislappen har legat på mellan 20-25 000 spänn. Utställningen på Restaurang Babette är ett smakprov från en lite större utställning med Per Hagman som kommer att ske i månadsskiftet november/december.

På baksidan av varje tavla har författaren skrivit en liten historia om sviterna av att hamna i personlig konkurs. Per Hagman har själv tidigare berättat öppet om sin privatekonomi, bland annat i den senaste boken Allas älskare, ingens älskling. Den personliga konkursen innebär att han inte får behålla en krona över existensminimum, eller förbehållsbelopp som det heter på myndighetssvenska, för att undvika löneutmätning. Det fastställda förbehållsbeloppet för 2019 är 4 293 kronor i månaden. 

Läs även: En helkväll med Per Hagman (2004).

Stad: 
Kategori: