Omgiven av nazister

09:10 26 Feb 2020

Jag har fått nog av nazister, rasbiologer och fascister. Sådana där som plötsligt finns överallt.

När jag kikar på dagens film- och tv-utbud känner jag mig lite som Buzz Lightyear i det där internetmemet. Nazister. Överallt, nazister. Nazister är det nya bruna. Svarta. Jag menar svarta. För plötsligt ser man dem överallt.

I Hunters ska de jagas, i The plot against America tar de över USA, i Jojo Rabbit hjälper Hitler en liten jugend att finna sig själv och i kommande säsongen av Westworld får de en alldeles egen nöjespark. Och så har vi Big brother där de får ett eget hus att supa sig medvetslösa i.

Jag gissar på att de flesta exempel ovan, bortsett från Big brother, producerades i samma veva som nynazisten Richard Spencer åt antifa-knogar på direktsänd tv och Donald Trump kallade nazisterna i Charlottesville för “very fine people”. Det handlar förstås om att dra en linje i sanden.

Jag kan bara tala för mig själv, men… Jag är så jävla trött på den aspiga trenden att ta alla debatter. Ta dem. Ta dem bara! Ta dem! Allt ska stötas, blötas, problematiseras och få en egen podcast med Navid Modiri. Nationalsocialism är vänster eftersom “socialism” och kanske har Förintelsen aldrig ägt rum. Ta debatten. Ät bajset. Spela dum. Lek kränkt. Alternativhöger. Alternativfakta. "Jag sa Hail Trump, inte Heil Hitler".

Kalla mig boomer, men jag saknar tiden då nazism var så uppenbart fel att det inte gick göra annat än att skratta åt det. Som när Basil Fawlty artikulerar DONT MENTION THE WAR till Manuel i Pang i bygget men ändå inte kan hejda sig från att nämna det själv. Jag saknar när vi kunde skjuta nazister i huvudet i Wolfenstein utan att “alternativhögern” började lipa. Och, och det här är min favorit, att en komediserie (som bara fick ett ynka avsnitt) kunde heta något så barockt som Heil honey, I’m home!

Just det. Så hette den.

Föreställ dig bara: en helt vanlig familjekomedi – fast med Hitler. Det är den bästa hisspitchen du någonsin kommer att höra. Och inget av det handlade om att normalisera, lyssna på eller mötas halvvägs med vattenkammade brunskjortor.

För om vi har lärt oss något av historien så är det att inte ge nazister plattformar. Ryck bort mattan under deras fötter. Tjoff bara! Annars är det de som stöveltrampar över oss.

Läs även: "Varför är generation Z galna i Friends"

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!