Sedan Noma förra veckan gick ut med nyheten att de stänger och återuppstår i ny skepnad har frågetecknen hopat sig. Var, när, hur? Nu har ägaren René Redzepi gått ut med Nomas nya koncept och avslöjat var nya Noma kommer att ligga.
Tidigare i veckan gick stjärnkrogen Nomas ägare René Redzepi ut med nyheten att han stänger restaurangen, för att så småningom låta den återuppstå i form av en slags urban bondgård. I en video som publicerades nyligen inviger René Redzepi allmänheten i hur Nomas framtid kommer att se ut, och inte minst var nya Noma kommer att ligga. Nya Nomas menykoncept har planerats i flera år. Restaurangen har alltid varit känd för sitt nynordiska grepp, och lokalt producerade råvaror har varit en viktig stomme i konceptet. Platsen dit Noma flyttar kommer att omges av ett urbant odlingslandskap. På byggnadens tak ska växthus byggas, och på vattnet kommer en odlingsflotte placeras.
- Vi kommer att ha en heltidsanställd odlare med ett team runt sig, säger Redzepi i en intervju i New York Times.
René Redzepi berättar i videon att den nya menyn kommer att byggas kring tre landets tre distinkta säsonger. Under vintern, när marken är frusen och tillgången på råvaror från jorden är skral, vänder de sig till havet. Menyn kommer att byggas kring fisk och skaldjur. Under de gröna månaderna, vår och sommar, kommer menyn helt fokusera på det vegetariska och allt som jorden har att erbjuda. Under hösten vänds blicken mot skogen, och fokus kommer då ligga på framförallt viltkött.
- Vi har låtit formatet med avsmakningsmenyn diktera vad vi lagar, berättar Redzepi i New York Times. Självklart skulle vi bara kunna fortsätta som vi gjort, men jag tror verkligen inte att vi skulle utvecklas.
Här kommer Noma ligga i framtiden. Danske arkitekten Bjarke Ingels ryktas vara på tapeten att rita byggnaden.
Noma stänger i slutet på december 2016, för att sedan återuppstå i sin nya form någon gång under 2017.
Stad:
Lokal:
Kategori: