Den köpenhamnska stjärnrestaurangen Noma har stora förändringar i pipen. Efter nyår 2016 kommer de att stänga igen sin nuvarande verksamhet helt, för att sedan öppna upp som en "urban farm" någon gång under 2017.
Otåligheten verkar krypa i kocken René Redzepis fingrar. Inte nog med att han gärna förflyttar hela restaurangen (+ all personal, + all personals nära och kära) utomlands en gång om året, nu byter han riktning helt och hållet. Den urbana farmen som Redzepi planerar att öppna i Christiania kommer att ha en restaurangdel placerad i mitten av odlingarna, precis som inspirationskällan Dan Barbers omhuldade New York-koncept Blue Hill har.
– Det känns rimligt att en restaurang av vår kaliber skaffar sig en egen farm, säger Redzepi i en intervju med NY Times.
Det nya Noma kommer att ha ett gigantiskt växthus, ett gäng heltidsanställda farmare, och sjukt nog, ett stort odlingsfält som flyter på en flotte i kanalen utanför Christiania. En stor nyhet är att restaurangen kommer att köra med en helvegetarisk meny under halva året. Som om det här inte vore utmanande nog jobbar Redzepi även parallellt på att öppna en ny, mer vardaglig restaurang tillsammans med kocken Kristian Baumann.
Läs även: "Noma flyttar till Sydney i 10 veckor"