Markus Krunegård: "Jag ljuger så mycket när jag dricker öl"

09:05 13 Jun 2019

Markus Krunegård är tillbaka med en ny singel. Men nästa album får, i motsats till vad han sagt tidigare, dröja.

Markus, när vi drack öl på Big Ben förra sommaren sa du att din nästa soloskiva skulle komma i maj 2019. Vad hände med det?
– Fake news, blev det av det. Jag ljuger så mycket när jag dricker öl.

I samband med det föreslog jag att du skulle ge ut Sommaren kommer långsamt, eftersom att det är en jättefin låt. Lyssnade du på mig?
– Men jag har ju inte den låten någonstans? Finns den någonstans? Plus att det känns knepigt att återvända till något från 12 år sedan. Men vem vet, plötsligt sitter en möglig sammetskavaj perfekt. Det samma kan ju gälla den där.

(Den finns här, reds. anm)

Vad kan du berätta om det nya albumet? Och när kommer det?
– Det finns inget nytt album, bara en låt. Stad i ljus, den kan jag berätta om. Det är en låt om död men precis som vanligt låter det som att det handlar om kärlek. Det var först en italodisco-dänga ur min Ipad. Sedan jobbade jag och Carli Löf på den. Efter tio år av "vi borde göra något" blev det hux flux av. Att ta lång tid på sig har något. Och nu är låten ett möte mellan just honom och mig. Det är som att vi har snarlika referenser men har lyssnat på helt olika saker hos de referenserna. Jag gillar "jaha-upplevelsen" vi hade i studion: "Jaha det blev såhär?" Jag ser fram emot att göra mer med Carli "Vallentunamannen" Löf, han är mycket, mycket bra.

Du fyllde 40 i april och på singeln sjunger du att du ”känner dig som blu-ray, det före detta nya heta”. Har du drabbats av någon form av ålderskris?
– Jag hade ålderskris när jag var 22 och tyckte vi var för gamla för att släppa debutskiva med Laakso. nu är det bara att köra på, allt är helt kört ändå, vilket tvärtom känns helt fritt. Blu-ray-raden är framför allt en hommage till Fufelini.

Inför förra skivan startade du ett skivbolag. Nu har du som jag förstår det startat ännu ett skivbolag. Vad är det som pågår egentligen?
– Förra gången ville jag släppa min musik själv, jag hade ingen tanke på att släppa andras musik. Nu tänker vi oss ett sammanhang, ett fikarum, en rörelse, ett gäng, lite av en fortsättning på BC Unidos, som ju var ett sätt att få träffa andra och göra roliga saker. John Gadnert, som har skivbolaget Hybris och distributionsbolaget Aloaded, och jag har länge haft en gemensam vän: Patrik Berger. Apropå öl skulle jag och John slåss första gången vi sågs. Otroligt patetiskt, jag vet. Det gjorde vi hur som helst inte och tur är det eftersom han boxats i SM och är två meter.
– I alla fall, vi har inte hatat varann, men vi har inte hittat in till varandra. Patrik har försökt och försökt.. men sen så gjorde vi det, klickade. Att ta tid på sig har som sagt något, för nu tänkte vi ha bolag med varandra.

Trions skivbolag heter <1000. Namnet kommer från att de tänker göra sig av med artister som får över 999 streams.
– Det finns ju en kort stund när någonting känns helt rätt. Hur det låter, hur det ser ut – allt är hybris. Det är då musiken ska ut. Det tänker vi att <1000 kan vara till för. Det är så mycket som fastnar i datorer och mappar och på möten och blir fula av att övertänkas. Allt detta är ju fakta och självklarheter, men nu har vi en väg ut ur det. Förhoppningsvis kan det bli ett sätt att samarbeta kreativt med nya människor också..
– Nu är folkus på mer kul och mindre planering. Inget mer vänta på rätt timing, vänta på att någon har lust, inget mer vänta tills det känns för sent. Alldeles för lite lämnas åt slumpen och det vill vi ändra på. Spelar vi in på måndag har vi releasefest på söndag.

Förutom att vara producent, bandkollega med Markus i sidoprojektet BC Unidos och numera driva skivbolag tillsammans med honom spelar Patrik Berger i bandet Snuffed by The Yakuza. På fredag ger de ut sin första skiva på 13 år, också på <1000.
– Ja precis, nya albumet Get Snuffed spelades in under tre helger. Det var ar egentligen tänkt som tre singlar men blev ett fulllängdsalbum istället. Vi tycket att vi lät bättre än någonsin så vi kunde inte låta bli att skriva massa nya låtar. Vi fick ett kollektivt kreativt skov. Vi har till och med ett till album nästan färdigskrivet. Det blev massa bra grejer över som inte fick plats. Nu när vi har <1000 och den infrastrukturen så slipper vänta på massa trötta mellanhänder. Spelar vi in på lördagen så kan vi få ut det veckan därpå. Ny musik ska helst konsumeras innan den börjar mögla.

I en intervju med Uppsala Nya Tidning år 2012 sa du att Snuffed by the Yakuza är ”för alltid nedlagt”. Varav återkomsten?
– Jo, då kändes det verkligen som att vi aldrig mera skulle kunna ses i ett rum tillsammans igen. Det var riktigt dålig stämning där ett tag. Men 10 år senare hade vi glömt bort vad vi bråkade om så då var det plötsligt askul att hänga och göra musik ihop. De är jordens finaste killar.

Det är ert första album sedan 2006. Hur har musiken förändrats?
– Till det bättre skulle jag säga. Råare, enklare, direktare. Efter några år av psykisk ohälsa tycker jag att Davids sång har landat i en mycket klädsamt röstläge där nerverna liksom dallrar på utsidan. Även vi andra har nog mognat men jag tycker nog vi spelar en ännu mera kursiv stil än när vi var barn och startade bandet.

Både Markus Krunegårds singel Stad i ljus och Snuffed by the Yakuzas album Get Snuffed släpps den 14 juni. Den som vill bli signad på <1000 kan skicka demos till 1000@lessss.com.

Läs även: "Markus Krunegård: Utbrändheten var det bästa som hänt mig" och "BC Unidos första intervju någonsin"

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!