BC Unidos första intervju någonsin

14:37 6 Nov 2017

Markus Krunegård och Patrik Berger har startat BC Unidos. Deras första singel och EP heter Bicycle, trots att Markus fick stryk av en cyklist för ett par år sedan. Bandet är så nytt att Nöjesguiden blev först med att intervjua dem.

Markus Krunegård och musikproducenten Patrik Berger, som skrivit till exempel I Love It med Icona Pop och Robyns Dancing on my own har känt varandra länge. Men det är först på senare år som de börjat göra musik ihop. 
– Vi har gjort lite försök här och där innan. Men det känns som våra sinuskurvor har varit inverterade hela tiden. När jag har varit uppe har du varit nere och tvärtom. Nu blev det som när någon är död och vi ligger rakt båda två, säger Markus Krunegård.
– När vi började göra musik tillsammans började vi hänga extremt mycket. Då blev vi lite piff och puff, säger Patrik Berger.
När var det här?
M: 2012-2013. 13! När vi var i LA. Men då måste vi hängt lite innan det. Jag kan inte ha åkt dit med en komplett främling.

Beslutet att starta band tillsammans växte fram.

M: Vi var i USA och satt på någon veranda. Då tyckte vi ”gud vad härligt det är med två akustiska gitarrer och ingen sång”. Bara sitta och plinka. Det verkade mysigt.
P: Ja, precis. Det var någon slags vindspel och stämgitarrer.

M: Yogarock.

P: Då tänkte vi ”Vi gör en skiva”. Sedan började vi jobba på den hemma i Stockholm. Då blev det helt plötsligt… Det är jävligt lustigt det där, att när man är någon annanstans, speciellt där det är varmt och skönt, vill man att all musik ska gå sjukt långsamt, lugn och inga jobbiga ljud. Sedan när man kommer hit och det är kallt och stelt och spänt blir allting hetsigt. Man vill ha massa gitarrer. Man har inte det där lugnet. Då blev det mycket intensivare.
M: Det är en intressant iakttagelse, det där med hur man uppfattar musik i olika klimat. När vi höll på med Laakso för tusen år sedan hade vi en replokal på tolv kvadrat utan syre. Då blev alla låtar två och en halv minut och alla var sura. Lite samma grej är det kanske med Sverige i allmänhet.

Både första singeln och ep:n heter Bicycle, varav denna hyllning till cykeln?

M: Jag cyklade hit i morse. Jag höjde faktiskt sadeln och styret på min cykel för några veckor sedan. Jag köpte en cykel av en knarkare, ganska dyrt. Men den funkade så himla dåligt. Sedan insåg jag att när jag höjde sadeln och styret funkade den skitbra. Det är ett tips för alla.

P: Min blev ju stulen i förrgår. Det är jävligt irriterande faktiskt. Jag tror det är fjärde cykeln jag blir av med.

M: I ärlighetens namn så hade man kanske velat hitta på ett mer fristående namn. Men eftersom det släpps i massa länder och Bicycle är singel i de länderna så kändes det rimligt. Så Sverige får stå ut med att det cyklas lite i vinter också.

Man kan bli så provocerad av cyklister. De känns så farliga. Man tror att man ska dö varje morgon. 

M: Oja, det är sant. De är nästan värre än bilister.


Det känns som att lagen alltid är på deras sida. De är som fotgängare när det passar dem och som bilister när det passar dem.

M: Jag fick stryk av en cyklist en gång för några år sedan utanför den här bron som går förbi Under Bron. Vad heter den?

Skanstullsbron? 

M: Ja, men den lägre. Jag gick med musik i lurarna, fast tydligen på fel sida vägen. Det var ingen där, det var en vinterkväll. Den där jävla dåren kör på mig. Han bara ”Du går där man cyklar”. Jag bara: ”Men du kör på mig!”. Då började jag käfta med honom. Då slog han mig på käften. Det var bland det mest förnedrande jag varit med om. Först bli påkörd, sedan få en smäll på käften. Sedan cyklade han iväg.

Bicycle EP gästas av Charli XCX, Carly Rae Jepsen, Santigold och Shungudzo och släpps den 12 november. Till våren släpper BC Unidos sin första skiva. På frågan om de ska spela live innan dess svarar de att de "inte riktigt har tänkt på det" men att antalet gästartiser och deras uppbokade kalendrar ställer till det.
Kommer ni att spela live överhuvudtaget?
M: Ja, det tror jag. Vi håller på att klura på det. Man har sett akter med mycket gästartister live. Det är lätt att det blir lite pajigt. Man vill att det ska kännas naturligt.


Markus, Laakso återförenades nyss och nu gör du det här. Hur går det med din solokarriär?

– Den har jag skjutit i sank, kan man säga. Nej, det går bra. Jag har tagit tid på mig att skriva. Jag håller på att spela in nu. Tanken är att det ska komma i vår. Jag vet inte riktigt hur. Jag har inget skivbolag eller någonting runt det just nu. Så jag måste ta tag i lite praktiska grejer. 

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!