Kritikstorm mot Trädgården

10:35 11 Sep 2017

Trädgården anklagas för att ha rasistiska vakter efter ett klipp som fått spridning i helgen.

Just nu översköljs nattklubben Trädgården i Stockholm med negativa recensioner på Facebook. Detta efter att ett klipp där en svart gäst blivit nedbrottad av tre vakter fått spridning i helgen. Följande exempel är bara några av recensionerna på Trädgårdens Facebooksida som inkommit det senaste dygnet. 

"Övervåld, rasism och homofobi utövas på era evenemang. För mig obegripligt respektlöst att ni ej tagit ansvar för att ej låta detta hända, att ni ej har ansträngt er tillräckligt för att skapa en säker plats för alla."

"Det är uppenbart att ni vill behålla ert sunkiga ställe vitt. När ni är tysta efter all kritik ni har fått och när ni fortsätter att anlita ett rasistiskt, homofobiskt och kvinnofientligt vaktbolag som traumatiserar personer genom grov misshandel bevisar ni detta."

"Det räcker. Era vakter är sämst. Rasistiska, homofoba, transfoba vakter som är under ert ansvar. Ta. Ert. Ansvar."

"Ökända rasistiska och homofoba vakter. Håll er borta!"

"Har inga ord för senaste händelsen av övervåld som fångats på film. Tydligen finns fler liknande berättelser från eran klubb och era vakter. Vakter ska vara till för gästernas säkerhet , inte vara den absoluta motsatsen. Stäng ner eller ta ansvar."


Artisten Silvana Imam är en av de många som har spridit klippet. I ett Facebookinlägg berättar hon om när hennes flickvän inte fick komma in på Trädgården när Trädgården hade Pride-tema, trots att hon stod på två listor. Silvana lyckades fixa in henne, men senare på kvällen ska en anställd på Trädgården ha kommit fram till henne och sagt att hon måste be om ursäkt till vakterna. 

"En stund senare står jag vid baren vid ingången av Trädgården med två vänner och blir helt plötsligt omringad av 4 vakter varav en som viskar i mitt öra ”du är utslängd”. Jag står kvar och frågar ”varför” men får som svar att ”det får vi ta utanför”. Jag säger att ”nej jag vill veta vad jag gjort för att bli utslängd” och då svarar han ”det är bäst för dig att du går ut själv annars bär vi ut dig”, skriver Silvana Imam.

Hon fortsätter: "Ok. Vi har EN vecka om året som är ”vår”. Om du har en klubb med Pride-tema och anställer queers för att anordna kvällar HUR kan du inte utbilda din personal i hur de ska bete sig mot gästerna och speciellt mot hbtq-personer? I mina ögon blir det bara ”queer for show”.

Trädgården har nu sagt upp vaktbolaget. Och till Nöjesguiden kommenterar Jakob Grandin det på följande vis. 
– I nuläget har vi kommunicerat det vi kan, men dialogen är inte slut här. Absolut inte. Vi behöver åtgärda nu. 

Läs även vår granskning av diskrimineringen på svenska nattklubbar.

Glöm inte att följa Nöjesguiden på Facebook.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!