Kåta djurmonster och gaggig gubbröra – så var tv-året 2021

12:35 20 Dec 2021

Vad var sämst, vad var bäst och vad hade vi klarat oss utan? Tv-redaktören listar årets tv-toppar och streamingdalar.

Årets bästa nya serie: The White Lotus
Under den tillrättalagda ytan på det tropiska lyxhotellet The White Lotus bubblar kaoset som i en häxkittel. Mike Whites skrattspegel av den övre medelklassen är satir med rallarsvingar. Den träffar inte alltid, men när den väl gör det så blir det teknisk knockout.

Årets bästa gamla serie: Succession
Tredje säsongen om det krisande medieimperiet/familjen Roy var tajt som ett schweiziskt urverk. Manuset, minspelet, blickarna. Allt utfört med en kirurgisk precision.

Årets bästa svenska: Tunna blå linjen
Just när vi var som mättast på skåpsupande krimmare och civilsnutar som löser ritualmord kom Tunna blå linjens verklighetsförankrade skildring av polislajfet som en skänk från public service.

Årets moralpanik: Ungarnas Squid Game-lekar
Den otippade hiten Squid Game fick ungar landet runt att härma barnlekarna från tv-serien (minus delen där de har ihjäl varandra) på skolgårdarna. Hem och skola-föreningar gjorde det som hem och skola-föreningar gör bäst: tappade det.

Årets vad fan: Ted Lassos julspecial
Fjolårets bästa feelgood-serie begick årets sämsta julspecial. Mitt på sommaren dessutom!

Årets genombrott: Alexander Abdallah i Snabba Cash
Ingen breakade lika hårt i år som Alexander Abdallah. Hans spröda gestaltning av den skönsjungande och djupt plågade gangstern Salim lämnade ingen oberörd.

Årets gubbmys: Only murders in the building
Nekromantikerna bakom Only murders in the building bröt upp sarkofagerna och dammade av Steve Martin och Martin Short och kokade ihop en supercharmig true crime-podd-satir. Lyckligtvis såg Selena Gomez till att det inte urartade i en alltför gaggig gubbröra.

Årets tack men nej tack: Tiger King 2
Ingen bad om en uppföljare till fjolårets märkligaste true crime-dokumentär om tjackiga djurplågare. Ändå kom den, som ett mjältbrandsbrev på posten.

Årets överraskning: Arcane
Hur i hela friden lyckas en animerad serie baserad på datorspelet League of Legends bli en av årets starkaste tv-upplevelser? Detta såg ingen komma, allra minst kultursidor och tv-skribenter som lät denna pärla flyga under radar.

Årets vad fan 2: Sexy Beasts
Hur gör man ett sexigt dejtingprogram ännu sexigare? Genom att klä ut deltagarna till skabbiga djurmonster, sa ingen. Såld, svarade Netflix.

Årets mest oöverraskande skandal: Paradise Hotel-debaclet
Vem hade kunnat tro att Paradise Hotel var en plantskola för aspirerande sexförbrytare?


Läs även: "Det här handlade tv-året 2021 egentligen om".

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!