Foto: Martin Henningsson.

Ibu är Damon Rastis nya balinesiska partykrog

21:54 1 Mar 2017

I dagarna smygöppnade mångsysslaren och numera krögaren Damon Rastis nya krog Ibu på Mäster Samuelsgatan 19. Krogen, som ligger i anslutning till Melker Anderssons Mother, vill bli din nya förfestkrog i city. 

Namnet Ibu betyder "moder" på indonesiska, som en blinkning till lokalerna restaurangen ligger i anslutning till. Damon Rasti driver förutom den nya restaurangen även sedan två år tillbaka den mexikanska restaurangen Yuc vid Odenplan.

Du gillar korta namn?
– Jag gillar korta namn och Ibu ligger dessutom så mjukt i munnen. Det var en del som inte gillande namnet Yuc i början, med tanke på vad man kan associera det med, men Ibu (som uttalas Ibo) har jag bara fått positiva reaktioner på. Men nästa ställe får inte heta något tre på bokstäver. 

Mother fick ett rätt styvmoderligt mottagande när det öppnade, hur har du tänkt ändra på det? 
– Jag jobbar på mitt sätt, och har inte så mycket att göra med vad som varit eller inte. Min publik vet vad jag står för och jag är säker på att de kommer att hitta till Ibu och uppskatta det vi gör. 

Yuc har blivit rätt mycket av ett partyhak, hur stor del fest kommer Ibu att vara?
– Jag klarar själv inte av stel fine dining utan gillar när det är lite drag, älskar när det känns förfest och spelas högre musik. Även om det är middag får det gärna vara lite galet. Det finns andra ställen som passar bättre för en traditionell romantisk middag, men Ibu kan också vara romantiskt på sitt sätt. En annan typ av romantik. 

Från mexikanskt till balinesiskt, det känns som man kan förutspå ditt nästa steg genom att följa resebilderna på ditt instagramkonto. Men vad kommer först, idén eller resan?
– Resan kommer först, jag älskar att upptäcka nya saker. Det blir som en del av jobbet, även om man åker privat. Jag frågar mig direkt när jag hittar någon bra typ av restaurang varför vi inte har något liknande hemma i Stockholm. Vi är bra här hemma, men väldigt smala. Krögare gillar traditionellt att satsa på säkra kort. Varför tror du att vi har så många franska bistros? 

Berätta mer om det balinesiska köket.
– Generellt så är det intressant att folk börjar hitta tillbaka till Bali, framför allt surfare och yogamänniskor. Jag har märkt en jätteskillnad på bara ett år. Ön har också blivit ett riktigt bra gastronomiskt resmål, bland annat genom en av Asiens bästa restauranger, Locavore. Smakerna som definierar det balinesiska köket är alltifrån kokos, ingefära och gurkmeja till frukter och självklart jordnötter. Men sen gör vi något av en fusion, och håller till exempel riset på en låg nivå. Ibu är ändå ett förfestställe, vi vill inte försätta någon i matkoma. 

I baren håller personalen i detta nu på att prova sig fram till en cocktaillista. Men tanken är att det ska vara en exotisk stil, med mycket frukt. 
– Det blir kokosnöt även där. Men också ananas, morot och genomgående en hög fräschör. 

För musiken står bokarna Michel Dida och Nikita Lee, som för övrigt är född på Bali. 
– Nikita blir en av mina sidekicks, vi har jobbat tillsammans på Yuc också och utgör ett bra team.

Ibu har smygöppnat och börjar i dagarna även med bordsbokningar. Den officiella premiären blir emellertid först om ett par veckor. Restaurangen har idag öppet från 17-sent.

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Bord

Vi hann knappt torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!