Stockholmsbaserade Johan Backeus kammade hem den prestigefulla finalen i Malmö Arena.
Alldeles nyss stod det klart att Johan Backeus tog hem Årets Kock 2017. Backeus, till vardags på Aveqia i Stockholm, fick därmed ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av Prins Carl Philip under prisutdelningen i Malmö Arena.
Johan Backeus vann före Sebastian Thureson på Lilla Ego (som kom på andra plats) och Magnus Persson från Restaurang Hillenberg (som kom på tredje plats).
Johan Backeus första tävlingsrätter. Bild: Press
– Vinnaren har lyckats exceptionellt bra med att skapa väl utvecklade rätter med balanserade smaker, god finish och prov på tekniskt kunnande. Rätterna ger en god eftersmak som dröjer sig kvar länge i munnen, löd juryns motivering.
Johan Backeus andra tävlingsrätt. Bild: Press
Finalen var uppdelad i två tävlingsmoment. Den första gick ut på att finalisterna skulle skapa 5 grönsaksbaserade smårätter, varav minst 2 av dem skulle vara varma. Rätterna var dessutom tvungna att vara vegetariska och så pass små att de gick att äta i 2-3 tuggor. Det andra tävlingsmomentet gick ut på att finalisterna skulle skapa en varm huvudrätt baserad på skånsk fasan. Tillagningsmetod, tillbehör och sås var helt valfritt.
Finalisterna i Årets Kock 2017. Bild: Press
Övriga tävlande i årets final var:
Jesper Bogren, Heaven 23 Gothia Towers, Göteborg
Olle Broström, Fotografiskas restaurang, Stockholm
Martin Hansen, Grand Hotel i Lund, Lund
Oskar Mendelin, Restaurang Hantverket, Stockholm
Luqaz Ottosson, Luqaz MAT, Visby
Magnus Persson, Restaurang Hillenberg, Stockholm
Sebastian Thureson, Lilla Ego, Stockholm
Här är de 10 senaste vinnarna av Årets Kock:
2016: Jimmi Eriksson
2015: Thomas Sjögren
2014: Filip Fastén
2013: Daniel Räms
2012: Klas Lindberg
2011: Tomas Diederichsen
2010: Gustav Trägårdh
2009: Viktor Westerlind
2008: Tom Sjöstedt
2007: Tommy Myllymäki
Läs även: "Ursäkta Kronfågel, men vad är det här för jävla roadkill till reklam?"