Aveqia
Tulegatan 11, tel 37 85 60, aveqia.se
I snart tio år har David Berggren jobbat med aktiv matlagning där gästen står vid spisen och lagar sin egen festmåltid. Nu tar han konceptet vidare och öppnar Europas största matstudio med plats för 160 matlagande gäster.
Matlagningstrenden har växt som en SVT-ek under 2000-talet och visar inga tecken på att vissna på ett bra tag framöver. Vi vågar lägga pengar på mat och matlagning, och nöjer oss inte längre med att vara en simpel åskådare utan vill vara alltmer delaktiga. Detta behov finns det givetvis folk som varit klyftiga nog att fånga upp och göra business av. En av dessa är kocken David Berggren.
– Vi ser alla ett ökande intresse för mat på tv, i magasin och kokböcker, men framför allt som social umgängesform. Som matintresserad smäller det så klart högre att vara med i köket än att bara beställa på krogen.
David är 35 år och har bland annat jobbat som kock på Operakällaren och det femstjärniga hotellet The Cellars Hohenort i Sydafrika. Under de tio år han jobbat med ”aktiv matlagning” har han hunnit handleda i runda slängar 40 000 matgäster. Aktiv matlagning går ut på att gästen själv, med handledning av en kock, tillreder sin måltid utifrån en på förhand framtagen meny. Aveqia har tidigare framför allt riktat sig till företag, men för att möta den ökande efterfrågan från privatpersoner öppnar de nu upp en ny matstudio som med sina 160 platser blir den största i Europa. Restaurangen, som kommer att ligga på Tulegatan 11, öppnade i början av december och är i stort sett fullbokad 2011 ut.