En guide till turerna kring Beyoncés "Lemonade"

14:45 27 Apr 2016

Beyoncés Lemonade skapade precis som väntat populärkulturella svallvågor. Till och med de som stod redo med penna och block hade svårt att hålla koll på röran av Instagramposter om tjejer med good hair, en oskyldigt dömd TV-kock och tweets om rasism mot vita.

Misströsta inte, för oavsett om du bara behöver en liten påminnelse om vad som egentligen har hänt eller känner dig hopplöst ouppdaterad har vi din rygg. Låt oss gå igenom lemonadturerna och några av dess huvudpersoner.1. RACHEL ROY
Kort version: I låten Sorry sjunger BeyoncéHe better call Becky with the good hair”. Det har sedan tidigare ryktats om att Jay Z haft en affär med designern Rachel Roy, så när hon instagrammade en bild med kommentaren “Good hair don’t care” kort efter Lemonades release ballade The Beyhive (B:s fans) ur.

Lång version: Skivan är, som de allra flesta hört vid det här laget, en uppgörelse med en otrogen man och att det finns gott om rykten om Jay Z:s otrohet är sen gammalt. Rachel Roy, tidigare gift med Damon Dash som i sin tur tidigare drev Roc-A-Fella Records tillsammans med Jay, har funnits med i spekulationerna om vem den andra kvinnan kan vara ett bra tag. Det ryktas till och med att hon var en del av dramat under den där okända kvällen på Met Gala. Du vet, när Solange attackerade Jay Z i en hiss. Hade du glömt den incidenten kan du lika gärna sluta läsa nu och istället tillbringa ett par timmar med att fundera på vad du prioriterar i ditt liv.

Som sagt, kort efter att Beyoncés nya skiva med den där textraden om en kvinna med good hair släppts, lade Rachel Roy upp den här bilden. Den är förstås borttagen vid det här laget, men tack gode gud för folk som är snabba på printscreen-knappen.The Beyhive attackerade med full kraft, det vill säga med bi- och citron-emojis i mängder, och till slut var Rachel Roy tvungen att kommentera ryktena, först i form av den här tweeten.


Men det räckte inte för att lugna massorna. Då bestämde hon sig för att uttala sig i People, och poängterade att de allra flesta mammor tycker att det är dumt att vara taskig på nätet. Pappor, däremot, wow, vad de älskar näthat. Skoja, det sa hon inte. Hon sa såhär: “There is no validity to the idea that the song references me personally. There is no truth to the rumors. Consequently, online haters have targeted me and my daughters in a hurtful and scary manner, including physical threats. As a mother—and I know many mothers would agree—I feel that bullying in any form is harmful and unacceptable. I would hope that the media sees the real issue here—the issue of cyber bullying—and how it should not be tolerated by anyone."2. RACHAEL RAY
Kort version:
Rachel Roy och TV-kocken Rachael Ray har lika namn.

Lång version:
Beyoncés fans blandade ihop Rachel Roy med TV-kocken Rachael Ray och gick till angrepp. Det blev kul för alla, utan möjligtvis för Rachael Ray.Ändå fint att de ber om ursäkt. Samt att The Beyhives främsta tillvägagångssätt när det kommer till sociala medier-attacker är att emojibomba sina offer. De borde hålla kurser i näthat.
3. RITA ORA
Kort version: 
Rita Ora har också hon pekats ut som "Becky" från Beyoncés låt. Av den enkla anledningen att hon snapade en bild på sig själv iförd citron-bh och J-halsband, och att hon tidigare anklagats för att ligga med Jay Z.

Lång version: Den 21 april, alltså ett par dagar innan Lemonades release, snapchatade Rita Ora ovanstående bild iförd en bh med Queen B:s nya signaturfrukt och ett halsband med bokstaven J. "Okej, vadå då?", kanske du tänker. "OMG, hon har uppenbarligen legat med Jay Z!", tänkte The Beyhive och började svärma. Visst, bh:n visade sig vara från en underklädeskollektion den brittiska sångerskan gjort för Tenezis. Och J:et påstås i själva verket vara ett spegelvänt och lite suddigt R. Nu är jag ingen advokat, men visst kan vi komma överens om att det här inte är superstarka bevis för att hon legat med sin före detta skivbolagsboss?

Det här är dock inga nya rykten, Rita Ora har pekats ut som en av Jay Z:s sidechicks många gånger innan. Av bland andra – och nu blir det extra märkligt – ingen mindre än den rödhåriga Geordie Shore-stjärnan Holly Hagan. Rita Ora har alltid förnekat ryktena, och så även den här gången. Men samtidigt gav hon Beyoncés fans lite att fundera på när hon ett par dagar efter att skivan släppts delade en affisch för Elizabeth Taylors gamla film Wednesday Ash på Instagram. Den råkar handlar om en kvinna som gör vad som helst för att behålla sin ointresserade man. Samma dag passade Rita Ora på att traska runt i exakt samma outfit som Beyoncé har när hon står på det sjunkande biltaket i Formation-videon. Och där någonstans började tusentals fans unisont hyperventilera, vilket ledde till massvimningsattacker i Beyhive-täta områden. 4. AZEALIA BANKS
Kort version: Azealia Banks tycker att temat för Beyoncés nya skiva är antifeministiskt och direkt skadligt för svarta kvinnors sak.

Lång version: Azealia Banks har inte sällan en och annan åsikt om ett och annat ämne. Den här gången kommenterar hon Lemonade i ett antal tweets, och hon håller verkligen inte med hyllningskörerna. Hon twittrade också om att Beyoncé nu är intresserad av "African traditional religions/witchcraft" trots att hon "was just singing 'Jesus say yes'" och bara använder religionerna som rekvisita och för "personal gain". Är du Team Azealia och orolig för vilka emojis du bör använda i framtida Twitter-bråk? Hennes fans har just bestämt att vågen och kristallkulan är deras. Så slipper du tänka på det mer.

Foto, Laura Murray

5. IGGY AZALEA
Kort version:
Iggy Azalea tycker att det är rasistiskt mot vita att kalla någon Becky. Jaharå.

Lång version: Ytterligare en person som begav sig till Twitter för att diskutera Beyoncés nya alster var Iggy Azalea. Hon hade dock en något annorlunda ingång än Azealia Banks och de som anklagats för att vara Becky med håret. Hon ville istället diskutera det faktum att namnet Becky finns med i texten över huvud taget. Allt började med att ett fan kallade henne detta förkastliga ord, och den australiensiska rapparen var inte nöjd. Inte det minsta nöjd. Hon fortsatte med att förklara att Becky är en rasistisk term. Ja, rasistisk mot vita, då. Nej, Iggy Azalea. Vi har ingen aning om hur många som kallat dig Becky. Fyra? Hälften av dem jobbade på Starbucks och skrev fel namn på din takeaway-mugg för att det är enligt internet deras grej. De andra två var australiensare fulla på sådan där riktigt blaskig lager och höga efter en extra härlig stund på surfbrädan. De var yra i huvudet, Iggy, de visste inte bättre!

Läs också: DJ Khaled följer med Beyoncé på turné och Saturday Night Live parodierar vitas reaktioner på Beyoncés Formation-video.

Stad: 
Kategori: