Döskalle & Mästerligt möter Della Q

Redaktion 15:41 4 Jul 2019

Tillsammans har de slagit hål på myten att tjejer bara kan vara två. Döskalle & Mästerligt har träffat medlemmarna i fjolårets mest omtalade podcast Della Q: Anna Björklund, Bianca Meyer och Moa Wallin.

betyg: 1 Hur många lyssnare har ni tappat sedan ni blev Spotify-exklusiva?
M: Vi har Sveriges mest lojala poddlyssnare och är jätteglada att ännu fler upptäckte oss i och med Spotify-flytten.
A: Jag var lite nervös att lyssnarna skulle sluta gilla oss om det blev uppenbart att många andra
lyssnade, att de skulle tycka vi blivit mainstream eller något. Men det verkar inte funka så, våra lyssnare är tydligen både väldigt kvalitetsmedvetna och oängsliga.


betyg: 1 Ni var nyligen på ”poddpromenad” med era fans. Är inte sådana grejer oerhört stela och märkliga?
M: Spotify Walks & Talks, menar du?
B: Det var det i början. Men nog delvis för att jag var nervös eftersom jag var illa förberedd och mumlade ”svår publik” och ”jag vet inte riktigt vad vi ska göra”. Som tur var vägde Anna och Moa upp så jag slapp bomba som jag gjort tidigare i olika standup-källare på söder. Jag är sugen på att börja med det igen förresten. Tycker du att jag ska?
A: Jag tycker det iallafall, Bianca. Men nej det var inte så stelt, alla fick gott vin och våra lyssnare är skitsmarta så det var som ett roligt event med den stora skillnaden att jag gick ut någonstans utan mina barn.

betyg: 1 Saknar ni tiden då det stod om er i tidningen varje dag?
M: Har det upphört?
B: Ja, för jag tror att Aron Flam blir stolt över mig när kulturredaktionerna skriver och det har jag velat sedan jag var 20 och otroligt olyckligt kär i honom. Jag trodde mitt liv saknade mening om han inte friade. Det gjorde han till slut, men tyvärr till en tjej som hette Pernilla.
A: Ja, har det slutat? Men det är ju bara gamla, inklusive Aron Flam, som läser tidningar så det är ju mest kul att folks föräldrar också får chansen att fatta att man gör något och inte bara sköna internetkillar som du.

betyg: 1 Känner ni er omsprungna av Daddy issues?
A: En av de skönaste grejerna med att göra nåt som är eget är ju att man inte kan bli omsprungen.

betyg: 1 Kan det finnas två stora tjejpoddar samtidigt?
M: Verkligen, det vore kul om vi fick lite konkurrens.
A: Poddarna jag lyssnar på tar fortfarande slut varje vecka. Det är hemskt, det är fortfarande ett så magert utbud för oss som inte bara vill höra horiga tjejer prata om kroppsljud eller standupkillar prata om sina tråkiga utekvällar. Snälla starta en podd.betyg: 6 Bland det roligaste på Nöjesguidens Stockholmspris i vintras var ert tacktal, som bara bestod av att ni frågade om det inte är dags att mygga av Jonas Hassen Khemiri snart. Vad tycker ni om hans författarskap?
B: Vad snällt sagt. Lite barnsligt var det kanske, men vissa författare behöver man inte ha läst för att ändå ha läst. Jag har inte rent praktiskt läst Paulo Coehlo eller Läckberg heller, men jag vet ju vad det står i böckerna. Generellt tycker jag inte att man ska kritisera någon som försöker göra konst eftersom det är så modigt och svårt. Men han har fått så många priser baserade på intuitiv läsning att han förtjänade en intuitiv sågning av mig. Sedan tycker ju alla som gillar unga killar att han är så snygg också så han kan verkligen ha det.
A: Han föreläste i min skola när jag var nio, hur gammal är han nu? När han når Ulf Lundell-åldern och kan skriva en sur dagbok om sina ex och saker han läst i tidningen kommer jag kanske läsa den.

betyg: 1 Vilka fler borde myggas av?
A: Någon kanske skulle myggas på istället? Jag saknar Örjan Ramberg.
B: Ja, Quetzala Blanco kan också myggas på, tack. Hon var väldigt kul.

betyg: 1 Vem är er största fiende just nu?

A: Chips.

betyg: 1 Moa, hur dåligt mår du över att folk verkar tro att du jobbar på Nöjesguiden?
M: Sämre än er i alla fall.

betyg: 1 Anna, hur främlingsfientlig skulle du säga att du är?
A: Inte alls, jag är kompis med alla de schweiziska gästforskarnas fruar på Humlegårdens parklek.


betyg: 1 Moa och Bianca, hur främlingsfientlig skulle ni säga att Anna är?
M: Inte värre än någon annan.

betyg: 1 När hade ni ett Jimmie moment senast?
A: I Frankrike varje gång jag såg en svart kille i kostym. Då tänkte man att fan, assimilation kanske har något ändå.
M: Jag tar tillbaka det om att Anna inte är mer främlingsfientlig än någon annan.

betyg: 6 Vad är ert bästa bantingstips?
M: ADHD-medicin.
A: Väx upp, Moa.
B: Att ha smala föräldrar och sluta dricka, tyvärr. Jag gick ned tre storlekar på tre månader av att enbart sluta dricka vin, men så drack jag också för mycket.

M: På tal om tips. Vad tycker ni man ska läsa ”i hängmattan” i sommar?
A: Det är så himla hjärtskärande när folk tar med sig årets enda bok på sin semester, som att de var barn och hade läxa över lovet. De läser alltid något helt sinnessjukt också typ Robinson Crusoe? Kan någon berätta för dem att man får verkligen låta bli att plocka upp en bok resten av livet, att det inte är något måste, att vi är vuxna nu och att ingenting blir bättre av att läsa de första sju uppslagen av nåt de tror att man “borde”? Men om man faktiskt vill ha lite mysigt kan man väl googla “dorothy parker a telephone call pdf” och läsa nu direkt. Den handlar om killar. Eller “joyce carol oates the orange” om ätstörningar. Korta är de också.
B: The red book om man är ett geni. Nästan ingen utom Jung själv förstår den. Den är inte heller skriven för att läsas. Den sägs vara det omedvetnas heliga graal. Men om man har lite självinsikt kan man börja med Modern man in search of a soul. Det är en slags introduktion till Jung. Eller Korrespondens 1926, en brevväxling mellan Boris Pasternak, Rainer Maria Rilke och Marina Tsvetajeva som lär känna varandra och blir kära. En åker tåg, en går och köper cigaretter och en hänger sig. Somrigt.

betyg: 6 Vad ska ni göra i sommar?
M: Eftersom jag har en podd så kommer jag naturligtvis vara på Gotland.
A: Jobba på min essäsamling Kvinnomanualen, för att ge min alkoholism en mer klassiskt intellektuell inramning.
B: Umgås med min stjärnfamilj och skypea med min jungianska analytiker.

betyg: 6 Lite tidigt att spekulera i kanske. Men vad tror ni blir årets julklapp?
M: ADHD-medicin? Inte Kvinnomanualen i alla fall.
A: Nu blir det bråk.

Läs även: Hemma hos Reinfeldt

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2019.