Den alkoholfria spriten flödar in över Sverige

Peter Steen-Christensen 15:54 28 Mar 2019

Vi behöver inte dricka sliskigt söta cocktails eller hälsojuice längre. Nu finns vuxna alternativ för den som vill hålla sig borta från alkoholen.

Vem man än frågar när man pratar dryckestrender – vare sig det är bartenders, dryckestillverkare eller övriga förstå-sig-påare – så pekar alla med hela handen mot alkoholsvaga och framförallt helt alkoholfria alternativ. “Jag tror att alkoholsvaga och alkoholfria drinkar kommer explodera”, sa bland annat Mathin Lundgren, barmästare på Teaterbaren i Stockholm när vi frågade ut Sveriges bartenders om en rad ämnen i förra numret av Bästa Drycker. Men varför ser man denna utveckling mot alkoholfritt? Well, bland annat ges skulden till den ökade medvetenheten hos millenials.

Svenskens alkoholkonsumtion sjönk med två procent under 2018, och siffran har minskat med sju procent jämfört med för tio år sedan. Och det är de yngre som står för förändringen. Trenden började i de nordiska länderna men har spridit sig och vi ser en nedgång i majoriteten av Europa, både bland unga och unga vuxna. Men förutom en trend från alkohol så har vi dessutom genom flera år blivit mer och mer medvetna om olika smaker och vad vi tycker om och vill ha, Vid krogbesök är vi idag såklart mer benägna att beställa favoritsmaker eller favorittyper snarare än bara ”en stor stark” eller ”ett glas rött”. Och det oavsett om det är alkohol i eller inte.

Dryckesproducenter har redan börjat justera sitt sortiment och lanserat lågalkoholprodukter riktat mot en större efterfrågan för nyktra utekvällar. Alkoholfri öl kom först, viner följde efter och nu alkoholfri sprit. På marknaden hittar vi nu alkoholersättande produkter som whiskysubstitutet Whissin, vermouthvarianten Versip, den danska alkoholfria spriten Ish och alternativa alkoholfria ginprodukter som Herbie Virgin, engelska vegan-vänliga Surendran & Bownes Labdanum som efterliknar gins aromatiska profil och komplexitet, samt Ceder’s alt-gin som är skapad av ett sydafrikansk-svenskt par. Den sistnämnda sägs innehålla alla smaker från gin bara utan alkoholen.

Mest känd bland destillerade alkoholfria produkter är den gryende marknadens första spelare Seedlip som erbjuder sofistikerade alternativ till alkoholhaltiga drycker. Ben Branson som grundat Seedlip menar att folk som inte dricker alkohol, vilka bakomliggande personliga skäl de än må ha, förtjänar ett riktigt bra och vuxet alternativ. Ju mer man reflekterar över det ju mer logiskt känns det.

Det faktum att Seedlip-produkterna – det finns tre olika – är utan socker eller kalorier appellerar naturligtvis till dem som har valt bort alkoholen ur en hälsosynpunkt.
– Vuxna vill inte ha sliskigt söta drycker, de vill ha något man kan sippa på. Något man dricker i samma tempo som sina vänner, säger Laura Willoughby som ligger bakom Club Soda, en rörelse i London som verkar för ”mindful drinking” och att ingen ska känna sig utanför även om man inte dricker alkohol. Lauras Club Soda erbjuder motivation, inspiration och onlinekurser för dig som väljer att vara återhållsam med alkoholen. Dessutom skapar hon events som Mindful Drinking Festival i London som senast hölls en helg i januari, där över 50 olika märken visade upp sina färdigheter inom lågalkohol-segmentet.

I Sverige finns också vinhuset MRG Wines som Moa Gurbuzer grundade i 2013 och som säljer alkoholfria viner, bland annat mousserande viner framtagna tillsammans med champagneexperten Richard Juhlin.

Och så var det det där med att alkoholfria cocktails kommer explodera. Förutom de aningen ospännande förblandade alkoholfria gin tonics man kan köpa på flaska och burk så förbereder sig framåtsträvande bartenders alltså för en anstormning i efterfrågan på alkoholfria och alkoholsvaga cocktails.

Sedan i mars erbjuds alkoholfria drinkar med alkoholfria produkter på Stureplansgruppens alla krogar i Stockholm. På Spy Bar erbjuds exempelvis ett femtiotal alkoholfria alternativ.
– Man förstår varför intresset exploderat i London och Berlin, tidigare så har vi främst serverat färska juiceblandningar om en gäst önskat en alkoholfri drink. Det här är något helt annat, säger Curt Eriksson, ansvarig för utveckling av de nya drinkarna med alkoholfri sprit som bas.
– Att prova sig fram till alkoholfria drinkar som flirtar med smakpaletten hos klassiska cocktails men har en egen identitet har varit otroligt spännande, avslutar han.

Läs även: Halvsvensk alt-gin går i bräschen för alkoholfri sprit.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Drick hemma!

Går vi mot regnigare och mörkare tider? Hell no, inte med dessa drycker i vapenskåpet.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Bord

Vi hann knappt torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!